Перевірка боєм

19.07.2006

      Минулої п'ятниці в болгарському Пловдиві стартував 36-й чемпіонат Європи серед любителів, який триватиме до 23 липня. До складу української делегації увійшли 11 боксерів різних вагових категорій, котрі представляють вісім областей і АР Крим. Найстаршому з них, Георгію Чигаєву зі Львова, — 24 роки, а наймолодшому, кримчанину Олександру Усику, — лише 19. Головним критерієм відбору боксерів до національної команди став чемпіонат України, що відбувся у березні в Одесі.

      Наші тренери на чолі з Дмитром Сосновським не приховують, що високих завдань — вигравати будь-якою ціною — перед своїми підопічними вони не ставлять, натомість поступово готують команду до Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні. Хоча надію на три—чотири пловдивські медалі мають. Посприяти в цьому нашій командi мало жеребкування, підсумками якого українці залишилися задоволеними.

      У перший день турніру в 1/16 фіналу перемоги здобули всі четверо наших співвітчизників: Віталій Волков із Миколаєва (категорія до 51 кг), Микола Семеняга з Полтави (до 64 кг), вже згаданий Сашко Усик (до 75 кг) та Денис Пояцика (до 91 кг) із Кременчука. У суботу їхній успіх одностайно підтримали срібний призер минулорічного чемпіонату світу Ісмаїл Сіллах із Маріуполя (до 81 кг), миколаївець Олександр Ключко (до 60 кг) та В'ячеслав Глазков із Луганська (понад 91 кг).

      А от у неділю в боях 1/8 фіналу українці зазнали перших втрат. Глазков за очками поступився господарю змагань Кубрату Пулєву (11:28), а Чигаєв (до 48 кг) — представникові Росії Давіду Айрапетяну (22:29). Третьою втратою нашої команди на цій стадії у понеділок став Віталій Волков, котрий також за очками програв білорусу Ванкєєву (24:39).

      Натомість до чвертьфіналу пробилися вже п'ятеро наших боксерів. Темношкірий Ісмаїл Сіллах помстився за партнера по збірній білорусам, змусивши рефері припинити його бій із Андрієм Міруком у другому раунді за явної переваги українця. Також достроково вiдправив відпочивати хорвата Каталінича Олександр Стрецький із Дніпропетровська (категорія до 69 кг). 21-річний Денис Пояцика впевнено здолав литовця Субачюса (45:19), а Дмитро Булєнков із Херсона (до 57 кг) — румуна Попеску (46:25). Розсудливо довів свою перевагу над німцем Артуром Шмідтом Олександр Ключко — 36:23 за очками.

      Учора ввечері свої поєдинки 1/8 фіналу провели одесит Олександр Кириченко (до 54 кг), Семеняга та Усик.