Бджоли не мертві,

10.06.2006
Бджоли не мертві,

Автори двох останнiх голiв Максим Калиниченко та Андрiй Шевченко.

     Простіше всього в останньому контрольному матчі збірної України побачити лише повернення Шевченка та його гол. Так, капітан повернувся на поле після місячної перерви і відзначив це, як і личить одному з найкращих форвардів світу. Утім хотілося б нагадати, що ми їдемо на чемпіонат світу з командного виду спорту, і скільки б не казали про роль лідера у ньому, все ж найголовнішим чинником буде єдність і взаєморозуміння колективу. Тому найголовніший висновок, який вартий виносу в заголовок - Олег Блохін таки встиг перед дебютом на ЧС-2006 створити зіграну команду однодумців.

      І хай телеглядачів потішила репліка наставника збірної на 35-й хвилині першого тайму, яка потрапила у кадр: «Мертві бджоли не гудуть», все ж після перерви ми побачили цікаві командні дії, де були присутні і латиноамериканська техніка, і європейська жорсткість у єдиноборствах. Урешті-решт, перемігши у Люксембурзі 3:0, українці завершили серію «товарняків» без поразок і з рахунком 10:0. Звичайно, дехто пригадає, що лівійцям та люксембуржцям останні два м'ячі наші забивали на останніх хвилинах. Проте це може свідчити не про те, що ми мали якісь проблеми з подоланням опору слабеньких команд. Навпаки - «синьо-жовті» готові до «мундіалю» настільки, що можуть додати у грі у будь-який момент. Тож Олег Володимирович чудово знає, що його бджоли не мертві, а загудуть, коли буде потрібно. Тому тим, хто в останніх двох матчах шукав у грі наших футболістів елементи для оптимізму, варто було звертати увагу лише на ті короткотривалі відрізки у грі, коли команда «спалахувала». А «відкривати» усі свої здібності не було ніякого сенсу, бо «розвідробота» наших суперників у повному розпалі. А ось у ці моменти не може не тішити, що в один дотик знаходили передачами один одного ще місяць тому, здавалося б, не зіграні Воронін і Калиниченко. Третій гол цей дует зробив так, ніби є партнерами у клубі - «спартаківець» відкрився, а «німець» суперпасом його вивів сам на сам. Це маленький нюанс, який слід сприймати як готовність команди грати колективно у будь-яких сполученнях. Та й другий гол теж щось довів, а саме - у Шеви не притупилося гольове відчуття, а партнери швидко відновили в пам'яті, як «знаходити» на полі Шеву. А хіба не варто радіти тому, як тандем динамівських півзахисників у один дотик  розіграв комбінацію з виводом на ударну позицію Вороніна, форвард поки що «Байєра» теж довів, що має відповідну готовність вийти у стартовому складі. До цього наш легіонер виглядав чомусь і по-спортивному і не дуже злим на полі. Чи не пов'язано це з відсутністю на полі і в запасі без усіляких причин найліпшого друга - Анатолія Тимощука? На ранок учорашнього дня ніхто з тих, хто має доступ до збірної, нічого пояснити не міг, тому висувайте будь-які версії - від мікротравми до «поїхав обговорювати умови контракту з новим клубом». Хоч як би там було, а без донецького опорного півзахисника важко уявити наш стартовий склад на матч 14 червня з іспанцями. До речі, аналізуючи всі контрольні поєдинки нашої команди та враховуючи схильність Олега Блохіна до гри з двома «опорниками», стартовий склад збірної України на середу не так уже важко прочитати: Шовковський - Ващук, Русол, Несмачний, Єзерський - Тимощук, Гусин - Ротань, Воронін, Гусєв - Шевченко. Поява у «старті» Реброва, на мій погляд, можлива замість Єзерського, якщо на Гусєва покладуть відповідальність за весь правий фланг. Утім, повторимось, що останні перевірки показали, що ця збірна володіє різними варіантами ведення гри і в різних сполученнях.

ТАБЛО

Товариський матч

Люксембург - Україна - 0:3

Люксембург. «Жозі Бартел». 3000 гдядачів.

      Голи: Воронін, 52; Шевченко, 83; Калиниченко, 84.

      Україна: Шовковський, Єзерський (Ротань, 46), Ващук, Русол, Несмачний (Свiдерський, 46), Гусин (Назаренко, 46), Шелаєв, Гусєв, Воробей (Калиниченко, 63), Ребров (Шевченко, 56), Белік (Воронін, 46).

      Попередження: Шелаєв, 39

      Арбітр: Вервекен (Бельгія).