«Леся+Рома». Жан Люк Годар відпочиває

07.10.2006
«Леся+Рома». Жан Люк Годар відпочиває

Рома+Леся розливають пунш. (Фото наданi прес-службою ICTV.)

      Околиця Василькова. Вечоріє. У повітрі густо пахне кізяком, мухи снують у якійсь неймовірній кількості, на конюшиновому полі пасуться корови — навіть не віриться, що цей колоритний «натуралізм»  усього лише за два десятки кілометрів від Києва. Васильківський пейзаж  з коровами облюбували продюсери першого україномовного ситкому «Леся+Рома» (ICTV) — того дня на тлі осінніх краєвидів знімали семихвилинний епізод про те, як Леся і Рома поїхали відпочивати, заблукали, а потім якийсь жалісливий тракторист погодився їх підвезти.

      Сцену, де сплячу парочку надибує дядько на тракторі, а потім везе кудись у поле, знімали кілька разів. Це тільки на перший погляд може здатися, що все у цьому серіалі відбувається з першої спроби, а режисер тут — персона не настільки важлива, як, скажімо, оператор. Насправді режисер-постановник «Лесі і Роми» Олександр Даруга демонстрував просто якусь принципову вимогливість і забраковував дубль за дублем. То у кадрі не видно Роминої машини, яка поламалася, то тракторист у кабіні свого «бронетранспортера» жестикулює не дуже активно, то не туди повернув, коли віз «городських»... Бідна Вітовська у вечірній сукні й туфлях на шпильці то вилазила на трактор, то злазила з нього, і скільки разів вона це проробила, щоб догодити режисерові, я навіть втомилася рахувати. Але ось Даруга жартівливо підсумовує знімальний день: «Жан Люк Годар відпочиває!». «Однозначно відпочиває», — хором відгукуються підлеглі і йдуть приводити себе в порядок.

      Користуючись паузою між зйомками та частуванням, підходжу до режисера.

      — Сашо, ну скажіть нарешті, в третьому сезоні Леся розкрутить Рому на весілля чи ні?

      — Оце візьму вам зараз і все порозказую. Дивіться серіал! Ми для кого його знімаємо?

      — Ну хоч натякніть...

      — І натякати не буду, й не просіть.

      — Ну тоді скажіть, третій сезон «Лесі і Роми» — останній  чи ні?

      — Подивимося, наскільки він буде цікавий людям. Поки що цікавий — кожну серію у середньому дивляться

2 мільйони глядачів. Ми називаємо наш серіал життєвою енциклопедією в анекдотах, чого-чого, а анекдотів у нашому житті вистачає, тож тем для наступних серій — хоч  відбавляй. До того ж у нас грають такі прекрасні актори — Ірма Вітовська і Діма Лаленков. Сьогодні вони — справжні зірки і в кадрі дійсно виглядають органічною родиною! Знаєте, коли ми проводили кастинг, то були затверджені зовсім інші актори — не буду зараз називати їхні прізвища. В Ірму та Діму як Лесю і Рому не  вірили 90 відсотків тих, хто визначався з головними героями. Але ми стояли на тому, що в цьому серіалі мусять бути саме ці актори і, як бачите, не помилилися.

      Тим часом фірмовий пунш від Лесі та Роми вже готовий (фірмовий він досить умовно, гра слів — ром і Рома, решта інгредієнтів, як у звичайному пунші, — лікер, фрукти, вино). Лаленков переодягнувся у джинси та куртку і відразу потрапив у щільне кільце журналістів. Актор нещодавно відзначив «сороковник», але виглядає просто блискуче: «веду здоровий спосіб життя і, крім того, ніколи не забуваю, що мушу бути прикладом для своїх двох синів». Дмитро зізнався, що навесні має їхати в Голлівуд — запросили зіграти невелику роль.

      «Це не той фільм, яким я збираюся пишатися, — сказав Дмитро — але й відмовлятися не буду». Лаленков люб'язно пропонував гостям пунш, але сам його навіть не пригубив. Бо... «веде здоровий спосіб життя» і, до того ж, приїхав на власному «Прадо». До речі, по завершенні «заходу» зірка Лаленков пропонував підвезти бажаючих до Києва: «Кому в бік Московської площі, може, на Солом'янку». Але пуншу в бадді залишалося ще багато, тож довелося Дімі їхати одному.

