Небажана парасолька

06.06.2007

      Президент США Джордж Буш учора розпочав своє восьмиденне турне Європою. Головною метою відвідин «старого континенту» буде участь у саміті «великої вісімки», який відбудеться 6-8 червня в німецькому курортному місті Гайлінгендамм на узбережжі Балтійського моря неподалік від міста Росток. Джордж Буш також відвідає Італію, Албанію, Польщу та Болгарію. Зустрінеться загалом із 15 європейськими лідерами та Папою Римським Бенедиктом XVI. А вчора його турне розпочалося з візиту до Праги, де головною темою переговорів із чеськими лідерами було встановлення в цій країні елементів системи ПРО, так званого щита. Ця ж тема буде головною і під час візиту Буша 8 червня до Варшави, оскільки елементи щита мають бути розміщені саме в Чехії та Польщі. В Польщi також мають з'явитися шахти для запуску ракет перехоплення.

      Учорашній початок європейських переговорів був важким, оскільки, за опитуваннями, дві третини чехів виступають проти появи на їхній землі елементів системи ПРО (конкретнiше — у Чехiї планують встановити базу радарiв). У Празі Буша «вітали» приблизно дві тисячі противників антиракетного щита.

      У столиці Чехії вжито надзвичайних заходів безпеки, які місцева преса іронічно назвала «великими маневрами». За безпеку високого заокеанського гостя відповідають 1500 поліцейських, включно зі спеціальним антитерористичним підрозділом, десятки чеських та американських агентів спецслужб, на дахах будинків розміщено снайперів. Президентський палац у районі Градчани та прилеглі вулиці перетворилися на фортецю, якою можна пересуватися лише зі спецперепустками. Мешканцям будинків, які розташованi на трасі проїзду кортежу Буша, заборонено відчиняти вікна, щоб не стати мішенню снайперів. Зачинені всі магазини та ресторани.

      Під час учорашніх переговорів у Празі президент Вацлав Клаус та прем'єр-міністр Мірек Тополанек дали зрозуміти Бушу, що Чехія є союзником США, але водночас не дозволить, щоб їй хтось намагався диктувати умови. За програмою візиту, Джордж Буш також мав виголосити вчора в приміщенні МЗС Чехії промову про демократію. В ній міститься виклад позиції, з якої президент США буде виступати під час європейського турне. Помічник Буша з нацбезпеки Стів Хедлі повідомив, що у своїй промові Буш зупиниться на «труднощах у просуванні демократії» у великих країнах, таких як Росія і Китай.

      Головні виступи антиглобалістів, анархістів, лівих та противників системи ПРО мають відбутися в Німеччині, куди стягуються противники Буша з усієї Європи. Попередні «тренування» тривають з кінця минулого тижня у місті Росток. Позавчора під час чергової демонстрації у Ростоку, яка нараховувала приблизно 10 тисяч учасників, поліція заарештувала 66 найагресивніших із них. Особливо вразили німецьке суспільство жорстокі сутички між поліцією та антиглобалістами в Ростоку минулої суботи, коли поранення отримали приблизно тисячі осіб, включно з 433 поліцейськими. Позавчорашні протести мали більш мирний характер, хоча окремі радикали закидали поліцію пляшками. З «розвідданих» поліції випливає, що серед учасників протестів є приблизно дві з половиною тисячі лівацьких провокаторів та авантюристів, які готовi вдатися до актів насилля. Підсилені наряди поліції забезпечені водометами та іншими «засобами впливу» проти найбільш агресивних.

      На саміті «великої вісімки» в Німеччині на Буша очікують важкі та неприємні з'ясування стосунків із президентом Росії Володимиром Путіним. Американські ЗМІ в один голос стверджують, що теперішні американсько-російські відносини є в найгіршому стані з часів «холодної війни». Західні лідери вже й самі не раді, що дозволили Росії увійти до клубу найвпливовiших країн світу. Особливо впродовж останніх тижнів, коли російський президент реанімував найгіршу риторику часів «холодної війни». Заплановане встановлення елементів системи ПРО в Європі було для Кремля не стільки причиною, як приводом продемонструвати свою антидемократичну та антизахідну сутність, яка, практично, надалі залишається радянською.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>