Розмін ферзів не на користь господарів

30.06.2006

      Позавчора у санаторному комплексі «Форос» неподалік Ялти фінішував найсильніший в історії України міжнародний шаховий турнір «Аеросвіт-2006». Організатори змагань — авіакомпанія «Аеросвіт» та Федерація шахів України — встановили призовий фонд у розмірі 83,5 тис. доларів. Переможцеві було відведено 15 тис. доларів, і на таку суму збагатився росіянин Сергій Рублевський — власник рейтингу 2687, на 4 пункти нижчого за середній рейтинг «Аеросвіту-2006».

      До останнього туру ми сподівалися, що лауреатом «першої ластівки» стане Василь Іванчук, який єдиний з вітчизняних гросмейстерів подолав дистанцію у 11 турів зі стабільними результатами. Львів'янин відставав від Рублевського на фініші лише на півочка і мав би вигравати білими в останній партії у іспанця Олексія Широва, сподіваючись, що Рублевський не виграє чорними у свого співвітчизника Олександра Грищука. Цей план було здійснено лише частково, адже російське «дербі» завершилося внічию, а Іванчук, який мав перевагу в своїй партії, на очах у почесних гостей та журналістів (а вони стежили за перебігом цього протистояння на моніторах) ще цілу годину намагався переграти Широва. На той момент шанси Василя після розміну ферзів уже видавалися примарними, але наш гросмейстер вперто у жорсткому цейтноті шукав переможний шанс. На жаль, Олексій в ендшпілі захищався безпомилково, довівши-таки партію до нічиєї.

      У завершальний день п'ять із шести партій завершилися внічию, і лише Сергію Карякіну вдалося нарешті здобути першу перемогу в Форосі. До речі, наймолодший в історії шахів міжнародний гросмейстер не здивувався тому, що Широв на високому рівні протистояв Іванчуку і зміг виборсатися зі складної ситуації. «Мені найбільше сподобалася гра на турнірі саме Широва, — зізнався Сергій. — На відміну від партій із Пономарьовим та Бологаном, Олексію в 3-му турі я поступився закономірно. Загалом турнір я справді провів невдало, хоча виходив на старт з гарним настроєм і... поступився молдованину. Не буду зараз робити висновків щодо причин «прогавлень» у деяких партіях — будемо аналізувати. Можливо, на концентрацію уваги вплинула втома, адже я провів чимало складних партій на недавній Всесвітній олімпіаді у Турині і не встиг відновитися. І все ж у другій половині турніру мені вдалося успішно перевірити на практиці деякі нові домашні заготовки, які призводять до нічиєї. Тому відразу в двох партіях — із Харікрішною та Нісіяпну — я чорними швидко змусив суперників підписати «мирову».

      Нагадаємо, що Рублевський теж невдало розпочав турнір. Крім того, росіянин приїхав на «Аеросвіт-2006» із тягарем трьох поспіль поразок на Олімпіаді. І все ж  шахіст із міста Курган зміг зібратися й видати вражаючу серію з п'яти перемог; потім була стратегічно важлива нічия з Іванчуком у передостанньому турі й нарешті — «переможний» мир із Грищуком.

      Що ж до виступу українських шахістів, то дехто покращив свої особисті антирекорди. Скажімо, ще ніколи на великих турнірах не мали такої серії без виграшів Пономарьов та Карякін, важко пригадати й те, коли чотири з п'яти останніх партій програвав Волокітін...

      Після завершення 11-го туру відбулася урочиста церемонія закриття турніру, на якій голова спостережної ради «Аеросвіту» Арон Майберг пообіцяв, що шахове змагання у Форосі буде традиційним, і запросив присутню дюжину учасників на наступний рік. Утім це вже, швидше, данина дипломатії, оскільки президент ФШУ Віктор Петров підтвердив кореспондентові «УМ», що за рік вони спробують дотягти турнір від нинішньої, 18-ї, до найвищої, 19-ї, категорії за рівнем учасників — так, як у Лінаресі та Вейк-ван-Зеє. А задля цього декого з цьогорічних учасників доведеться замінити більш рейтинговими, або ж шахісти додадуть пару пунктів до наступного червня.

      Крім вручення нагород і призових, голосуванням було визначено лауреатів спеціальних призів. Азербайджанець Шахріяр Мамедьяров, як і очікувалося, взяв дві нагороди — «За найкращу партію» (перемога у першому турі над Рублевським) та «За найбільшу кількість перемог чорними». А ось приз «За найкращу комбінацію», як не дивно, виграв аутсайдер з Індії Пентала Харікрішна (перемога над Мамедьяровим, 6-й тур).

      Результати 11-го туру: Карякін — Волокітін — 1:0, Пономарьов — Нісіпяну, Мамедьяров — Бологан, Грищук — Рублевський, Арещенко — Харікрішна, Іванчук — Широв — нічиї.

      Підсумкове становище: Рублевський (Росія) — 7,5, Іванчук (Україна) — 7, Бологан (Молдова) — 6,5, Мамедьяров (Азербайджан), Широв (Іспанія), Грищук (Росія) — по 5,5, Арещенко (Україна), Нісіпяну (Румунія)— по 4,5, Пономарьов (Україна), Волокітін (Україна) — по 4, Карякін (Україна), Харікрішна (Індія) — по 3,5.