Війна за правилами

30.05.2006
Війна за правилами

У цієї онкохворої дівчинки волосся відросте ще не скоро.

      У мене від раку підшлункової залози помер дідусь. Я, хоч і була малою, добре пам'ятаю, як за кілька місяців змарнів цей кремезний чоловік, як нишком плакала моя мама, готуючи йому дієтичний супчик. Як він, стогнучи від нестерпного болю, сидів на лавці під вишнями, відмовляючись повернутися до лікарняної палати, бо там пахло смертю. Як лікарі розводили руками, а дідусь, незважаючи на невтішні прогнози, до останнього вірив, що одужає. І зміг би, напевно, якби медики раніше поставили правильний діагноз і вчасно почали лікування. На жаль, лікарі зрозуміли причини дідусевого нездужання надто пізно — на такій стадії раку його могло б урятувати лише диво. Дива не сталося...

      Таких історій, коли через запізнілий діагноз у наших містечках і далеких селах люди вмирають від раку, можна згадати не одну тисячу. І про те, що онкозахворювання з кожним роком охоплюють усе більше і більше українців, можна здогадатися навіть без спеціальної медичної статистики. Звісно, про таку болячку, як рак, чули і наші батьки, і дідусі-бабусі, але мало хто з них усерйоз замислювався над перспективою стати пацієнтом онколога. Сьогодні ж про цю проблему добре знають більше половини мешканців нашої держави — у когось захворів родич, у когось — колега по роботі, один втратив кохану людину, інший — найкращого друга, сусіда чи колишнього однокласника, а хтось сам не знімає хустку з голови, чекаючи, поки відросте знищене хіміотерапією волосся... Ці люди чудово знають, що хворий буде хапатися за останню соломину, щоб вийти з цього двобою зі своїми ж «очманілими» клітинами переможцем і прожити ще бодай кілька років. А ще вони знають, як дорого коштує лікування, як важко знайти гроші для тривалої терапії і практично неможливо «пробитися» до групи щасливчиків, які отримують препарати безкоштовно, за рахунок держави.

      Торік за бюджетні кошти могли лікуватися тільки 10—15 відсотків онкохворих українців, які конче потребували допомоги. Як обіцяє МОЗ, цього року вже п'ятдесят відсотків хворих на онкопатологію зможуть отримувати адекватне лікування безкоштовно. Як наголосив заступник міністра охорони здоров'я Валентин Снісарь, це сталося завдяки новим підходам до закупівель необхідних ліків. За словами медиків, полегшить долю пацієнтів і затвердження загальнонаціональних стандартiв діагностики і лікування онкологічних хворих та створення Національного інституту раку.

      За словами головного онколога МОЗ України Ігоря Щепотіна, створення Інституту раку дозволить скоординувати зусилля науковців та практикуючих медиків у пошуках нових методів лікування онкопатологій, діагностики, стандартів надання медичної допомоги хворим на рак, а головне — сформувати медичну культуру населення, щоб попередити виникнення цієї хвороби.

      «Інститут раку не стане черговою медустановою, в якій будуть лікувати хворих, — стверджує Ігор Щепотін. — Ми плануємо створити інституцію, яка буде відповідати за всі параметри цієї проблеми. Нагадаю, що така структура існує в усіх розвинених країнах. Скажімо, інститут раку у Франції працює вже протягом п'яти років. Результати опитування показали, що саме відкриття цієї установи французи вважають найвагомішим досягненням президента Жака Ширака. А в Сполучених Штатах завдяки аналогічному центру вдалося практично позбутися деяких злоякісних утворень. Наприклад, ще 40—50 років тому рак шлунка у США посідав друге місце серед причин смертності, а сьогодні це онкозахворювання вважається в Америці рідкісним. Це стало можливим завдяки ефективній роботі структури, яка відповідає за профілактику, раннє виявлення і лікування раку».

      За словами головного онколога МОЗ, боротися з пухлинами стане легше, коли в Україні будуть затверджені національні стандарти діагностики й лікування онкозахворювань: «Це — як правила дорожнього руху для всіх водіїв. Зелене світло — усі їдуть, червоне — стоять. Уявіть собі рух на дорогах міста без правил. Приблизно в такому стані зараз перебуває наша онкологія та й інші галузі медицини. Доля хворого, який сьогодні потрапляє до лікаря, безпосередньо залежить від рівня кваліфікації медика, з яким пацієнт, можливо, вперше спілкується. А стандарти дозволять підняти середній рівень діагностики і надання медичної допомоги онкохворим. Якщо людина матиме скарги, які в комплексі вказують на те, що у неї може розвиватися злоякісна пухлина, стандарти підкажуть, яке обстеження вона мусить пройти для з'ясування діагнозу. Якщо ж у неї знайдуть пухлину, то в цих стандартах буде прописана послідовність лікування для пацієнта, і не буде ситуації, коли у хворого вперше виявляють рак, а йому призначають найдорожчі препарати третьої лінії замість того, аби почати з медикаментів першої лінії, рекомендованих ВООЗ».

      На думку фахівців, затвердження згаданих вище стандартів дозволить краще й ефективніше лікувати злоякісні утворення, а пацієнтам це буде обходитися дешевше. Водночас медики застерігають: хворі та їхні родичі останнім часом нерідко стають жертвами шахраїв, які в гонитві за легкою наживою дурять доведених до відчаю людей, продаючи їм вітаміни чи біодобавки під виглядом панацеї від раку. Не варто довіряти й усяким ворожкам-цілителькам, стверджує керівник прес-служби МОЗ Уляна Лозан. За її словами, окремі люди і навіть цілі клініки, які нібито лікують усе на світі, тільки витягують із пацієнтів гроші. А потім, коли дорогоцінний час марнується, онкологи констатують у людини третю-четверту стадію раку...

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

      Як стверджує головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін, у структурі захворюваності чоловічого населення провідні місця посідають злоякісні пухлини легенів, шлунка, шкіри, передміхурової залози та прямої кишки (54 відсотки від усіх злоякісних пухлин). У жінок лідирують рак молочної залози, шкіри, тіла матки, шлунка й ободової кишки (53,4 відсотка від усіх злоякісних пухлин).

      Щороку майже 150 тисячам українців медики ставлять діагноз «рак», причому з кожним роком кількість онкохворих невпинно зростає — не тільки в Україні, а й у більшості країн світу. За розрахунками спеціалістів, до 2020 року кількість громадян нашої держави, яким уперше поставили такий діагноз, зросте до 200 тисяч. І це не межа...

 

ДО РЕЧІ

      Для реалізації державної програми «Онкологія» МОЗ отримає з державного бюджету 137 мільйонів гривень. З цієї суми планується виділити 112 мільйонів гривень на придбання ліків для онкохворих і 25 мільйонів — на техніку для закладів онкологічної служби.