Бездоганна реалізація

30.05.2006

      Гонщик «Рено» Фернандо Алонсо скаже після фінішу: «Я давно мріяв виграти в цьому особливому для історії автоперегонів місті, тому, безумно, пишаюся перемогою в Монте-Карло». Взагалі-то на вузьких вуличках столиці князівства Монако зазвичай перемагає той, хто має першу стартову позицію й без помилок проходить піт-стопи. Так було і цього разу. Щоправда, ще перед стартом недільної гонки розгорівся скандал.

      Лідер «Рено» налаштовувався на боротьбу з «Феррарі», але Міхаель Шумахер та Масса опинилися у хвості пелотону. Поул-позишен — це майже гарантована перемога в Монте-Карло. Шумі був першим до того моменту, поки не вдався до нечесного вчинку. Німець імітував помилку в пілотуванні і поставив болід біля відбійника так, що Алонсо та ще кілька пілотів не могли б показати кращий час при всьому вмінні й бажанні. Розслідування організаторів «Гран-прі Монако», яке тривало вісім (!) годин, довело, що лідер «Скудерії» зробив це навмисно, тож за «імітацію» одержав «хвіст» на старті гонки. В цьому є певна логіка, бо в Монте-Карло залишився жити рекорд Айртона Сенни, який вигравав тут шість разів. Шумахер приїхав у це місто, маючи п'ять перемог за кар'єру. Щоб повторити досягення легендарного бразильця, йому не вистачило чесності Сенни, і тому його відсутність на подіумі виглядає справедливою.

      Болід ще одного конкурента Алонсо, першого пілота «Макларена» фіна Райкконена, загорівся й покинув трасу на 51-му колі. Тож іспанцю при бездоганній роботі двигуна та команди залишалося лише не помилитися на «рівному місці», що він чудово  й  виконав. Інтрига, яка ніби-то почала з'являтися в королівських перегонах, знову наказала довго жити. Принаймні до стабільності французької «стайні» сьогодні не дотягують ані італійці, ані британці. Бодай на одному з семи етапів цього року проблеми виникали чи в Міхаеля, чи в Кімі, інші ж каліфи на годину серед потенційних конкурентів Алонсо навіть не розглядаються.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з автоперегонів «Формула-1»7-й етап.

«Гран-прі Монако»

Монте-Карло. 260,520 км

      Залікова вісімка: Алонсо («Рено») — 1 год. 43 хв. 43,116 сек.; Монтойя («Макларен») — відставання 14,567; Култхард («Ред булл») — + 52, 298; Баррікелло («Хонда») — + 53,337; М. Шумахер («Феррарі») — + 53,830; Фізікелла («Рено»), Хайдфельд (БМВ), Р. Шумахер («Тойота») — 1 коло.

      Загальний залік: Алонсо — 64, М. Шумахер — 43, Фізікелла, Райкконен («Макларен») — 27, Монтойя — 23, Масса («Феррарі») — 20, Баттон («Хонда») — 16, Баррікелло — 13.

      Кубок конструкторів: «Рено» — 91, «Феррарі» — 63, «Макларен» — 50, «Хонда» — 29, БМВ — 14...