Обнадійливі подарунки

12.09.2006
Обнадійливі подарунки

Олександр Скутельник зробив вісім передач. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      «Пан або пропав» — саме під таким національним девізом проходив для наших чоловіків суботній відбірковий матч чемпіонату Європи проти збірної Болгарії. Дві поразки, нехай і гостьові, у такому швидкоплинному турнірі не залишали команді Віталія Лебединцева іншого вибору, ніж обігрувати «братушок», причому з якомога більшою різницею очок. Поєдинок мав дати й відповідь на запитання, на що здатне те молодше покоління, що прийшло на зміну ветеранам. А тим часом навколо майданчика прогулювалися уособлення національної команди вчорашнього дня — Яйло, Лохманчук, Медведенко, Хряпа, Молчанов.

      Столичний Палац спорту ще за півгодини до початку зустрічі виглядав не надто привабливо, але трибуни поступово заповнювалися і в підсумку прийняли тисячі дві вболівальників. Чимало з них прийшли з національними прапорами, а особливо цього вечора вирізнялися прихильники «Черкаських мавп». Крім клубної атрибутики, до залу вони принесли... торт, яким хотіли привітати Володимира Гуртового з днем народження. 31-річний форвард збірної лише влітку перебрався з Маріуполя до Черкас, але вже заслужив повагу тамтешніх фанатів.

      Виграш болгарської команди в українців на старті відбору так і залишається для неї єдиним після чотирьох турів. Як наша збірна примудрилася програти у Варні, можна лише здогадуватися. Хоча, можливо, тоді колектив ще був незіграним, а ходу набирає від матчу до матчу.

      Суботній поєдинок продемонстрував цілковиту перевагу збірної України над опонентом. Хоча після нього головний тренер гостей Росен Барчовськи й сказав, що найважливішими стали перші шість хвилин, коли рахунок коливався, наче не знаючи, в який бік хитнутися, а потім Україна видала потужний відрізок (12:0), від якого його підопічні не оговталися. Тобто вся справа у психології.

      А господарі справді показали, що вміють не лише здобувати перемоги важкою працею, «на зубах», а й вигравати легко та красиво. Артур Дроздов цього разу не займався занадто багато плеймейкерськими функціями, а тішив публіку ефектними кидками згори, роздавав передачі партнерам, знімав м'ячі iз кошика і зробив п'ять з восьми командних перехоплень. У підсумку капітан «синьо-жовтих» напрацював на «дабл-дабл» — це коли два показники (у даному випадку очки й підбори) перевищують «10». А стукав м'яч об паркет цього вечора, і, зауважимо, зовсім непогано, Олександр Скутельник. Маріуполець, крім восьми результативних пасів, відзначився 50-відсотковим влучанням з-за 6-метрової дуги. А хто просто наповал вбив болгар кидками здалеку, так це Євген Подорваний. Захисник «Азовмаша» реалізував п'ять із семи триочкових, причому деякі з них залітали метрів із семи-восьми.

      Дальня артилерія болгарської збірної запрацювала лише під завісу двобою, коли було вже запізно. Українська команда поступово нарощувала свою перевагу, розуміючи, що різниця м'ячів може знадобитися пізніше. Вдало влився у гру іменинник Гуртовий, котрий набирав очки з відскоку або зі своєї «точки» на краях майданчика. В останній чверті Віталій Лебединцев дозволив по черзі вийти на поля всім 12 гравцям, тож у національній команді дебютували Дятловський та Івшин.

      Максимальної різниці рахунок сягнув на початку четвертої 10-хвилинки — 77:44. Попри те, що у кінцівці «заведені» глядачі, танцюючи з дівчатами з групи підтримки БК «Київ», вимагали від наших хлопців «сотню», ті трохи не дотягнули. Але й так виграли доволі відчутно, вийшовши на друге місце в групі.

      На післяматчевій прес-конференції наставник болгар зауважив, що з таким рахунком його команда поступилася, бо підупала духом після домашньої поразки від шведів, коли майже втратила шанси на перше місце. Але тренер пообіцяв дати вдома бій полякам післязавтра. Ця зустріч матиме принципове значення й для українців. У випадку перемоги болгар над поляками українці отримують шанси здобути перше місце в квартеті. Якщо ж господарі програють, збірна Польщі достроково здобуде путівку на Євро-2007 і приїде до Києва без належної мотивації. Це має полегшити нашій команді завдання виграти з великою різницею, щоб пробитися до фінальної частини турніру безпосередньо з другого місця.

      Віталій Лебединцев був задоволений тим, що збірна України виглядала як єдиний колектив, а він сам досяг з баскетболістами взаєморозуміння в манері ведення гри. Але при цьому підкреслив, що Україна — «команда руйнівників» (здається, це ми вже чули в футболі), бо у хлопців існують недоліки в «освіті». І якщо він залишиться керманичем збірної і після цього відбіркового циклу, то хотів би багато що поміняти в роботі з колективом.

* * *

      В унісон з чоловіками минулої суботи здобула перемогу і національна команда представниць прекрасної статі — наші дівчата в овертаймі схилили шальки терезів на свою користь у важкому двобої в Словенії (105:92). Підопічні Марини Ткаченко упродовж матчу вигравали, дозволили суперницям зрівняти рахунок, але потім проявили не просто майстерність, а те, що часто-густо вирішує долю протистояння рівних суперників — справжній бойовий характер. У додатковій 5-хвилинці українки холоднокровно «знесли» господарок майданчика.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату Європи. Чоловіки. 4-й тур

Група А. Польща — Швеція — 88:67, Україна — Болгарія — 92:61 (26:15, 16:8, 33:21, 17:17);

      Подорваний (19), Дроздов (14+11 підборів), Ліщук (14+7 підборів), Скутельник (14+8 передач), Гуртовий (13+8 підборів) — Віденов (16), Младенов (13), Стойков (10)).

      Турнірне становище: Польща — 8, Україна — 6, Швеція, Болгарія — 5.

Група В. Боснія і Герцеговина — Ізраїль — 85:63, Македонія — Португалія — 83:63.

      Турнірне становище: Македонія, Португалія — 7, Боснія і Герцеговина, Ізраїль — 5.

Група С. Угорщина — Росія — 70:76, Бельгія — Чехія — 61:74.

      Турнірне становище: Росія, Чехія — 7, Угорщина, Бельгія — 5.

Група D. Данія — Естонія — 69:68, Латвія — Хорватія — 70:78.

      Турнірне становище: Хорватія — 8, Латвія — 6, Естонія, Данія — 5.

* * *

Відбірковий турнір чемпіонату Європи. Жінки. 2-й тур

Група А. Туреччина — Ізраїль — 87:76, Словенія — Україна — 92:105 (21:22, 14:23, 21:22, 28:17,8:21);

      Дрозг (28) — Крикуненко (28), Письменник (20), Альошкіна (19+17 підборів), Солонар (14).

      Турнірне становище: Туреччина — 4, Словенія, Україна — 3, Ізраїль — 2.