Ця солодка спиртова спокуса

22.06.2006
Ця солодка спиртова спокуса

Вiд слабоалкоголки до горiлки - всього один крок. (Оксани ВИНОГРАДОВОЇ.)

      Українські наркологи б'ють на сполох: від отруєння алкоголем (не фальсифікатом!) щороку вмирає близько десяти тисяч наших співвітчизників, а за смертністю від цирозу печінки наша держава протягом останніх п'яти років б'є всі європейські рекорди. І чим далі, тим молодшим стає обличчя вітчизняного алкоголізму - 16-річні пацієнти наркодиспансерів уже нікого не дивують. Однією з причин такого загрозливого для здоров'я нації становища медики називають широке поширення серед молоді, підлітків і навіть дітей так званих слабоалкогольних коктейлів, з яких хлопці й дівчата легко переходять на більш високоградусні напої. Фахівці кажуть: для покращення ситуації треба обкласти таку продукцію спецподатками (як це, скажімо, зробили в Німеччині), суворо штрафувати «точки», які продають коктейлі неповнолітнім (як у більшості європейських країн), та прибрати з нашого медійного простору яскраву рекламу алкогольного «лимонаду» (як у Франції). До кінця літа працівники служби у справах неповнолітніх КМДА вивчать вплив реклами слабоалкогольних напоїв на поведінку підлітків. За словами заступника начальника служби Руслана Гребініченка, якщо дослідження підтвердить негативний вплив (наче в цьому можуть бути якісь сумніви...), то служба порекомендує столичній держадміністрації обмежити розміщення зовнішньої реклами на вулицях міста. Шкода, що тільки реклами...

П'яний геть від «лимонаду»

      Як розповів «УМ» директор Українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків Костянтин Красовський, алкопопси (саме таку назву слабоалкогольні напої отримали в Європі) - це біда не однієї лише України: «Європейські держави вже давно визначили, що ці напої дуже небезпечні для людського здоров'я, бо саме через них багато підлітків призвичаюється до алкоголю. Зазвичай вміст алкоголю в цих коктейлях становить близько восьми відсотків, а наукові дослідження показали, що за такої концентрації споживачеві дуже важко зрозуміти за смаком, чи є у воді спирт. Якщо ж туди накидати різних підсолоджувачів, консервантів, ароматизаторів, напій практично неможливо відрізнити від звичайного лимонаду! І діти, які змалечку вподобали смак газованої солодкої водички, дуже легко переходять на схожі за смаком слабоалкогольні коктейлі...» 

      Звичайно, спирт є і в горілці, і в джині, і в самогоні, але ж малолітні любителi алкопопсів навряд чи будуть у захваті від гіркого, терпкого напою з неприємним різким запахом. А от солоденька водичка - зовсім інша річ, і тут, за словами Костянтина Красовського, на підлітків чатує особлива небезпека. Адже людина, яка п'є горілку, розуміє, що через деякий час вона сп'яніє, і психологічно до цього готується.  А для дитини, яка напилася «малоградусної водички», це сп'яніння буде неочікуваним - так само, як і його наслідки.

      «Погодьтесь, у спеку можна не напружуючись випити 3-4 пляшки коктейлю, - говорить директор Українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків. - Але ж потім цей підліток буде зовсім п'яний. У нього погіршується координація рухів, «пливе» земля під ногами, може навіть початися блювання. Дитину тягне «на подвиги», і в такому стані її набагато легше примусити зробити щось неадекватне, скажімо, підбурити на сексуальний контакт чи на крадіжку. Потроху формується алкогольна залежність, і коктейлю стає мало - потрібна горілка чи ще щось... А потім може дійти навіть до отруєння алкоголем, бо підліток не завжди спроможний розрахувати свої сили і не знає, що півлітра алкопопсу містить стільки ж спирту, що й сто грамів звичайнісінької горілки. Біда в тому, що ніхто цього не рахує. Коли ми запитуємо в батьків, чи дозволять вони своїй дитині випити 200 грамів горілки, ті відповідають: «Ну що ви? Ні, у жодному разі, як так можна?!». А на запитання, чи можна підлітку випити літр оцих алкопопсів, дорослі відповідають: «Це ж зовсім інша річ, водичка з алкоголем. Нехай п'є!». Я тоді кажу, щоб узяли калькулятор і порахували. В одному літрі восьмиградусного коктейлю міститься 80 грамів чистого алкоголю, узяти 200 грамів 40-градусної горілки - маємо ті самі 80 грамів. А батьки не розуміють, що для організму все одно, з якої пляшечки надійшли токсини...»

