Шведську «стінку» штурмуємо попарно!

10.08.2006
Шведську «стінку» штурмуємо попарно!

«Бронзовий» полiт Олексiя Лукашевича. (Фото РЕЙТЕР.)

      На п'єдесталі пошани зі стрибків у довжину серед чоловіків позавчора мали всі можливості опинитися одразу двоє українців. Особистий рекорд Олексія Лукашевича — 8,31 м, а Віктор Кузнєцов уже тут, у Гетеборзі, у кваліфікації до фіналу чемпіонату Європи стрибнув на  8,25 м (до цього кращим досягненням Віктора було лише 7,93 м). У тому вочевидь і родзинка легкої атлетики, що потрібно показати  свою найкращу спробу в потрібному місці й у потрібний час. Якби можна було перенести кваліфікаційний стрибок у фінал, то Кузнєцов став би чемпіоном Європи, а так — лише четвертий із підсумковим результатом 7,96 м. Натомість Лукашевич, якого понад два роки турбувала травма паху, свій кваліфікаційний результат покращив, стрибнувши на 8,12 м. Але його змогли випередити італієць Хоу (8,20) та британець Рутерфорд (8,13). Відтак у скарбничку нашої збірної у Швеції пішла перша медаль — бронзова.

      Упродовж вівторка шведські «королеви спорту» та гості стадіону в Гетеборзі, ховаючись від дощу, спостерігали за перебігом боротьби в другій частині турніру семиборок. Зрозуміло, що феноменальна шведка Кароліна Клюфт була тут поза конкуренцією, тим паче, їй і «рiднi стіни» допомагали. Але ми сподівалися, що над п'єдесталом підніметься ще один прапор у синьо-жовтих кольорах. Принаймні дві українки шанси на медаль зберігали до останнього. П'ятим видом жіночого багатоборства були стрибки в довжину, де Наталя Добринська стала четвертою, а Людмила Блонська — сьомою. Від третього місця наші дівчата відставали не так уже й відчутно, відповідно, на 90 та близько 200 очок. Чудовий шанс з'явився у Блонської в метанні списа, коли британка Сотертон та голландка Рукстул, які до цього моменту розташовувалися відразу за Клюфт, показували результат у межах 43 метрів. Наша ж «зимова» чемпіонка світу закинула спис на 48,32 м, що стало четвертим результатом у цьому секторі. У підсумку перед останнім видом програми на 2-6-му місцях розташувалися дві німкені — Осер і Шварцкопф, Рукстул та пара українок. І все це у межах 35 очок!

      На жаль, забіг на 800 м не став для Наталі й Людмили «козирною картою» — його виграла Шварцкопф, другою була Рукстул, Блонська ж — лише п'ята. Отже, підсумкова шістка кращих «гептатлоністок» Європи виглядає так: Клюфт — 5847 очок, Осер — 5493, Рукстул — 5487, Шварцкопф — 5482, Добринська — 5471, Блонська — 5458.

      Не зміг у цей день потішити нас і Сергій Лебедь, який на 10-кілометровій дистанції тримався у групі лідерів лише впродовж 8 тисяч метрів, іноді навіть біг першим, але на останніх 2 км здав позиції і фінішував п'ятим, відставши від переможця — німця Фітше — майже на 9 секунд. Друге й третє місця тут посіли іспанці Мартінес та Де Ла Осса. Реванш Лебедь налаштований взяти на дистанціїї 5 000 м.

      Ще в трьох видах програми п’єдестали виглядали так: чоловіки, 100 м — Обіквелу (Португалія) — 9,99, Єпішин (Росія) — 10,10, Осовникар (Словенія) — 10,14; ходьба на 20 км — Фернандес (Іспанія), Борчин (Росія), Вієйра (Португалія); жінки, метання молота — Лисенко (Росія) — 76,67 м (рекорд чемпіонатів Європи), Ханафєєва (Росія) — 74,50, Сколимовська (Польща) — 72,58.

      Учора ввечері у фіналах за нагороди боролися Тетяна Антипова-Терещук та Анастасія Рабченюк (обидві — в бігу на 400 м із бар'єрами), Іван Гешко (1500 м), Ольга Саладуха (потрійний стрибок) і Тетяна Петлюк (800 м).