Розгром як традиція?

28.09.2006
Розгром як традиція?

Колись велика команда тепер потрапляє до групового турніру Суперліги, щоб ганьбити свій прапор. Не той у нашого Шацьких рiвень, щоб дострибнути до їхнього Рамоса. (Фото РЕЙТЕР.)

      Те, що у вівторок увечері трапилося з київським «Динамо» на славнозвісному мадридському стадіоні «Сантьяго Бернабеу», можна назвати приниженням. Але матч віце-чемпіонів України проти «Реала» на такий висновок начебто не заслуговує, як і гра двотижневої давнини проти «Стяуа». Адже приниження — це коли одна команда просто «розриває» іншу. У випадку з «Динамо» цього не було ані в першому, ані в другому випадку. Але були дві поразки з розгромними рахунками. Чому?

      Румуни зіграли «розумніше» за киян і краще поставилися до реалізації гольових моментів. Хоча, як показав їхній матч проти «Ліона», не такі вони вже й грізні, як нам здалося. «Реал» теж моменти не транжирив, бо клас його форвардів значно вищий за «біло-синіх» нападаючих. Та й тактично мудрий італієць Фабіо Капелло переграв Анатолія Дем'яненка. Точніше, український наставник програв сам. Рішення випустити на поле двох нападаючих наш тренер прийняв, мабуть, згадавши, як на початку 2000 року великий Лобановський грав у Мадриді з трьома форвардами і ледь не виграв. (Той матч завершився нічиєю 2:2 після помилки Шовковського). Але ж не можна порівнювати тодішню команду-зірку, одну з кращих в Європі, і нинішній набір виконавців.

      Якщо Рауль спокійно втілює в гол «побачення» з нашим голкіпером, а Шацьких пробиває у Касільяса, то нічого з цим не вдієш. У суперника є й кому забити, й кому віддати пас, причому кожен знає, хто що має робити у конкретній ситуації. Натомість помітно, що Белькевич уже неспроможний роздавати гострі передачі, як ще кілька років тому. Двічі білорус невдало робив паси, внаслідок чого зривалися гострі контратаки.

      «Пройтися» можна фактично по кожному з футболістів «Динамо». Гусєв і Несмачний з флангів запускали передачі в нікуди. Мілевський ледь відновився від травми, і гол на добиванні — це фактично єдиний позитивний момент, яким Артем запам'ятався. А так було видно, як і в чвертьфіналі чемпіонату світу, що недавній нападаючий «молодіжки» ще не доріс до рівня дорослого футболу, принаймні європейського гатунку.

      Нехай би були проблеми лише в нападі, але ж і захист киян нагадував якщо не прохідний двір, то проявив себе вельми гостинно. Дитяча помилка Гавранчича з пасом назад навела на спогади про розгром збірної Сербії і Чорногорії аргентинцями на «мундіалі» три місяці тому (6:0), в якому захисник «Динамо» взяв таку ж «пасивну» участь. Хорватський партнер серба Саблич також нерідко «втрачав» суперників. Тож пара Саблич—Гавранчич виявилася нічим не кращою за Родольфо-Родріго. Виходить, що два матчі Ліги чемпіонів продемонстрували: класних захисників у «Динамо» просто не існує.

      Більш-менш гідно проявив себе позавчора хіба що Юссуф, але він фактично один розривався між суперниками у центрі полі. Корреа, хоч і вважається опорним півзахисником, більше схожий на атакуючого. Рінкон після тимчасового спалаху у грі знову повернувся до того посереднього рівня, з якого починав у «Динамо» й за що Суркіс відмовлявся його викуповувати в Бразилії. Діого цього разу пробив повз ворота з п'яти метрів, а в захисті упустив Рауля при другому голі.

      Окремо варто сказати про помилки Шовковського, які вже стали «нормою життя». Якщо ветеран команди їх припускається, то, мабуть, варто його принаймні спробувати замінити на другого голкіпера. Адже відомо, що Сашко до зими гратиме з пластиною у плечі, а на лавці сидить перспективний Рибка. Згадаємо, саме в такому 19-річному віці Шовковський блискуче дебютував у Лізі чемпіонів восени 1994 року.

