Як заповіла «Золота Лілія»

24.10.2006
Як заповіла «Золота Лілія»

Iрина Краснянська - краща на колодi. (РЕЙТЕР.)

      Дуже довго як для спортивної держави (хоча це ще велике питання, чи продовжуємо ми залишатися такою) Україна залишалася без найвищих нагород на світових гімнастичних першостях. Нинішня, у данському Орхусі, особливих ілюзій перед нашими спортсменками не малювала. Але на батьківщині Гамлета таки стався приємний сюрприз - здобуто не просто медаль, а ще й золоту!

      Творцем сенсації і рятівницею репутації української спортивної гімнастики стала 19-річна Ірина Краснянська, яка в останній день чемпіонату виграла змагання на колоді.

       У блискуче виконання вправи вихованкою черкаської школи, а нині - представниці Харкова, довго не могли повірити навіть судді, які віднедавна керуються новими правилами. Однак після 10-хвилинної (!) паузи арбітри поставили українці найвищий бал - 15,575. Другою стала румунка Сандра Ізбаса (15,500), третьою - канадка Еліза Хопфнер-Хіббс (15,475). 18-річна Ольга Щербатих з Луганська посіла останнє, восьме, місце серед фіналісток у цій вправі (14,325), хоча провідні гімнастки, зокрема чемпіонка в абсолютній першості італійка Ванесса Феррарі, теж відпрацювали тут із явними помилками.

      Та сама Краснянська невдало виступила у фіналі на брусах, де стала тільки восьмою. А от наші чоловіки, на жаль, узагалі не потрапили до жодної фінальної вісімки.

      Золота медаль Іри стала першою для України за останні десять років і дебютною за часи незалежності на колоді. У 1996-му році кращим на брусах ставав харків'янин Рустам Шаріпов, а за рік до нього на чемпіонаті світу вигравала донеччанка Лілія Подкопаєва. Символічно, що саме минулих вихідних вона проводила в Києві свій фестиваль «Золота Лілія», спрямований на популяризацію спортивної гімнастики.

ТАБЛО

Чемпіони світу зі спортивної гімнастики (Орхус, Данія)

      Чоловіки. Вільні вправи. Драгулеску (Румунія). Кінь. Сяо (Китай). Кільця. Чень (Китай). Опорний стрибок. Драгулеску. Бруси. Вей (Китай). Поперечина. Ріццо (Австралія).

      Жінки. Вільні вправи. Чен (Китай). Опорний стрибок. Чен. Бруси. Твіддл (Велика Британія). Колода. Краснянська (Україна).

      Командний залік. 1. Китай (8 золотих + 0 срібних + 0 бронзових). 2. Румунія (2+1+1). 3. Австралія (1+1+0). 4. Італія (1+0+2). 5. Україна (1+0+0). 6. США (0+5+1). 7. Японія (0+2+1). 8. Росія (0+1+1).