Класична битва другого сорту

25.05.2007
Класична битва другого сорту

Вболiвальники «Шахтаря» вразили українською мовою на банерах. (Фото Укрінформ.)

      За інших обставин матч грандів нашого футболу привернув би значно більшу увагу. Але доля золотих медалей 16-го чемпіонату України була фактично вирішена ще до середи. Тільки провал «Динамо» на фініші міг би привести гірників до звання кращої команди країни або до додаткового «золотого матчу». Проте лідери з нагоди 80-річчя динамівського клубу (як і «Шахтар» торік — до свого 70-го дня народження) вже майже здобуте чемпіонство відпускати не збиралися.

      Хай там як, а на тлі досить незначної кількості цікавих матчів високого рівня у нашій вищій лізі протистояння Києва й Донецька — неабияка подія. Підтримати команду Анатолія Дем'яненка зі столиці приїхала майже тисяча «біло-синіх» фанів із «бойовими» банерами і фаєрами, а повболівати за «помаранчевих» донеччан прибув Прем'єр-міністр Віктор Янукович. Щоправда, зазвичай його перебування на стадіоні не приносить «Шахтарю» перемогу. Так сталося й цього разу.

* * *

      Аби додати у трансляцію родзинку, телеканал «Україна» запросив «озвучувати» матч відомого російського коментатора Володимира Маслаченка, до речі, уродженця Дніпропетровщини. 50 років тому він починав свій футбольний — воротарський — шлях у Дніпропетровську й Кривому Розі, згодом — продовжив у московських «Локомотиві» й «Спартаку». Маслаченко виявив небувалу для українських «акул мікрофона» балакучість і самовпевненість, місцями — некомпетентність, але те, що трошки розважив глядачів, так це точно.

      «Шахтар» уперше вийшов на гру проти «Динамо» без свого багаторічного капітана Анатолія Тимощука. Його місце в центрі поля зайняв поляк Маріуш Левандовський. «Креатив» у господарів традиційно лягав ношею на бразильців. Кияни виступали без кількох травмованих гравців, але на гру це помітним чином не вплинуло. Гірники більше володіли м'ячем, гості до цього не особливо й прагнули, натомість намагалися якнайшвидше розпорядитися шкіряним снарядом у контратаках.

      Високими швидкостями команди особливо не порадували (мабуть, через спеку), а от доволі високий брак у передачах — це вже ознака рівня виконавців двох наших грандів. Також серйозно помилялися гравці й при появі м'яча у штрафному майданчику після навісів. Унаслідок цього Левандовський вдало скористався подачею Жадсона, коли Несмачний чомусь залишився сам проти двох суперників на фланзі, а Михалик — у центрі штрафного майданчика. Але невдовзі провал Кучера й Чигринського у центрі захисту донеччан дозволив Клеберу технічно переграти Шуста — 1:1.

* * *

      Такий самий футбол із надією на помилку суперника тривав і в другому таймі, а от комбінаційна гра майже не проглядалася. У підсумку «Шахтар» дочекався призначення 11-метрового. Його одеський арбітр Віталій Годулян призначив після доволі тривалих роздумів за випадкову гру Тараса Михалика рукою при подачі кутового. Киянин, який, за задумом Дем'яненка діяв на позиції центрального захисника, потім сказав, що його штовхали у спину. Брандао з «точки» не схибив.

      Попри те, що матч не мав особливого турнірного значення, пристрасті на полі час від часу спалахували не на жарт. В одному з таких епізодів рефері, на думку багатьох, помилився, показавши Юссуфу за навмисний удар по нозі Елано жовту картку замість червоної. Після цього Годулян узагалі вибачив Айялу, коли той зніс суперника перед лінією свого штрафного. Сатисфакція для нігерійця мала вигляд отриманої на рівному місці травми, через яку Юссуф достроково залишив поле. Його ж партнери тим часом швидко відігралися, коли Богдан Шуст під час подачі кутового знову запанікував і не розібрався на виході, а Чигринський на дальній штанзі прогавив Рінкона — 2:2.

      Надалі, аби змінити рахунок, команди створили замало моментів. Здавалося, для обох головним було не програти. Адже на українських грандів уже цієї неділі очікує, ймовірно, значно важливіший двобій — фінал Кубка України. У чемпіонаті ж «Динамо» зберегло відрив від переслідувача у шість очок, і для оформлення золотих медалей киянам достатньо у зустрічах із «Карпатами» та «Арсеналом» розжитися бодай на один бал. Захисник «Динамо» Владислав Ващук уже встиг заявити, що Київ — чемпіон, але більшість його партнерів у своїх висловлюваннях були більш стриманими.

