НОВИНИ ПЛЮС

19.05.2007
Фійон формує новий уряд Франції

      Президент Франції Ніколя Саркозі доручив сформувати новий уряд своєму близькому співробітнику, раднику та приятелю Франсуа Фійону. 53-річний Фійон був організатором виборчої кампанії Саркозі. Вважають, що він буде відданим виконавцем наказів президента та провадитиме його програму реформ. Певні реформи вже відбулися. Новий Кабінет міністрів буде нараховувати 15 міністерських посад, що вдвічі менше, ніж у попередньому складі уряду. Сім міністерських портфелів буде віддано жінкам.

Глава Світового банку йде у відставку

      Учора завершився тривалий скандал щодо зловживань головою Світового банку Полом Вульфовіцем — він нарешті повідомив, що йде у відставку 30 червня. Вулфовіц отримає 375 тис. доларів «відступних», тобто свою річну зарплату. Скандал вибухнув після того, як стало відомо, що Пол Вулфовіц безпідставно підвищив зарплатню своїй нареченiй.

      Наступним головою Світового банку буде також американець. Президент США Джордж Буш пообіцяв назвати прізвище претендента найближчим часом.

I президент, і хан

      Обидві палати парламенту Казахстану вчора переважною більшістю голосів схвалили законопроект, який дозволяє діючому президенту країни 66-річному Нурсултану Назарбаєву обиратися на посаду президента необмежену кількість разів. Тепер законопроект про отримання «ханських» повноважень має підписати особисто Назарбаєв.

Легалізація нелегалів у США

      Адміністрація президента США і Сенат дійшли згоди щодо законопроекту, який дозволить легалізувати перебування в країні більшості з 12 мільйонів нелегальних емігрантів. Передбачається запровадження системи балів для нових емігрантів та тимчасової гостьової візи. Законопроект ще має затвердити Конгрес США. Згідно з цим документом, після того як нелегали заплатять візове мито, п'ять тисячів доларів штрафу і повернуться до країни, громадянами якої вони є, їм буде надана можливість отримати «Z-візу». Із такою візою вони повертаються до США і очікують на отримання американського громадянства від 8 до 13 років. Для нових емігрантів запроваджується гостьова віза на два роки, яку надалі вони зможуть двічі поновлювати на такий же термін, але перед кожним поновленням змушені будуть прожити один рік у своїй країні. Власники гостьових віз не матимуть права на отримання громадянства США.

Гордон Браун — лідер лейбористів

      Міністр фінансів Великої Британії Гордон Браун позавчора був обраний лідером правлячої Лейбористської партії. Відтак перед ним відкритий шлях змінити на посаді прем'єр-міністра Тоні Блера, який 27 червня йде у відставку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>