Коронація цифри

22.06.2006

      Незабаром Україна сповна відчує на собі всі наслідки глобалізації цифрового мовлення. Угоду про перехід до 2015 року на цифрове наземне телевізійне і звукове мовлення вже підписали 104 країни світу. Це відбулося наприкінці минулого тижня в Женеві, під час конференції, організованої Міжнародним союзом електрозв'язку (МСЕ). У роботі конференції брали участь, зокрема, країни СНД, Африки та Близького Сходу. Тепер кожна країна (й Україна зокрема), що підписала угоду, має ратифікувати її відповідно до свого національного законодавства. «Це історична подія, яка вже дуже скоро значно змінить інформаційну картину світу, весь процес передачі інформації, а крім того - це реальний внесок у розвиток інформаційного суспільства», - заявив на прес-конференції в Женеві генсек МСЕ Йосіо Уцумі. За його словами, підписання угоди про перехід на «цифру» означає «закінчення ери аналогового мовлення».

      Проект угоди готували кілька років і, як результат, отримали майбутній план розгортання нових цифрових телевізійних мереж. Як зауважив директор бюро радіозв'язку МСЕ Валерій Тимофєєв, у великих містах в ефірі вже не залишилося вільного місця, а цифрове мовлення дасть змогу на одній частоті передавати кілька телеканалів. «Ми, звісно, спрощуємо, коли кажемо, що це цифровий план для телебачення. Насправді все одно, телевізійний це сигнал чи якийсь інший - це такий собі цифровий контейнер, в який можна запихати будь-яку інформацію. Як найпростіший приклад: замість «Вечірньої казки» передаємо інтернет на великій швидкості», - зазначив директор бюро радіозв'язку МСЕ, слова якого наводить УНІАН із посиланням на РІА «Новости». До 2015 року, як і раніше, діятиме стара угода про аналогове мовлення, підписана ще в 1961 році в Стокгольмі. «Для такого переходу потрібно багато грошей», - заявив Валерій Тимофєєв.

      За цю роботу взялися й в Україні. За ініціативою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 31 травня розпочато оцифрування українських телерадіокомпаній, впроваджується перший етап переходу на нові технології, а саме - закуповують цифрове обладнання  для держтелерадіокомпаній. Для реалізації проекту Нацрада отримала від держави 10 мільйонів гривень, причому дві третини суми надійшло від Міністерства транспорту та зв'язку. Модернізацію електронних ЗМІ мають завершити до 2015 року, передає 5-й канал. Досить радикально щодо цих перетворень налаштований міністр транспорту і зв'язку Віктор Бондар. «Україна до 2012 року планує повністю відмовитися від аналогового телебачення, - заявив він журналістам наприкінці минулого тижня. - До цього часу ми повинні аналогове телебачення прибрати як клас, але, я думаю, реально це - 2017 рік».

      За словами міністра, з 2012 року Мінтрансзв'язку розподілятиме телерадіочастоти винятково для цифрового ефірного телебачення. У зв'язку з цим Віктор Бондар наголосив, що на одній частоті, яку займає аналогове телебачення, може бути розміщено чотири цифрові канали. Він виключив можливість ускладнень iз розподілом радіочастот тільки під цифрове телебачення, оскільки передбачається, що до 2009 року більшість українських пересічних споживачів матиме у своєму розпорядженні цифрову телеапаратуру. «Через три роки обиватель сам ставитиме питання: у нього  вдома цифровий телевізор, а він вимушений купувати цифровий декодер», - підсумував міністр. Утім експерти вважають, що переконати в доцільності проекту як самих абонентів, так і телерадіокомпанії буде непросто, зазначає «Ділова столиця».

      Наприкінці травня Національна рада з телебачення і радіомовлення почала видавати ліцензії переможцям конкурсу на експериментальне цифрове мовлення у Києві та області. Переможцями щодо мовлення на  41-й, 43-й, 51-й і 64-й канали (діапазон 8 МГц) стали столичні ДП «Ера-Продакшн (ТРК «Ера»), ТОВ «ТРК «Експрес-Інформ» («П'ятий канал»), ЗАТ «Українська цифрова телемережа», ТОВ «ТРК «Етер» та ТОВ «Гама-консалтинг». Компанії-переможці оприлюднили свій намір інвестувати в проект декілька мільйонів доларів, розраховуючи відтягнути на себе не тільки регіональних глядачів, а й частину абонентів столичних кабельних операторів. Ці компанії планують створити багатоканальну телевізійну цифрову мережу. Уже встановлено один передатчик і розпочато мовлення чотирьох каналів - «Студія «1+1», «Гравіс», К-1 і «КДТРК».