Перемир'я

15.08.2006
Перемир'я

Iзраїльський танк стоїть на запасному путi? Перший день перемир'я. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора о п'ятій ранку за Грінвічем (восьмій ранку за київським часом) розпочало діяти перемир'я між Ізраїлем та Ліваном і організацією «Хезболла». Хоча ще за дві години до настання миру ізраїльська авіація здійснювала бомбардування позицій «Хезболли» в Східному Лівані та розкидала над Бейрутом листівки з попередженням, що на будь-який напад із території Лівану чекає негайна відповідь.

      І після початку дії перемир'я ізраїльська армія продовжувала здійснювати морську та повітряну блокади Лівану. Блокада буде зберігатися до часу створення на місці відповідної системи безпеки, яка гарантуватиме стримання поставок зброї для «Хезболли», заявив агенції «Ассошіейтед пресс» представник МО Ізраїлю. Втім частина 30-тисячних сухопутних військ Ізраїлю вчора почала виходити з Південного Лівану.

      Перемир'я стало можливим завдяки прийнятій минулої п'ятниці Радою Безпеки ООН резолюції, в якій викладено умови розведення противників. Міжнародна спільнота більше місяця дискутувала над цим документом. Зволікання коштувало життя понад 1150 ліванцям та  108 військовим і 41 цивільному Ізраїлю. Високі втрати змусили Ізраїль погодитися з резолюцією РБ ООН. На засіданні ізраїльського уряду за неї проголосували 24 з 25 членів кабінету. Проти голосував лише міністр транспорту Шауль Мофаз. Але прем'єр-міністр Ехуд Ольмерт пояснив: «У результаті цієї угоди «Хезболла» перестане існувати як держава в державі. Тепер нашим адресатом стає ліванський уряд, якому ми будемо говорити про проблеми чи порушення угоди». Ізраїль дав чітко зрозуміти, що його війська залишаться на півдні Лівану до часу розміщення там ліванської армії та посиленого контингенту військ ООН. Уряд Лівану схвалив резолюцію ще минулої суботи.

      Не всі  в США та Ізраїлі задоволені досягненням перемир'я. Газета «Нью-Йорк Таймс» вчора написала, що США буквально силою проштовхнули в РБ ООН резолюцію № 1701, коли зрозуміли, що Ізраїль не здатен здійснити прорив на ліванському фронті та перемогти «Хезболлу». Почуваються приниженими й ізраїльські яструби, які продовжують наполягати, що «війну потрібно довести до переможного кінця». Тижневик «Тайм» у вчорашньому номері подає аналіз ситуації на Близькому Сході й піддає різкій критиці начальника генштабу ізраїльської армії Дана Халуца, покладаючи на нього вину за програну війну: «Його пихатість та льотні окуляри привели ізраїльську армію до поразки». Американський тижневик цитує ізраїльське військове джерело, яке повідомило, що 2002 року Халуц вирішив відхилити пропозицію США про поставки в Ізраїль бункерних бомб, оскільки Ізраїль має власні бомби. «Якби ми в перші дні війни мали бункерні бомби, то тепер були б у цілком іншій ситуації», — поскаржилися «Тайму» ізраїльські офіцери.

      Американські політичні оглядачі загалом критично поставилися до перемир'я і передбачають: його тимчасовий характер. «Нью-Йорк Таймс» пророкує: «Резолюція зовсім не гарантує, що агресія з боку «Хезболли» не повториться. Вона є лише компромісом між США та Францією і Ізраїлем та Ліваном, які стоять за їхніми спинами».

      Ліванське цивільне населення вітає довгождане перемир'я. Вчора почали повертатися до своїх домівок (чи того, що від них залишилося) частина з 970 тисяч осіб, яких зігнала з рідних місць війна. Нагадаємо, що 220 тисяч ліванців узагалі втекли зі своєї країни за кордон. Вчора з використанням важкої техніки розпочалося розбирання руїн ліванських міст і сіл. Скільки мертвих (і, можливо, живих) буде знайдено під ними!? Ізраїль почав замащувати рани від тих приблизно чотирьох тисяч ракет з «катюш», які випустила по його території організація «Хезболла».

      Ізраїльська газета «Гаарец» повідомила вчора, що 33 днi війни коштували Ізраїлю 23 млрд. шекелів, тобто приблизно п'ять мільярдів доларів, з чого 3,5 млрд. — на ведення війни і 1,5 — збитки від ракет «Хезболли».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>