Важкі «пологи» родоначальників

17.06.2006
Важкі «пологи» родоначальників

Фанати Тринідаду й Англії на вулицях Нюрнберга. (РЕЙТЕР.)

      Від початку чемпіонату світу не минуло ще й тижня, а вже точно відомі три учасники «плей-оф» і стільки ж невдах групової стадії. Слідом за збірною господарів путівку до 1/8 фіналу від групи А отримала команда Еквадору. Південноамериканці в Гамбурзі впевнено переграли збірну Коста-Рики, причому знову голами відзначилися обоє основних нападаючих еквадорців: Карлос Теноріо з катарського клубу «Аль-Садд» і 30-річний Августін Дельгадо, який нині грає на батьківщині за «Кіто», а в Європі відомий виступами у складі англійського «Саутгемптона». Згадалися жарти українських уболівальників після розгрому нашою збірною костариканців у товариському матчі наприкінці травня: «Шкода, що на чемпіонаті світу лише одна Коста-Рика».

* * *

      Доля обох дуелей квартету В вирішилася на останніх хвилинах. На переповненому «Франкенштадіоні» в Нюрнберзі зустрілися збірні Англії та Тринідаду і Тобаго. Попри те, що у відносинах країн свого часу існувала певна напруга (карибська держава була колонією Британії), прихильники обох команд перед матчем разом пили пиво й фотографувалися на згадку. Звісно, англійців до Німеччини приїхало значно більше, але й кілька тисяч тринідадців не пошкодували значних коштів на мандрівку через океан.

      Дебютанти світової першості продемонстрували добре організовану захисну гру в постановці відомого голландського тренера Лео Беєнхакера. Їхніми діями на полі керував хавбек Дуайт Йорк, котрий уже втратив високу швидкість бігу, яку мав за часів перебування в «Манчестер юнайтед», але і в австралійському «Сіднеї» не позбувся швидкості мислення. Крім того, побачити Йорка можна було і біля своїх воріт, а час від часу він разом із єдиним білошкірим партнером, 21-річним Крістофером Бірчаллом, точними пасами відправляв у контратаки своїх форвардів. Але ті занадто захоплювалися індивідуальною грою, хоча мали всі шанси бодай раз засмутити Пола Робінсона.

      Родоначальники футболу теж не гуляли по полю, але м'яч після ударів Пітера Крауча, Джо Коула, Франка Лемпарда та Майкла Оуена або проходив повз ворота, або опинявся в руках воротаря «червоно-чорних» Шаки Хіслопа. Сенсація назрівала, проте в завершальні хвилини англійцям вдалося схилити шальки терезів на свою користь. Спочатку височенний і худющий Крауч відгукнувся на м'який навіс iз флангу Девіда Бекхема, а незабаром Стівен Джеррард (також гравець «Ліверпуля») красивим ударом з-за меж штрафного майданчика добив збірну Тринідаду й Тобаго.

      Після матчу наставник переможців швед Свен-Горан Ерікссон сказав: «Я був упевнений у перемозі моєї команди навіть попри те, що фізично сильний суперник захищався вісьмома, а то й десятьма гравцями». Він заявив, що збірна Англії, забезпечивши собі місце в «плей-оф», не вибиратиме собі суперника по 1/8 фіналу, де вона може потрапити на господарів чемпіонату - німців, а в будь-якому разі намагатиметься посісти перше місце в групі.

* * *

      У вечірньому протистоянні на берлінському «Олімпіаштадіоні» збірна Швеції зробила великий крок до «плей-оф», з мінімальним рахунком обігравши команду Парагваю. Скандинави значно активніше провели перший тайм, але Ібрагімовичу, Ларссону та Юнгбергу не щастило. По перерві активізувалися південноамериканці - Вальдес із «Вердера», Дос Сантос із «Баварії», Акунья з «Депортиво» турбували Ісакссона з далекої відстані. Парагвайці настільки повірили в можливість перемоги, що пішли вперед і пропустили швидкий випад більш прагматичних шведів. За дві хвилини до фінального свистка ніхто не завадив Юнгбергу головою розстріляти ворота суперника.

