Тренер гарантує

15.05.2007
Тренер гарантує

Капітан канадців Шейн Доун із кубком чемпіонів світу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Попри очікування мільйонів росіян, збірній їхньої країни так і не вдалося перервати традицію, за якою господарі вже 21 рік не можуть виграти «золото» чемпіонату світу. Минулої суботи дорогу команді В'ячеслава Бикова у півфіналі перейшла добре вимуштрувана збірна Фінляндії.

      Росіяни намагалися взяти хокеїстів Суомі все тим же «нахрапом», під яким упали менш досвідчені суперники, але самі ж стали жертвами свого атакувального завзяття. Бо єдиний гол в основний час пропустили, коли грали в більшості й прогавили ривок Юккі Хентунена. А закинути більше однієї шайби зірковий напад на чолі з Овечкіним, Морозовим, Малкіним та Ковальчуком не спромігся — Карі Лехтонен з «Атланти» свої ворота наче зачарував. У додатковій 10-хвилинці секундна розслабленість російських захисників на «п'ятачку» дозволила Міккі Койву вивести свою команду у фінал. А там суперниками фінів стали канадці (чемпіони минулого року, шведи не склали родоначальникам гри гідної конкуренції).

      Суботня поразка росіян призвела до того, що на грі за третє місце на арені «Ходинка» заповнилося трохи більше половини місць (7500). Не вразила, до речі, й аудиторія фіналу — 12 тисяч глядачів із 14 можливих. Однак господарі все ж здобули собі медалі — бронзові, швидко закинувши шведам три шайби й зігравши далі на утримання перемоги.

      У вирішальному матчі турніру збірна Канади, чиї гравці добре знають, як треба збиратися на «плей-оф», також доволі легко забезпечила собі суттєву перевагу над фінами трьома красивими кидками. Хоч як скандинави намагалися, але скоротити рахунок до мінімуму їм вдалося лише під завісу двобою. Та щойно це сталося, найкращий гравець першості Рік Неш створив гол-шедевр. Форвард «Коламбуса» пройшов самотужки від своєї зони, пошив у дурні захисника, який тримав його руками, далі — воротаря, і на радощах залетів у сітку слідом за шайбою.

      Слід зауважити, що цьогорічний склад збірної Країни Кленового Листя був не оптимальним. І визначна роль у третьому за останні п'ять років тріумфі заокеанської команди належить тренерові з 30-річним стажем. Наставник «Сент-Луїса» Енді Мюррей став єдиним канадським фахівцем, який уже тричі приводив свою збірну до золотих медалей чемпіонатів світу — у 1997, 2003 і 2007 роках. Причому канадці стали кращими на планеті вже 24-й раз, але вперше це сталося на землі їхнього головного історичного суперника — у Росії. Цікаво, що наступного року ЧС відбудеться саме в Канаді, у містах Галіфакс та Квебек.

      А от фіни виграли лише один із семи головних матчів — у 1995-му. А за рік до цього вони у фіналі програли по булітах саме канадцям...

* * *

      На конгресі Міжнародної федерації, що відбувся у Москві, визначили місця проведення турнірів у нижчих дивізіонах на наступний рік. Так, група В першого дивізіону, з якої збірна України намагатиметься повернутися до «вищої ліги», змагатиметься в японському Саппоро. Очікується, що основну конкуренцію за єдину путівку до еліти українцям становитимуть господарі. Також у Японії виступлять литовці, угорці, хорвати й естонці.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Москва)

      Півфінали: Росія — Фінляндія — 1:2 ОТ (1:1, 0:0, 0:0, 0:1; шайби: Малкін, 9 (більш.) — Хентунен, 13 (менш.); М. Койву, 66), Канада — Швеція — 4:1 (3:0, 1:1, 0:0; Каммаллері, 13 (більш.); Тоус, 13; Е. Стал, 19; Неш, 36 (більш.) — Давідсон, 27).

      Матч за третє місце: Росія — Швеція — 3:1 (2:0, 1:0, 0:1; шайби: Ємелін, 7 (менш.); Зінов'єв, 10; Фролов, 22 (більш.) — Стін, 49 (більш.)).

      Фінал. Канада — Фінляндія — 4:2 (2:0, 1:0, 1:2; Неш, 7 (більш.), 59; Е. Стал, 14 (більш.); Армстронг, 30 — Контіола, 52; Міеттінен, 58).

      Кращі гравці турніру за рішенням директорату: воротар — Лехтонен (Фінляндія), захисник — А. Марков (Росія), форвард — Морозов (Росія); найкорисніший гравець (MVP) — Неш (Канада).

      Кращі бомбардири: Давідссон (Швеція) — 14 очок (7 голів + 7 передач), Морозов (Росія) — 13 (8+5), Зінов'єв (Росія) — 13 (3+10), Ломбарді (Канада) — 12 (6+6), Заріпов (Росія) — 12 (3+9).

      Воротарі (за відсотком відбитих кидків): Єрьоменко (Росія) — 95,74; Уорд (Канада) — 91,54; Лехтонен (Фінляндія) — 91,30; Ролосон (Канада) — 91,07; Гіллер (Швейцарія) — 91,02.