Запекла конкуренція з тупцюванням на місці

26.09.2006
Запекла конкуренція з тупцюванням на місці

Дарiо Срна опирається «Днiпру». (УНІАН.)

     «Шахтар» мав рівно добу на те, щоб підготуватися до виходу в одноосібні лідери, оскільки «Динамо» на день раніше зіграло внічию з «Ворсклою». Нагадаємо, що полтавці так готувалися до цієї подіїї, що напередодні «злили» кубковий матч команді другої ліги. «Дніпро» ж - суперник гірників - сам по собі є командою з амбіціями та іменем, тому підопічні Олега Протасова мали ще вагоміші підстави відібрати очки в одного з лідерів. У підсумку обидва поєдинки за участі лідерів завершилися з однаковими цифрами на табло - 1:1. І в цих матчах є чимало схожого: по-перше - вмотивовані суперники, по-друге - і Анатолій Дем'яненко, і Мірча Луческу визнають, що останнім часом у їхніх підопічних «очі не горять». Мабуть, через те, що легіонери підсвідомо бережуть ноги для Ліги чемпіонів, де вони мріють «засвітитися» і покласти край своєму тимчасовому перебуванню у такому не надто респектабельному чемпіонаті, як український?

      Подібних сумнівів не виникало б, якби донеччани чи кияни не виграли, створивши для перемоги всі умови. Так буває у футболі - на шляху м'яча стають штанги, поперечини, чужий воротар, який зловив кураж... Але у звітному турі разу не було й натяку на безперечну перевагу двох наших «грандів». Ящо так українські лідери виглядали в іграх проти «Ворскли» та «Дніпра», то що буде у матчах із «Реалом» та «Олімпіакосом»?

      Гірники в попередні роки на «Метеорі» теж пропускали першими, а потім успішно відігрувалися. Цього разу господарям поля «допоміг» голкіпер гостей Шуст, який на виході зробив невдалу піжонську спробу зловити м'яча однією рукою, випустив його, а білорус Корніленко виявився спритнішим на добиванні. Уже в компенсований час першого тайму в ролі центрфорварда гостей несподівано виступив Дуляй, який без перешкод скористався передачею знову суперактивного Маріки (другим форвардом «основи» донеччан цього разу був колишній «арсеналець» Окодува, і виглядав він теж непогано). Вивести ж «Шахтар» в одноосібні лідери могли балканці, але після ударів Дуляя та Срни снаряд влучав у поперечину воріт.

      Щодо динамівської нічиєї, то навіть найзатятіші прихильники цієї команди погодяться, що кияни в Полтаві на три очки не заслуговували. Столичні гравці найбільше відзначилися... апатією власне до гри. Анатолій Дем'яненко визнає спад у діях команди після бурхливого літнього початку, зауважуючи при цьому, що такі кризи неминучі, але долати їх потрібно якнайшвидше. Але питання - як, за рахунок чого й кого? До відомих кадрових проблем додалася ще одна - «воротар республіки» Олександ Шовковський почав демонструвати невпевненість. Саблич і Родріго, м'яко кажучи, не наближаються до взаєморозуміння, хоча грають у центрі захисту разом уже не перший раз. А що в атаці? Знову - пасивний Шацьких, нарешті - хоч якийсь Мілевський та його артистичне падіння на боковій лінії штрафного майданчика. У свої кращі часи динамівці спокійно б утримали потрібний рахунок «на класі». Але, як видно, командний клас сьогодні не той. Віце-чемпіони дозволили господарям поля влаштувати штурм своїх воріт, а коли відбили його, пропустили хрестоматійний діагональний пас на серба Грумича, який чомусь залишився без нагляду у штрафному майданчику. Він спокійно зупинив м'яч і перекинув через Шовковського.

      У той час, поки наші лідери, будемо сподіватися, «вводили в оману» своїх лігочемпіонівських суперників, українські претенденти на груповий раунд Кубка УЄФА продемонстрували ще сіріший рівень. Хоча «морська» нічия одеситів у Маріуполі, при бажанні, може мати поважну причину - через хворобу був відсутній наставник команди Семен Альтман. Запоріжці у «металургійному» дербі грали суворо на нічию і, як часто буває при подібній «стратегії», дозволили одного разу відзначитися своїм донецьким «колегам» (Міту здогадався виконати штрафний, не чекаючи шикування стінки).

      Найбільшою ж сенсацією туру стала поразка у рідних стінах «Таврії». «Карпати», схоже, вирішили включитися у боротьбу за приз «Агресивний гість». У Сімферополі вони виграли вперше в історії чемпіонатів України!

      Також несподіванкою, близькою до сенсаційності, можна назвати нічию цілком успішного на старті «Арсенала» з аутсайдером, хоча фахівці можуть підтвердити, що «Зоря» остання в лізі «не по грі».

      А найбільш гольовим видався матч команд, яких зі старту «записали» в основні претенденти на виліт. У «грі без захисту» свою першу перемогу в турнірі здобула «Сталь», «Харків» же став лідером за пропущеними м'ячами.

Ігор КОРОЛЬОВ.

 

 

ТАБЛО

Результати матчів 8-го туру:

«Ворскла» - «Динамо» - 1:1

      17 000 глядачів

      Голи: Грумич, 88 - Рінкон, 73 (пен.)

«Дніпро» - «Шахтар» - 1:1

      20 500 глядачів

      Голи: Корніленко, 15 - Дуляй, 45

 «Металург» (Д) - «Металург» (З) - 1:0

      2 300 глядачів

      Гол: Міту, 79

«Іллічівець» - «Чорноморець» - 0:0

      8 000 глядачів

«Таврія» - «Карпати» - 0:1

      9 000 глядачів

      Гол: Худоб'як, 62

«Сталь» - «Харків» - 4:2

      6 000 глядачів

      Голи: Грнчаров, 25; Касьянов, 41, 74; Біто, 58 - Гладкий, 88; Рібейро, 90

«Металіст» - «Кривбас» - 0:0

      12 000 глядачів

      Вилучення: Шевелюхін, 9 («К»)

«Арсенал» - «Зоря» - 2:2

      2 000 глядачів

      Голи: Батальський, 17; Ярошенко, 52 - Онищенко, 35, Городов, 86

 

Становище команд:

                             І     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар»           8     6     2     0     20-2  20

2. «Динамо»          8     6     2     0     20-5  20

3. «Арсенал»          8     3     5     0     11-7  14

4. «Металіст»         8     3     3     2     8-8   12

5. «Карпати»         8     3     3     2     6-7   12

6. «Дніпро»            8     2     6     0     6-3   12

7. «Таврія»              8     3     2     3     5-7   11

8. «Кривбас»          8     2     4     2     10-12 10

9. «Металург» (Д)   8     2     4     2     4-6   10

10. «Чорноморець» 8     2     4     2     9-12  10

11. «Іллічівець»       8     2     2     4     7-9   8

12. «Ворскла»          8     2     2     4     6-8   8

13. «Харків»            8     1     3     4     8-14  6

14. «Сталь»             8     1     2     5     6-10  5

15. «Металург» (З)  8     0     5     3     2-8   5

16. «Зоря»                8     0     3     5     5-13  3

      Бомбардири: Гігіадзе («Кривбас») - 6, Елано («Шахтар») - 5, Белік («Шахтар»), Діого Рінкон («Динамо») - 4.