Качине полювання

08.06.2007
Качине полювання

      У Кубка Стенлі — новий володар. Учора вранці за київським часом уперше в історії головний трофей НХЛ виграли «Качки» з Анахайма. П'ятий матч фінальної серії проти «Оттави» каліфорнійці проводили вдома і зробили все, щоб засвідчити тріумф перед власними глядачами. А їх у «Хонда-центрі» зібралося аж 17 372.

      Канадські «Сенатори», хоч і обіцяли напередодні, що боротимуться до кінця і продовжать серію, насправді не змогли вчинити підопічним Ренді Карлайла гідного опору. За весь матч гості завдали лише 13 кидків по воротах Себастьяна Жигера. «Дакс», щоправда, турбували Рея Емері не набагато частіше — 18 разів, але з якою ефективністю! Кожен третій кидок «Анахайма» виявився результативним. Розгромній перемозі «Качок» посприяла і невпевнена гра голкіпера гостей, і грубі помилки захисників «Сенаторз» у своїй зоні. Показовим став епізод на 16-й хвилині другого періоду, коли Кріс Філліпс, виїжджаючи з-за своїх воріт, поцілив шайбою в ковзан Рея Емері, котрий стояв спиною до захисника, і каучуковий диск повільно перетнув «стрічку». За хокейними правилами, цей абсурдний гол записали на Тревіса Моена — останнього гравця «Дакс», який перед цим торкався шайби. І саме цей гол виявився переможним для господарів.

      Отже, «Качки» стали найсильнішими в НХЛ у сезоні, на початку якого позбулися слова «могутні» в назві (досі вони були «Майті дакс»). Найціннішим гравцем «плей-оф» названо капітана «Анахайма» Скотта Нідермайєра. «Я дуже втомився фізично, але не можна втомитися від перемог. Не можу повірити, що я такий щасливчик», — сказав Скотт. Він отримав уже четвертий чемпіонський перстень за кар'єру, тоді як його молодший брат Роб ще не знав радості таких перемог. До речі, востаннє рідні брати вигравали Кубок Стенлі аж у 1983 році (Брент і Дуейн Саттери з «Айлендерз»).

      А, мабуть, найбільшою була радість Теему Селянне, який прийшов до «Срібної чаші» лише на схилі кар'єри — у 36 років. «Неймовірний фінал... Я так довго цього чекав... Були часи, коли я вже й не думав, що таке можливе!» — каже фінський ветеран. На запитання, чи зав'яже він після цього з хокеєм, Селянне чесно сказав: «Не знаю».

 

ТАБЛО

Кубок Стенлі. Фінал (серія до чотирьох перемог)

«Анахайм» — «Оттава» — 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

      Шайби: 03.41 Енді Макдональд (Гетцлаф, Пронгер, більш.) — 1:0; 17.41 Р. Нідермайєр (Перрі) — 2:0; 31.27 Альфредссон (П. Шефер, М. Фішер) — 2:1; 35.44 Моен — 3:1; 37.38 Альфредссон (менш.) — 3:2; 38.28 Бошемен (Енді Макдоналд, більш.) — 4:2; 44.01 Моен (С. Нідермайєр, Палссон) — 5:2; 57.00 Перрі — 6:2.

      Кидки — 18:13, штраф — 12:6. Воротарі: Жигер — Емері.

      Рахунок у серії — 4:1

 

Капітан «Анахайма» Скотт Нідермайєр (№27), його молодший брат Роб (№44) та їхні діти позують із Кубком Стенлі.

Фото Getty Images.