Зазирни на етикетку! Пити перехочеться...

      Для того щоб розібратися у наповненні яскравої пляшки алкопопсу, не треба бути дипломованим хіміком - цілком достатньо уважно почитати склад напою, зазначений на етикетці, і зробити правильні висновки. Журналісти - народ допитливий, тож купили ми з колегою десяток різнокольорових пляшечок на будь-який смак, виклали на стіл, почали прискіпливо вивчати все, що на них написано, і з'ясували декілька цікавих речей. По-перше, замість обіцяної виробником суміші «благородних» напоїв (джину, бренді, тоніку тощо) споживач зазвичай отримує коктейль із води, спирту, цукру й різних хімічних добавок (правда ж, звучить уже не так апетитно?), який має стільки ж спільного зі справжнім джин-тоніком, як, скажімо, паперовосоєва сосиска зі смаженою куркою. По-друге, у соковмісних напоях на кшталт «Манго», «Ківі» «Апельсин», «Ананас» тощо насправді немає жодної краплі соку цих тропічних плодів! Натомість є вода, щедро притрушена однойменними ароматичними емульсіями та іншим хімічним «смакотинням», вода (а як же без неї?), спирт, підсолоджувач і незначна частка яблучного концентрату! Як-то кажуть, пийте на здоров'я...

      Медики констатують: цукор, алкоголь та газ посилюють всмоктування організмом одне одного, в результаті чого любитель «слабоалкоголки» отримує потужний удар по цілій низці органів. За словами доктора біологічних наук, професора Ади Руденко, надлишки цукру тільки шкодять людському організму дорослої людини (значно збільшують ризик розвитку кандидозу), а дітям і підліткам взагалі не рекомендується вживати дуже солодкі продукти: «Коли дівчатка й хлопчики перебирають свою норму цукру за добу, то, як мінімум,  можуть «заробити» ожиріння, а як максимум - цукровий діабет. Замінники цукру - теж не найкорисніша їжа. Не секрет, що ці речовини підсилюють відчуття спраги, а це може бути вигідним тільки виробникам напою...»

      Із цукром усе зрозуміло, йдемо далі. Лимонна кислота, «аскорбінка» й цитрат натрію «працюють» у напоях регуляторами кислотності, а консервант бензонат натрію (Е 211) не дає напоям забродити. Двоокис вуглецю (СО2) додає напою веселих бульбашок - газовані коктейлі користуються більшим попитом, ніж звичайні. У деяких напоях міститься психоактивний стимулятор кофеїн, а в лимонних та грейпфрутових коктейлях часто використовується емульсія із промовистою назвою «замутнювач рідини». Безумовно, всі ці речовини дозволені у використанні в харчовій промисловості, але в їхню корисливість якось не віриться...

      Як стверджує доктор медичних наук, професор кафедри терапії та сімейної медицини Вінницького національного медичного університету імені Пирогова Ірина Палій, абсолютно всі хімічні консерванти негативно впливають на весь організм людини, а найбільше від таких «диво-коктейлів» потерпають органи, відповідальні за виведення токсинів: печінка і нирки. За словами професора, часте вживання хімізованого продукту може спричинити алергізацію організму: порушення виникне за рахунок консервантів, а людина навіть і знати не буде, звідки ця алергія в неї взялася.

      Аналогічна ситуація і з ароматизаторами, ідентичними натуральним. Пересічний споживач може тільки здогадуватися, з чого заводи «ліплять» ці порошки з надпотужним запахом апельсина чи суниці...

      «Не знаю, наскільки вони можуть бути корисними для живої клітини, - говорить Ірина Палій. - В Америці навіть є така фраза: «Ми їмо те, чим голимося». Річ у тім, що в американців існують спеціальні заводи, які виготовляють ароматизатори і покращувачі смаку, і ці підприємства суворо засекречують інформацію про те, яка саме фірма замовляє їхній продукт. Чому? Бо може виявитися, що один і той самий завод готує ароматні порошки для якихось гамбургерів і паралельно - добавку в гель для гоління...»

      Ну як, вам досі хочеться втамувати спрагу пляшечкою «слабоалкоголки»?