Український Маклауд

10.08.2006
Український Маклауд

Кирило Чупринін — справжній горець поміж горців.

      Кирила Чуприніна на Кубку світу з «Ігор горців», які щойно закінчилися в Шотландії, оголошували не інакше як «представника найсильнішої нації» світу, адже за кілька днів до вильоту на північ Британії Кирило здобув цей титул у складі української команди на богатирських змаганнях у столиці нашої держави. І киянин, якому першим довелося відстоювати високе звання за кордоном, не розчарував гордих шотландців, вигравши Кубок світу з їхнього національного різновиду богатирських ігор на їхній же землі в Авіморі.

      Справжній фурор наш богатир створив ще минулого року, коли на Гірських іграх у Шотландії встановив два рекорди та одержував призи з рук самої англійської королеви Єлизавети. Тоді в Авіморі Кирило закинув 24-кілограмову нестандартну гирю на висоту 5,36 м, а в Кіліні вже  7-кілограмове знаряддя «від Кирила» — «ядро» — на черговому етапі «Ігор горців» полетіло на відстань 18,23 м.

      Варто зауважити, що наш богатир відразу став своїм у досить давньому виді спорту. Ще король Малькольм Сінмор, який почав правити у 1057 році, заклав основи шотландських Гірських спортивних ігор, де вожді різних кланів обирали собі охорону. Продовжуючи давню традицію, атлети змагаються у національних картатих спідницях — кілтах — та під безперервну музику волинок. В основі змагань горців iз самого початку були вправи з метання каменів, і сучасні Highland Games зберегли метальну програму.

      Цього ж разу в Авіморі «український Маклауд», який, до речі, є учасником Олімпіади в Сiднеї з метання диска, був неперевершеним у штовханні нестандартного каміння вагою від 7 до 12 кг на відстань, а також у метанні «батьків» сучасних молота й диска — своєрідних груш з оригінальним держаком. Проте найбільш колоритними, за словами Чуприніна, у Шотландії є змагання Tossing the Caber («Підкидання стовпа»). Ідеться про 190-кілограмову дерев'яну конструкцію довжиною 6 метрів, у перекладі з гальської caber — «дерево». «Горці» з різних країн змагалися у вмінні перекинути цю штуковину в двох програмах. В одному випадку, розповідає Кирило, стовп повинен був упасти якнайближче до позначки «12-та година» на своєрідному циферблаті, в іншому — просто полетіти якнайдалі. У цій вправі найліпшим «горцем» виявився представник України. А загальну перемогу він здобув за сукупністю результатів в усьому турнірі. Від Кирила відстали двометровий велетень із Польщі Себастьян Вента, шотландець Грегор Едмунд та дiючий чемпiон свiту з США Раян Вiєрра.

      Цікаво, що ще після минулорічних стартів у Чуприніна склалися теплі стосунки з двома відомими шотландцями — президентом Міжнародної федерації найсильніших атлетів (IFSА) Дагласом Едмундом та його сином Грегором, який мріяв про виграш на «Іграх горців-2006». Але дружба дружбою, а переможець має бути один, і його було визначено за реальним співвідношенням сил.

      Тепер, після такої важливої перемоги на Кубку світу, Чупринін готуватиметься до планетарного чемпіонату з «гірських ігор», який відбудеться у вересні в Каліфорнії.