      Свій шанс Олександр Рибка отримав доволі несподівано — коли англійський арбітр вилучив воротаря збірної України у його 55-му матчі в турнірі. Напис «СаШо», який перший номер «Динамо» вирішив нанести собі на спину в Суперлізі, виявився нефартовим. Хоч як це прикро, але за червону картку Грему Поллу можна лише подякувати. Рибка добре провів відведений йому відрізок часу, але знайшов іншу проблему — у вигляді ліктя Серхіо Рамоса. Молодого голкіпера вчора зранку в аеропорту «Бориспіль» забрала «швидка допомога». Кажуть, підозра на струс мозку.

      Виходить, що прорахунки існують і в роботі селекції, і в тактичній підготовці, і в налаштованості футболістів на гру. Тільки у національній першості це менше помітно, а єврокубкові баталії відкривають це повною мірою. Той же Гавранчич не має вже ніякого стимулу виступати в Києві: у «Фіорентину» його не продали, зарплатня «капає» немаленька (вимірюється десятками тисяч «зелених»), чого ще бажати? Народний термін «зажралися» можна застосувати до більшості гравців команди. Молодий талант Мілевський, розповідаючи в інтерв'ю про життя на базі в Кончі-Заспі, каже, що «там усе є: кінотеатр, басейн, більярд. Та як ми вільний час проводимо? Спимо в основному, так час швидше летить». Нема щоб там власну майстерність вдосконалювати або індивідуально займатися...

      Крім Рибки у Лізі чемпіонів дебютував i партнер Мілевського по «молодіжці» Олександр Алієв. Так би мовити, реабілітувався. Інший привід для відзнаки знайшов Рауль. Забивши два м'ячі «Динамо», він обійшов Андрія Шевченка у списку кращих бомбардирів турніру: на рахунку іспанця 53 голи, на один менше в українця, у голландця Рууда ван Ністелроя — 49. До речі, свій позавчорашній дубль голландський форвард присвятив доньці, яка народилася вночі перед матчем.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2-й тур.

«Реал» (Мадрид, Іспанія) — «Динамо» (Київ, Україна) — 5:1

      Мадрид. «Сантьяго Бернабеу». 75 000 глядачів

      Суддя: Грем Полл (Англія)

      «Реал»: Касільяс, Р. Карлос, С. Рамос, Каннаваро, Мехія, Діарра, Емерсон, Гуті, Рауль (Робіньйо, 84), Рейєс (Бекхем, 45), ван Ністелрой (Роналдо, 72)

      «Динамо»: Шовковський, Несмачний, Саблич, Гавранчич, Гусєв, Белькевич (Рибка, 69), Корреа (Михалик, 74), Юссуф, Рінкон (Алієв, 81), Шацьких, Мілевський

      Голи: ван Ністелрой, 20, 70 (пен.); Рауль, 27, 61; Рейєс, 45+1 — Мілевський, 48

      Попередження: Шацьких, 66

      Вилучення: Шовковський, 68

«Стяуа» (Румунія) — «Ліон» (Франція) — 0:3

      Голи: Фред, 43; Тіагу, 55; Бензема, 89

 

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Ліон»   2     2     0     0     5-0   6

2. «Реал»   2     1     0     1     5-3   3

3. «Стяуа»  2     1     0     1     4-4   3

4. «Динамо» 2     0     0     2     2-9   0

 

ПІСЛЯМОВА

Фабіо Капелло,

головний тренер «Реалу»:

      — «Динамо» грало непогано, а ми, попри перемогу, зробили кілька помилок, що мене не влаштовує — це треба виправити вже до наступного матчу. Проблеми у нас в обороні виникали через високу швидкість динамівського нападу. Кожна з команд мала можливості забити, тому я не можу назвати цю перемогу легкою.

 

Анатолій Дем'яненко,
головний тренер «Динамо»:

      — «Реал» — потужна команда, але ми знову припустилися грубих помилок у захисті, яких не маємо права робити. Вважайте, що чотири м'ячі ми забили самі собі. Ще за рахунку 0:0 ми мали гольові моменти, але підвів брак майстерності, чого не скажеш про суперників: клас майстрів у мадридців на порядок вищий за наш.

      Мабуть, деякі наші гравці думають, що позитивного результату можна досягти без самовідданості. Нехай це навіть виллється у жовті картки, але треба битися, адже йдеться про Лігу чемпіонів. Схоже, для декого факт виходу до групового турніру став розслабляючим фактором. Але клуб «Динамо» не буде підлаштовуватися під футболістів, все має бути навпаки. Після цього матчу обов'язково будуть збори, де ми повернемося до елементарних речей.