      Тепер завадити шведам вийти з групи може лише збіг обставин, в який не надто віриться: їхня поразка в останньому турі від англійців і перемога Тринідаду над парагвайцями, причому різниця м'ячів у цих матчах має бути не менш як три. А Парагвай може вже пакувати валізи й спробувати наостанок гримнути дверима.

Як там наші?

      Тим часом, збірна України намагається позбутися стартового шоку після поразки від іспанців. Наступного після дня футболісти проходили відновні процедури й не займалися з м'ячем. А вчора о 17.45 за місцевим часом вийшли на тренування на знайоме їм поле стадіону «Люфтшиффгафен» біля своєї бази в Потсдамі. Тренування також заплановане і на сьогодні, а вже завтра команда на автобусі вирушає до Гамбурга, де в понеділок проведе свій другий матч на світовій першості проти Саудівської Аравії. В якому, як відомо, не зіграє Владислав Ващук. Дисциплінарний комітет ФІФА обмежився одноматчевою дискваліфікацією нашого захисника за вилучення у грі з Іспанією.

      Підтримка у збірної України меншою ніяк не стане - на арені Гамбурга майорітимуть кілька тисяч синьо-жовтих прапорів та футболок. Серед чималої кількості почесних гостей повболівати за команду Олега Блохіна до Німеччини прибула й група «Океан Ельзи» на чолі зі Славком Вакарчуком.

Оргпитання

      Організаційний комітет виніс попередження великій кількості журналістів, які отримують право на медіа-квиток до ложі преси, а потім не приходять його забирати. Через це створюється хаос у розподілі квитків, адже майже на кожен матч кількість бажаючих потрапити на медіа-трибуну перевищує її місткість. Особливо неприємно вразило німців, коли на матч Англія -Парагвай не з'явилося 250 акредитованих на нього журналістів.

      Організатори вже попередили, що наступного разу таких журналістів позбавлятимуть права відвідувати два матчі, а у випадку третьої неявки анулюють акредитацію на весь чемпіонат.

Нюрнберг.

ТАБЛО

Група А

14 червня

Німеччина - Польща - 1:0

Дортмунд. 65 000 глядачів

      Гол: Нойвілль, 90+1

      Вилучення: Соболевський, 75 (П)

      15 червня

Еквадор - Коста-Рика - 3:0

Гамбург. 50 000 глядачів

      Голи: К. Теноріо, 8; Дельгадо, 54; Кав'єдес, 90+2

Турнірне становище:

      Команда     В     Н     П     М     О

1.    Еквадор     2     0     0     5-0   6

2.    Німеччина   2     0     0     5-2   6

3.    Польща      0     0     2     0-3   0

4.    Коста-Рика  0     0     2     2-7   0

Група В

15 червня

Англія - Тринідад і Тобаго - 2:0

Нюрнберг. 41 000 глядачів

      Голи: Крауч, 83; Джеррард, 90+1

Швеція - Парагвай - 1:0

Берлін. 65 000 глядачів

      Гол: Юнгберг, 88

Турнірне становище:

Команда     В     Н     П     М     О

1.    Англія      2     0     0     3-0   6

2.    Швеція      1     1     0     1-0   4

3.    Тринідад і Т.     0     1     1     0-2   1

4.    Парагвай    0     0     2     0-2   0

  АНЕКДОТИ В ТЕМУ

      Після матчу Блохін запитує Шевченка:

      - Ти де був?

      - Бігав.

      - А чому майка зовсім суха і не пахне?

* * *

      Матч Іспанія - Україна купила компанія «Київстар». У Шевченка було завдання ходити по полю і з дивним виглядом запитувати кожного, хто пробігає поруч: «Ви теж граєте у футбол?!»