Гуртом і медалі добре збирати

27.02.2007
Гуртом і медалі добре збирати

Біатлоніст Сергій Седнєв (номер 25) став кращим серед наших у переслідуванні, але загалом аж 19-м. (Фото РЕЙТЕР.)

Банско: нагороди лише в естафетах

      Як відомо, кращі біатлоністи планети ігнорують чемпіонат Європи. Такі нації як норвежці, німці, росіяни, шведи, фіни, присилають сюди другі склади, що й дозволяє представникам України боротися за призові місця. У результаті по одній медалі різного гатунку в болгарському гірському селищі Банско здобули Оксана Яковлєва, Вікторія Семеренко й Олексій Коробейников.

      У суботу на змаганнях, яке проігнорували навіть болгарські вболівальники, відбулися гонки переслідування. У чоловіків на п'єдестал зійшли поляк Сікора, латиш Бріцис і норвежець Г'єлланд. Кращим з українців виявився Сергій Седнєв, який зумів піднятися з 25-го місця у спринті на 19-те (відставання від лідера — 4 хв. 15 сек., 3 промахи). Екс-білорус Олексій Айдаров, який поки що не виправдовує покладених на нього українською федерацією надій, опустився з 11-ї позиції на 26-ту (+5.30,3; 6). Молодий Олег Бережний фінішував 32-м.

      У жінок п'єдестал зайняли білоруска Кудряшова, майже нікому не відома німкеня Ніцяк і представниця Болгарії Ірина Нікульчина. Віта Семеренко з другого місця у спринті після шести промахів на чотирьох рубежах відійшла на сьоме (+3.49,5), ветеранка Ніна Лемеш стала 13-ю, а юна Ніна Карасевич — 26-ю.

      В останній день турніру в Банско українці сподівалися на естафетні гонки. Медаль у командних стартах здобули лише жінки. Валя Семеренко — завдяки вдалому проходженню останнього етапу — витягнула на третє місце подруг по команді Яковлєву, Петрову й свою сестру Віту. Використавши сім додаткових патронів, наші дівчата відстали від переможниць — білорусок — на 1 хв. 45 сек.; другим фінішував молодіжний склад німецької збірної.

      Український чоловічий квартет (Айдаров, Біланенко, Коробейніков, Лисенко) спромігся лише на четвертий рядок протоколу. А медалі отримали команди Німеччини, Норвегії, Білорусі.

      Також у неділю дві медалі здобули наші юніорські естафети. Хлопці (Кожушко, Кільчицький, А. Прима, Колос) отримали бронзові нагороди, а дівчата (Л. Жибер, Кулак, Підгрушна) — срібні. Таким чином, доросла збірна України завоювала на чемпіонаті Європи чотири медалі (у 2005 році — 5, у 2006-му — 3), а юніорська — три.

У Саппоро поки що вичікуємо

      На чемпіонаті світу з лижних видів у японському Саппоро у вихідні розіграли ще п'ять комплектів медалей. У суботу чоловіки бігли гонку переслідування (дуатлон) — 7,5 км класичним стилем, а потім стільки ж вільним. Розподіл медалей відбувся на самому фініші: німець Аксель Тайхманн випередив свого співвітчизника, лідера Кубка світу Тобіаса Ангерера на 0,5 секунди й на 0,9 — італійця П'єтро Піллера-Коттрера. Серед українців Михайло Гуменяк показав 38-й час, Олександр Пуцко — 40, а Роман Лейбюк взагалі зійшов з дистанції, вочевидь, не вгадавши з лижами.

      Наступного дня у цій же дисципліні, тільки на двічі коротшій трасі, змагалися жінки. Дворазовою чемпіонкою світу стала росіянка Ольга Зав'ялова, яка так само на останніх метрах обійшла чешку Катерину Нойманнову й норвежку Крістін Стейра-Стормер. Броварчанка Валентина Шевченко, як і два роки тому, фінішувала 14-ю (+ 1 хв. 24,5 сек.), харків'янка Лада Нестеренко — 25-ю (+2.00,6), Катерина Григоренко з Білої Церкви — 48-ю (+5.12,7).

      Два комплекти нагород розіграли й стрибуни з великого трампліну HS134 — в індивідуальних і командних змаганнях. В особистому розряді переміг 25-річний олiмпiйський чемпiон швейцарець Сімон Амманн, призерами також стали фін Харрі Оллі, який стрибнув в одній з двох спроб далі за всіх — на 136 м, і норвежець Роар Льйоккелсой. Трохи не дотягнув до п'єдесталу поляк Адам Малиш. 23-річний українець Віталій Шумбарець заповітної тридцятки не сягнув, обмежившись 41-м результатом (100,5 м). У командному турнірі місця на подіумі посіли квартети з Австрії, Норвегії й Японії. Наша четвірка (Трачук, Лазарович, Шумбарець, Бощук) замкнула список з 13-ти учасників.

      Свій другий набір медалей знайшов власників серед двоборців. Командну першість у стрибках й лижній естафеті 4х5 км вибороли фіни, слідом за ними розташувалися четвірки з Німеччини й Норвегії.

      У понеділок на чемпіонаті в Японії був вихідний, а сьогодні розіграють 11-й з 18 комплектів дорогоцінних металів. На жіночу гонку на

10 км вільним стилем від України вийдуть Марина Анцибор, Зоя Обіух, Лада Нестеренко й Валентина Шевченко.