      Знімальна група нарешті дісталася до свого обіду. Пообідати вчасно не випадало — ніколи, та й запашок від корів апетит відбивав. (До речі, того дня «Лесю і Рому» приїжджали знімати французи, ото, мабуть, набралися екстремальних вражень від української глибинки!). Коли з гречкою, котлетами, картоплею, рибою і салатами було покінчено — всі зазбиралися додому, до дітей, до жінок і чоловіків. Дівчата з групи накупили у Василькові по тридцять кілограмів дешевих яблук — робота роботою, але ж і про родину треба пам'ятати. Я ж їхала до Києва разом з Ірмою Вітовською. І дорогою безтурботна та емоційна «Леська» замріяно згадувала  про Львів. Вона там вчилася, а днями побувала на ювілеї міста. «З Молодим театром возили у Львів «Московіаду», — розповідала Ірма. — Актриса, що грає Галю, зламала ногу, тож екстрено ввели мене. Це була моя прем'єра «Московіади», у Києві я ще не грала. Але ж як я люблю Львів! Особливо Львів восени... Знаєте, ідеш вулицею, а з маленьких  провулків на тротуар вистилається дим від осінніх багать — де таке ще побачиш?».

      Наступного дня «Лесю і Рому» знімали у багатоповерхівці на Троєщині.

  

ДО РЕЧІ

      «Леся+Рома» — перший в історії сучасного телебачення україномовний комедійний серіал,  українська версія всесвітньо відомого проекту Love, Bugs (у перекладі з англійської — «Любовні штучки»). Ідея канадських телевізійників знайшла сотні мільйонів симпатиків у 29 країнах світу: Франції, Греції, Португалії, Іспанії, Швеції, Росії... Кожна країна, працюючи у форматі Love, Bugs, пропонує свої версії цієї історії, — шоу, як правило, отримує нову назву, а головні герої — нові імена. Національний колорит, особливості менталітету, гумору, традиції — все це впливає на нові версії Love, Bugs.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Ірма Вітовська

      Актриса Молодого театру, де працює з 1998 року. Зайнята у виставах: «РЕхуВІлійЗОР» (Марія Антонівна), «Севільські заручини» (Клара), «Трагедія Гамлета, принца данського» (Акторка), «Хоровод любові» (Гризетка), «Одруження» (Дуняша), «Маринований аристократ» (Дружина), «Московіада» (Галя). За роль Русалоньки в однойменній виставі театру актриса була номінанткою «За кращу жіночу роль» театральної премії «Київська пектораль».

      У дитинстві мріяла про історію та археологію, навіть вступала на історичний факультет. Але керівниця театрального гуртка, який відвідувала Ірма, дуже рекомендувала дівчині спробувати себе на професійній сцені. Тож освіту Вітовська здобувала у Львівському державному музичному інституті, секретам акторської майстерності її навчав відомий український актор Богдан Козак.

Дмитро Лаленков

      Три роки тому Дмитро Лаленков розпрощався зі сценою Національного театру імені Лесі Українки. Де зіграв чимало справді резонансних ролей — у виставах «Лулу. Історія куртизанки», «Запрошення до замку», «Дама без камелій» та інших. Розпрощався і... рішуче «пірнув» у ще одну творчу стихію — кіно. Точніше, його туди підштовхнули: сьогодні Лаленков є одним із найзатребуваніших українських акторів, за яким постійно полюють режисери, він один із небагатьох, хто може дозволити собі «перебирати» творчими пропозиціями і відмовлятися, якщо роль не подобається.

      П'ятиразовий володар премії «Київська пектораль» став актором завдяки... Аді Роговцевій. Лаленков служив в армії разом із сином Роговцевої, Костянтином. Здружилися, і прима української сцени розгледіла у красені з Луганська настільки потужний акторський потенціал, що не лише порадила вступати до театрального, а й допомагала готуватися до іспитів.

      Рома у ситкомі на ICTV — перша україномовна робота Лаленкова, з якою він справляється досить органічно. При цьому з легкістю «перелаштовується» на інші творчі проекти — російськомовні, яких у Лаленкова одночасно 4-5.

      У послужному списку кiноактора Дмитра Лаленкова — фільми «Шум вітру», «Дике кохання», «Каїн», «Жорстока фантазія», «Життя як цирк», «Психопатка», ролі в серіалах «Слiд перевертня», «Роксолана», «Володарка імперії» та багатьох інших.

      Одружений на актрисі Олені Стефанській. Виховує двох синів.

  • Химерна екскурсія

    Три роки тому в найромантичнішій будівлі Києва — Будинку з химерами — уперше за декілька останніх десятиріч з'явилися реставратори. На той час фахівцям уже довелося мати справу з тріснутим навпіл будинком з перекошеними вікнами-дверима, де обсипалася ліпнина, руйнувалися бетонні химери на даху, а настінний живопис був захований під шаром білил і фарби. Повернути будівлі автентичний вигляд і пристосувати під президентські «палати» — таким було завдання фахівців. >>