* * *

      Також у середу відбулися ще два матчі 28-го туру. Луганська «Зоря» дещо несподівано здолала у Сімферополі «Таврію», яка ще тішила себе надіями на четверте місце, що дає перепустку в Кубок УЄФА. У Полтаві харківський «Металіст», забронювавши за собою третій рядок турнірної таблиці, дозволив набрати «Ворсклі» одне очко і трохи віддалитися від зони вильоту.

 

ТАБЛО

Стартові матчі 28-го туру:

«Шахтар» — «Динамо» — 2:2

      РСК «Олімпійський». 26 100 глядачів

      Суддя: Годулян (Одеса)

      «Шахтар»: Шуст, Рац (Гай, 62), Кучер, Чигринський, Срна, Левандовський, Матузалем, Фернандіньйо, Жадсон (Елано, 46), Маріка (Воробей, 69), Брандао

      «Динамо»: Шовковський, Несмачний, Михалик, Ващук, Гусєв, Родріго, Нінкович, Юссуф (Гіоане, 79), Корреа (Белькевич, 65), Рінкон, Клебер (Шацьких, 83)

      Голи: Левандовський, 18; Брандао, 49 (пен.) — Клебер, 26; Рінкон, 56

      Попередження: Матузалем, 7; Кучер, 71 — Нінкович, 43; Рінкон, 47; Юссуф, 50; Корреа, 59

«Ворскла» — «Металіст» — 2:2

      8 500 глядачів

      Голи: Главіна, 8; Кравченко, 68 — Рикун, 52 (пен.); Гуйє, 73

«Таврія» — «Зоря» — 1:2

      5 000 глядачів

      Голи: Ідахор, 32 — Д. Воробей, 11; Попович, 43

      Учора ввечері грали: «Іллічівець» — «Металург» (Д), сьогоднi грають: «Дніпро» — «Кривбас», «Сталь» — «Металург» (З), «Арсенал» — «Карпати», «Харків» — «Чорноморець».

Турнірна таблиця:

            І     В     Н     П        М        О

1. «Динамо» 28    20    8     0     63-22 68

2. «Шахтар» 28    19    5     4     57-18 62

3. «Металіст»     28    16    7     5     37-20 55

4. «Дніпро» 27    10    13    4     28-21 43

5. «Таврія» 28    11    6     11    30-29 39

6. «Карпати»      27    9     10    8     25-27 37

7. «Чорноморець»  27    9     7     11    34-33 34

8. «Металург» (Д) 27    8     8     11    24-33 32

9. «Зоря»   28    9     6     13    22-40 31

10. «Металург» (З)      27    7     10    10    19-31 31

11. «Кривбас»     27    6     13    8     27-33 31

12. «Харків»      27    7     9     11    23-34 30

13. «Ворскла»     28    6     9     13    20-28 27

14. «Арсенал»     27    6     9     12    26-39 27

15. «Іллічівець»  27    5     7     15    19-33 22

16. «Сталь» 27   5    6    16    22-35 21

      Бомбардири: Гігіадзе («Кривбас»), Гладкий («Харків») — по 11, Батіста («Карпати») — 10.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

      — Ми в Донецьку зіграли перший тайм — другий нас чекає у фіналі Кубка України. Гра була рівною, і результат відповідає перебігу подій на полі. «Шахтар» припустився значних помилок у захисті, що не дозволило виграти, хоча ми двічі вели в рахунку... Не кращим чином діяли центральні захисники збірної України — Чигринський і Кучер.

      «Динамо» показало себе більш досвідченою командою, ніж «Шахтар», і зіграло саме так, як потрібно для досягнення позитивного результату, — кияни проводили небезпечні контратаки, вдало тримали м'яч, провокували наших футболістів на порушення правил.

      Імовірно, спека не дозволила командам показати швидкостей, на які вони здатні... Фол Юссуфа був дуже брудним. За таке ж порушення в грі проти «Карпат» Вукич отримав дискваліфікацію на три матчі. Але в цілому арбітр сьогодні судив добре.

 

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Хоча територіальна перевага була на боці господарів, в цілому боролися дві рівні команди. Їхнє бажання виграти, напруга двобою свідчить про те, що український футбол перебуває на правильному шляху. Треба, щоб було побільше таких матчів і команд, здатних поборотися за золоті медалі.