Діагностичний центр на колесах

24.10.2006

      Щороку в Україні від раку молочної залози помирає 8 тисяч жінок. Рак молочної залози вважається хворобою розвинутих країн. Чому саме, розповідає Іван Смоланка, головний онкохірург Міністерства охорони здоров'я України, керівник відділу пухлин молочної залози Інституту онкології АМН України: «Найчастіше від цієї недуги страждають жінки з порушеною репродуктивною функцією, які роблять багато абортів та неправильно використовують контрацептивні гормональні препарати. Вони народжують та годують мало. В азійських країнах, де народжують частіше, цієї патології набагато менше».

      За указом Президента, 20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Цього року в його рамках було презентовано мобільний мамографічний комплекс для Кримського республіканського онкодиспансеру.  Вантажівка із вбудованим мамографом та машиною для проявки пліков буде роз'їжджати Кримом та обстежувати тамтешніх пацієнток. Купити друге за рахунком диво сучасної техніки вдалося за кошти, зібрані компанією «Ейвон» та учасниками походу «Один день пішки заради життя». Торік перший в Україні пересувний мамограф «Ейвон» передала Черкаській області.

      Голова Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Микола Томенко вважає, що ідея інтегральної спільної акції є дуже вдалою. «На мою думку, захід є хибним, коли, наприклад, до мільйонерів звертаються директори шкіл і просять на якусь конкретну річ 10 мільйонів. Правильнiше ж залучати велику кількість людей, які розуміють проблему. Нехай вони зроблять невеличкий внесок, але дійсно відчуватимуть, що зробили

це все спільно», - каже колишнiй вiце-прем'єр. Стосовно підтримки таких акцій на державному рівні Томенко зазначає: «Гадаю, нам у ВР треба буде показати цей приклад 12 грудня, коли відбуватиметься День уряду. Можливо, крім настанови Кабміну, яку ми даватимемо, це буде якийсь заклик і до бізнес-структур, які мають підключатися до цієї роботи».