Сексуальна самооборона

07.12.2006
Сексуальна самооборона

Анджей Леппер: ну який з мене мачо?! (Фото РЕЙТЕР.)

      Днями в Польщі спалахнув скандал на сексуальному грунті, такий собі «Моніка-гейт» по-польськи. В епіцентрі — віце-прем'єр Анджей Леппер та депутат від «Самооборони» Станіслав Лижвінський.

      Недремна «Газета виборча», провівши журналістське розслідування, виявила сексуальне неподобство у відділенні «Самооборони» у місті Лодзь. Автор матеріалу знайшов Анету К., екс-депутатку цієї партії до лодзької облради, колишню директорку бюро депутата Лижвінського, яка заявила, що отримала роботу взамін на послуги сексуального характеру партійним бонзам. Це визнання викликало бурю емоцій, адже «Самооборона» входить до урядової коаліції, й опозиція, зокрема «Громадянська платформа», не дозволить «зам'яти справу», адже прагне понад усе дострокових виборів до Сейму.

      Делікатність ситуації у тому, що Леппер на світанку політичної кар'єри мав серйозні клопоти з законом, адже його політтехнологи обрали імідж «хлопця, що рубає з плеча», і Леппера навіть притягали до суду за відверто хуліганські витівки.

      Тож у 2001 році безробітній Анеті К., матері двох дітей, її подруга, котра завідувала депутатським бюро, запропонувала роботу в обмін на пару теплих ночей iз депутатом. За словами Анети, вже наступного дня сеймова автівка забрала її до Варшави, а згодом у готелі відбулася недвозначна розмова, під час якої ніби прозвучала цинічна фраза «робоче місце в обмін на секс», яку приписують саме Лепперові. Він же ж запропонував майбутньому замдиректорові бюро йти під душ. За словами постраждалої, вона півгодини поміркувала над іронією долі, і так «дійшло до зближення», а за два дні після «ночівлі» з нинішнім віце-прем’єром Леппером дівчина стала віце-директором бюро Лижвінського, а згодом і директором. Щоправда, за словами постраждалої, регулярно виконуючи сумну «сексмісію» і для Лижвінського. Відмови не допомагали, адже у відповідь звучала фраза, що на її місце «є сотні інших дівчат». І молодиця не звільнялася, навіть очоливши у 2002 році список «Самооборони» до облради і ставши депутаткою.

      Дещо підозрілим є те, що переконливого пояснення, чому ж саме зараз настав іспит сумління, Анета К. не дала. Зрештою, секс-ескорт політиків є звичним явищем, якщо не сказати нормою, для парламентаріїв усіх країн, і навіть католицька Польща не є винятком. Суть проблеми в тому, чи можна кваліфікувати найбруднішу торгівлю посадою як сексуальний примус, і саме це є головною лінією захисту «Самооборони». Адже віце-голова цієї партії Януш Максимюк уже холоднокровно заявив: «Суть не в тому, чи спав депутат Лижвінський з тою пані, а лишень у тому, чи змушував її. Я б не здивувався, якби прочитав у газетах, що Леппер снідає малими дітьми».

      Водночас не можна виключати, що ця акція є чітко відпрацьованим політичним замовленням задля остаточного усунення з уряду Леппера, партія котрого фактично програла вибори до органів місцевого самоврядування. І саме сексуальні пригоди можуть стати останньою політичною краплею для польського Жириновського. Так виглядає, що польський «Анета-гейт» влаштовує весь спектр польського політикуму — адже брати Качинські потребують прогнозованого і контрольованого коаліціанта, яким «лепперівці» не є, а «Громадянська платформа» — максимальної дискредитації урядової коаліції.

      Анета К., як пишуть польські ЗМІ, вже подала заяву до прокуратури, яка схильна кваліфікувати події як злочин за статтею «доведення до сексуальних стосунків через зловживання залежністю чи використання критичного положення». Леппер відверто наголошує на «змові», відкидаючи можливість сексуальних стосунків. Щоправда, щодо походеньок Лижвінського ширяться негарні поголоски в місцях, де він «депутатив».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>