«Синьйори» виходять на татамі не за себе, а за державу

10.06.2006
«Синьйори» виходять на татамі не за себе, а за державу

(з архіву Нугзара Месаблішвілі.)

      На знімку, який було зроблено в російському Звенигороді, у кімоно ми бачимо українську команду, яка стала третьою в Європі (зліва праворуч): Нугзар Месаблішвілі, Ігор Сусідко, Ростислав Борисенко, Олександр Куспіш, Сергій Гринь. За словами старшого тренера «діючої»  збірної України Сергія Дуброви, ця «п'ятірка» та інші наші ветерани різного віку, як, скажімо, Сергій Рожинов та Віталій Букреєв, які вигравали чемпіонати світу та Європи, - справжня опора федерації. Більшість із них працюють із дітьми у спортклубах і справедливо вважають, що найліпше юних учнів перемогам на татамі вчити на власному прикладі. Де б вони не працювали - у Києві, Донецьку, Львові, Дніпропетровську, завжди залишаються згуртованим, дружним колективом. Це допомогло нашій команді виграти в Росії в угорців, австрійців, англійців. Поступилися українські ветерани лише другій команді господарів, яка з першою ж і розіграла головний приз. Зазначимо, що росіяни провели напередодні ветеранського чемпіонату два централізованих збори. Ми цим похвалитися не можемо.

      Незабаром чемпіонат світу в Парижі, де реально претендувати на нагороди в різних вікових групах може з дюжину наших нестаріючих майстрів татамі. Мають відповідну майстерність і готовність. Чи треба пояснювати, як у підлітка «горять очі» на тренуваннях, якщо уроки дзюдо йому дає чемпіон. Утім дивує, чому з року в рік ветерани всі фінансові проблеми, які пов'язані з виїздом, вирішують самотужки? Невже ветеранські перемоги не мають державного значення і не заслуговують відповідної підтримки? Невже іміджу країни завадить «зайве» виконання Гімну України в Парижі.

      А тим часом, на жаль...

      Секретаріат Європейського дзюдо розповсюдив інформацію, що допінг-проба українського дзюдоїста Іллі Чимчиурі, яку взяли 5 березня цього року після завершення етапу Кубка світу в Празі, де він посів третє місце у ваговій категорії до 81 кг, дала позитивний результат. В організмі дзюдоїста знайдено заборонений препарат станазалол, який відносять до групи анаболічних стероїдів. Відтепер Іллі загрожує дискваліфікація на два роки.