Гей, слов'яни!

15.08.2006
Гей, слов'яни!

Маскаєв добив Рахмана у 12-му раундi. (Фото РЕЙТЕР.)

      До побачення, Америко. Тепер, коли всі чемпіонські пояси у суперважкій вазі належать вихідцям iз країн колишнього СРСР, хто візьметься стверджувати, що професійний бокс — це суто американська забавка? За версією IBF чемпіон — Володимир Кличко, WBO — білорус Сергій Ляхович, WBA — росіянин Микола Валуєв, WBC — росіянин Олег Маскаєв.

      Насправді 37-річний Маскаєв уже має американське громадянство, а під прапором Росії виступав, не маючи громадянства, бо «вийшов» із Казахстану. Але в ніч із суботи на неділю в Лас-Вегасі саме він завершив тенденцію останніх років — встановлення слов'янської гегемонії у суперважкій категорії професійного боксу. У заключному, 12-му, раунді Олег Маскаєв нокаутував Хасіма Рахмана, який невиправдано довго утримував найпрестижніший пояс після того, як завершив кар'єру Віталій Кличко. У Штатах цей бій анонсувався не інакше, як «Остання лінія оборони».

      Сюжет, за яким виграє той, хто, на перший погляд, в усьому поступається, завжди приваблював голлівудських сценаристів. А в цьому поєдинку складалося саме так: скажімо, після двох раундів на Маскаєва могли сподіватися лише відчайдушні оптимісти, бо Олег на той час одержав уже 25 відчутних джебів від Хасіма, на які відповів лише двома! Щоправда, досвідчені фахівці навіть тоді не забували про події 7-річної давнини, коли Рахман «вилетів» з рингу від правого бокового удару саме Маскаєва. І чорношкірий американець також чекав небезпеки саме «звідти». На погляд багатьох знавців, білошкірий натуралізований американець виграв цей поєдинок психологічно, коли ще у другому раунді приголомшив суперника несподіваними боковими ударами з лівої руки. Після цього все залежало від фізичної витривалості суперників. Маскаєв, здавалося, працював «другим номером», але його «відповіді» нічим не поступалися атакам опонента.

      На початку останнього раунду сталося те, що для забобонних спортсменів завжди було знаковою подією: у Рахмана злетіла клейка стрічка, яка тримає рукавички, і в поєдинку виникла пауза. На той момент екс-росіянин уже мав перевагу в двох раундах і ззовні здавалося, що перерва піде на користь Хасіма, який уже не мав ілюзій щодо чистої перемоги, але ще міг зберегти титул за очками чи «рішенням суддів». Ця внутрішня налаштованість на «збереження результату» і зіграла з Рахманом фатальний жарт. Адже Маскаєв, як могли переконатися всі, хто спостерігав за телевізійною трансляцією поєдинку, у своєму куті одержав суто радянську безпрограшну «мотивацію» від тренера: «Давай за маму, папу, родіну. (Цікаво, за США, Казахстан чи Росію? — Авт.), за доньок!!!». Олег вийшов і потужним ударом послав Рахмана в нокдаун. Хасім, щоправда, продемонстрував притаманну чорношкірим бійцям живучість і встав. Ще одна атака — і Рахман знову втрачає орієнтацію в просторі, але не бажання продовжувати бій. Рефері дав Маскаєву ще кілька секунд попрацювати на «добивання», після чого врятував життя тепер уже екс-чемпіону, зупинивши поєдинок. А почалося все, до речі, з лівого бокового, якого в арсеналі Олега раніше ніби не було.

      Колись, перебуваючи в Києві, Маскаєв висловлював палке бажання побити когось із братів Кличків. Однак з огляду на техніку, вік та фізичні дані й на загальну комплексну характеристику, щиро кажучи, видається, що результат поєдинку в Лас-Вегасі суттєво наблизив до титулу абсолютного чемпіона Володимира Кличка. Бо у Маскаєва, як, зрештою, і Валуєва та Ляховича, надто мало аргументів, які вони можуть протиставити українцю. Тепер, коли «домовлятися» про поєдинки потрібно лише з «російськомовними», у власної промоутерської компанії Кличків з'явився шанс реалізувати свою мрію. Так, ідеться про натяк щодо повернення Віталія на ринг, аби збулася їхня з братом мрія про спільне володіння поясами. Тим більше, Кличко-старший пішов красиво настільки, що шефи WBC гарантували Віталієві титульний поєдинок відразу, щойно в нього виникне бажання повернутися. Якщо ні, то доведеться слов'янам домовитися про об'єднуючий «турнір», про який так довго мріяв Донг Кінг. Скажімо, провести «півфінали» Кличко-молодший — Валуєв та Маскаєв — Ляхович із передбачуваним фіналом «Вова проти Олега», після чого вся трійка з квартету, крім українця, може йти «на пенсію». А вже ми надалі вирішуватимемо, кого призначати у спадкоємці. Найголовніше, щоб наші «брати» не втратили цього шансу перехопити ініціативу в американських промоутерів.