Кубок Стенлі знову в Києві!

21.07.2006
Кубок Стенлі знову в Києві!

Руслан Федотенко Кубок Стенлі до Києва вже привозив. Прийшла черга Антона Бабчука.

      Два роки тому вихованець київського хокею Руслан Федотенко у складі команди НХЛ «Тампа-Бей лайтнінг» виграв Кубок Стенлі і привіз його на Батьківщину. Мабуть, ніхто тоді й гадки не мав, що найпочесніший хокейний трофей планети найближчим часом знову побуває в столиці України.

      У перший «післялокаутний» сезон кращою командою за океаном стала «Кароліна харрікенс». У її складі виступають два захисники — вихованці українського хокею: уродженець Донецька 30-річний Олег Твердовський і 22-річний екс-киянин Антон Бабчук. Обидва вони вже «заграні» за збірну Росії, тому за нашу національну команду виступати не можуть. Твердовський прийняв російське громадянство за власним розсудом, а от Бабчука змусили обставини. Точніше — хокейні закони сусідньої держави. Зокрема, ліміт не легіонерів, через який російські клуби вимагають від своїх гравців із «близького зарубіжжя» отримувати паспорти з двоголовим орлом. За головну команду Росії Антон не виступав, але провів кілька матчів за молодіжну збірну.

      Твердовський уже вдруге став володарем Кубка Стенлі (вперше донеччанин тріумфував у складі «Нью-Джерсі»), але, мабуть, призабув своє коріння, бо особливого бажання привезти трофей в Україну не має. Натомість із бажаною чашею Олег відправиться до Омська й Москви — міст, де він встиг пограти до НХЛ.

      Натомість Бабчук, котрий в інтерв'ю «УМ» уже висловлював жаль із приводу «заграності» за збірну Росії, пам'ятає, де його навчили найшвидшій на планеті грі. І от 1 серпня молодий чемпіон НХЛ на один день привезе Кубок до Києва. А ввечері того ж дня Твердовський полетить із трофеєм до Омська.

      До «Кароліни» Антон потрапив у середині цього сезону з «Чикаго», а в складі «Блек хоукс» з'явився в 2002-му, коли був обраний у першому раунді під 21-м номером. У складі «Ураганів» захисник встиг провести 22 матчі, в яких закинув три шайби й зробив дві гольові передачі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Днями київський «Сокіл» почав підготовку до сезону на льоду ковзанки «Крижинка». Як ми вже повідомляли, чимало гравців залишили команду через невпевненість у її завтрашньому дні. Щоправда, до столиці повернувся форвард Олександр Бобкін, котрий не потрапив до лав підмосковного «Дмитрова» через згадане вище правило для легіонерів. Наразі в команді залишилися ветерани: Гунько, Лясковський, Олецький, Бобровников, Литвиненко, Полковников, Харченко, а також Шевченко, Благой, Яковенко.

      Під керівництвом Олександра Сеуканда й Анатолія Степанищева тренується також велика група вихованців СДЮШОР «Сокіл» і молодих хокеїстів, яким у попередні роки не знаходилося місця в основному складі професійної команди. Приїхало кілька гравців і з-за кордону, але хто з них залишиться в Києві — залежатиме від фінансування клубу, а воно нині стабільністю не відзначається. Сьогодні з «Соколом» почнуть тренуватися ще два вихованці київського хокею — форвард Олексiй Міхнов і захисник Олексій Житник. На жаль, обидва вже «заграні» за збірну Росії, але підготовку до сезону проводять на батьківщині. Досвідчений Житник повернеться у «Нью-Йорк айлендерз», а Міхнов лише намагатиметься пробитися до складу «Едмонтона», повідомляє «Українська хокейна агенція».