Цей убивчий метан

25.05.2007
Цей убивчий метан

«Вибухова «Ювiлейна». (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора о 7.40 у російському місті Новокузнєцк Кемеровської області на шахті «Ювілейна» стався вибух метану. На той час під землею перебували 217 шахтарів та інженерно-технічних працівників. Безпосередньо в епіцентрі вибуху перебували 44 гірники. Після вибуху більшості робітників вдалося піднятися на поверхню. Проте далеко не всім. Учора станом на 14-ту годину за московським часом МНС Росії повідомляло про знайдені тіла 35 загиблих, а доля ще трьох залишалася невідомою.

      До лікарні потрапили семеро шахтарів, які отримали опіки та травми. Рятувально-пошукові роботи ускладнені, оскільки епіцентр вибуху розмiщений за три кілометри під землею по похилій лінії.

      Державна установа з технічного нагляду «Ростехнадзор» заявила про можливість відкликання ліцензії у компанії «Южкузбассуголь», яка є власником шахти, де сталася трагедія, а також у кількох інших, повідомляє РІА «Новості». Губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв терміново прибув на місце аварії разом з представниками облпрокуратури. Один із них заявив агенції «Інтерфакс»: «Оскільки йдеться про загиблих, то рішення про відкриття кримінальної справи буде прийняте вже сьогодні».

      У зв'язку з трагедією на шахті «Ювілейна» 26 травня оголошено в Кемеровській області днем жалоби. Родинам загиблих виплатять компенсацію у розмірі мільйон рублів кожній.

      Це вже другий з початку цього року великий вибух на шахтах компанії «Южкузбассуголь». 19 травня на шахті «Ульяновская» сталася найбільша за останні 60 років у Кузбасі трагедія: там також у результаті вибуху метану загинули 110 шахтарів. Тоді головною причиною вибуху було названо втручання співробітників у роботу датчиків, які фіксують концентрацію метану під землею. В управлінні «Ростехнадзора» по Сибірському федеральному округу агенції «Інтерфакс-Сибір» повідомили, що вибух на шахті «Ювілейна» аналогічний тому, що стався на «Ульяновській».

      Шахта «Ювілейна» діє вже 41 рік і впродовж минулого року на ній було видобуто 900 тис. тонн вугілля. Це найбільша в Кузбасі шахта з гідравлічним способом видобування вугілля. Впродовж усіх років свого існування вона вважалася передовою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>