«Вовча» зграя розбіглася

19.07.2006
«Вовча» зграя розбіглася

Олександр Волков на роздорiжжi. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Баскетбольний клуб «Київ», який за короткий час свого існування зійшов на вершини українського та європейського баскетболу, знову вразив своїх прихильників. Цього разу — дуже й дуже неприємно. Адже йдеться фактично про «дефолт» одного з найсильніших вітчизняних клубів.

      В інтерв'ю, що з'явилося на сайті «беків», президент клубу Олександр Волков прояснив ситуацію. Зокрема, олімпійський чемпіон заявив, що всі баскетболісти виставлені на трансфер і можуть самі вирішувати свою подальшу долю. Цей крок Волков пояснив тим, що команда останнім часом виконувала певні завдання, а тепер настав час підвести риску під цим періодом в історії клубу й фактично почати все спочатку. Тобто «дорогі» легіонери залишать клуб, а ставку «вовки» зроблять на доморощених виконавців, які відточували свою майстерність у вищій лізі в БК «Київ-2-КПІ». Тобто Лончар, Грір, Джованьоні, Ніссім та інші іноземці випроводжаються як «непідйомні» для клубного бюджету, натомість Кравцов, Швець, Подолян, Дятловський отримують шанс розкритися у вітчизняній суперлізі і Кубку Європи.

      Що ж до сильніших українських виконавців, то Олег Салтовець, за даними газети «Сегодня», погодився на урізання зарплатні. Артем Буцький підписав угоду з «Черкаськими мавпами», близький до цього й Андрій Лебедєв. До Черкас зібрався також Станіслав Балашов, котрий минулий сезон провів в оренді у «Будівельнику».

      При цьому в «Києві» розраховують на Печерова, котрий, засвітившись у французькому «Парі баскет», потрапив на драфт НБА і має шанси заграти за «Вашингтон». Припускає Волков і появу в Києві самого Станіслава Медведенка, який після відрахування з «Лейкерз» не зміг працевлаштуватися в Америці. Хоча в його появу у жовто-зеленій формі не надто віриться. Як і в прихід у сформований на базі українців колектив нових сильних — а не третьорозрядних — американських легіонерів.

      Що не кажіть, а дивні пертурбації. Річ, мабуть, у тому, що власники клубу, серед яких — газовий магнат Дмитро Фiрташ, — уже «награлися» в баскетбол і вирішили не викидати на вітер мільйони доларів, а спрямувати їх в інше русло. Історія до болю знайома — таке вже не раз ставалося з командами в різних видах спорту. Сам же Волков, схоже, добре освоїв роль гнучкого політика й депутата. Раніше він заявляв, що власники клубу вимагають результату, тому в команді й грають іноземці. Тепер у переорієнтації на власні кадри він заперечує роль фінансів: «Рiч не в бюджеті, а в доцільності витрачання великих грошей, адже Україна — не НБА... Краще вкладати гроші в молодих гравців і побудову свого спортивного залу». Але де логіка? Раніше це саме начальники «вовків» намагалися суміщати з високими завданнями на континентальному рівні, навіть приймали «фінал чотирьох» Євроліги ФІБА, а тепер про «Європу» можна забути.

      Варто зазначити, що під час виборів спікера Верховної Ради Волков, всупереч думці своєї фракції — «Нашої України», голосував за Мороза. Невдовзі після цього Олександр приєднався до «антикризової» коаліції, за що, думається, «регіонали» були йому безмежно вдячні. Ні для кого не секрет, що зазвичай «безмежність» має межі чисел із кількома нулями. Бюджет БК «Київ» ще не затверджений, але, думається, політичні маневри президента клубу цілком спроможні забезпечити баскетболістам «Києва» ширші можливості.

      Останнім невизначеним питанням залишається, хто ж тренуватиме команду «з дитячим обличчям», адже італієць Ренато Паскуале вже залишив столицю України. Наразі колектив формує другий тренер Віктор Бережний, а допомагає йому наставник «молодняка» Віталий Лебединцев, за сумісництвом керманич національної збірної.