Останні хвилини — прокляття Михайличенка?

30.05.2006
Останні хвилини — прокляття Михайличенка?

Одного разу українці з суперником таки не впоралися. (Фото РЕЙТЕР.)

      Коли завершився матч у Португалії, більшість уболівальників напевно подумала про одне — як часто в кар'єрі Олексія Михайличенка-тренера трапляються голи на останніх хвилинах. Це прокляття коштувало йому посади в «Динамо», бо «нефартовий» олімпійський чемпіон втратив у груповому турнірі Ліги чемпіонів очки аж у трьох матчах саме через голи на останніх хвилинах. Найсумніше, що наші хлопці ні в чому не поступалися найтитулованішій збірній світу в молодіжному форматі. Взагалі до команди в цьому матчі з італійцями немає жодної претензії, окрім цих фатальних «90+3».

      Обидві команди досить відчутно змінили стартові склади, при цьому «одностайно» не чіпали захист і голкіперів. Як виявилося, від зміни півзахисту програли саме ми. З чого виходив Олексій Михайличенко, вважаючи, що найпомітнішій у цій ланці в першому матчі Адріан Пуканич, не вийшов на поле навіть на заміну, залишається лише гадати. Тому, якщо перший матч справедливо називали тренерською перемогою, з такою ж упевненістю поразку італійцям можна назвати тренерською поразкою. На мій погляд, звичайно, як вчив журналістів казати Валерій Лобановський. Утім, якщо Михайличенко вирішив, що найголовніший бій — це вчорашня зустріч із данцями, що завершилася пізно ввечері, і через це залишив відпочивати Фоміна і Пуканича, то нічого тут не вдієш. Зауважимо при цьому, що Данії ми двічі програли в кваліфікації.

      Але в п'ятницю нікуди було дітися від найголовнішого футбольного правила — результату на табло. Ми програли, і буде справді боляче, якщо ця дуже симпатична і змужніла компанія не потрапить до півфіналу. Вона цього варта. Як часто буває, тренер не вгадав з однією лише постатю — Кривошеєнком, але замінив його в перерві типовим опорником Михаликом із «Динамо». На погляд багатьох фахівців, тренерському штабу «молодіжки» варто піти на те, щоб спробувати «порвати» суперника одночасним конструктивом від супертехнічного тріо — Милевський, Пуканич, Алієв. Михайличенко, якщо й не відбудеться як успішний тренер, то лише з однієї причини — своєї несхильності до ризику. Хоча який тут ризик, якщо згадана трійка за останній сезон справді стала чоловіками на полі, якi не гребують чорновою роботою у відборі. При цьому кожен із них так вміє працювати з м'ячем, що здатен вирішити долю поєдинку одним дотиком. І тоді б не було останніх секунд матчу з італійцями, бо ми на той час мали вести в рахунку. Фомін усе ж вийшов на поле і мав би забивати після навісу ударом головою. На жаль, змушені визнати й те, що цього разу арбітр не був таким бездоганним. У нас одного за одним зламали центральних захисників — Яценка та Іщенка, а англієць Уебб навіть на це не відреагував. Коли заюшений кров'ю Іщенко залишав поле, у нас уже не було права на заміну. Ось вам і гол від лівого захисника «Ювентусу» після навісу із зони, де б мали бути Яценко чи Іщенко...

 

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат Європи

Група А

Франція — Сербія і Чорногорія — 2:0 (Бергунью, 33; Тулалан, 54)

Німеччина — Португалія — 0:1 (Моутіньйо, 90+4)

Підсумкова таблиця

1. Франція  3     3     0     0     6-0   9

2. СіЧ      3     1     0     2     2-3   3

3. Німеччина      3     1     0     2     1-4   3

4. Португалія     3     1     0     2     1-3   3

Група В

Україна — Італія — 0:1 (К'елліні, 90+3)

Україна: П'ятов, Ярош, Яценко (Іщенко, 79), Чигринський, Романчук, Кривошеєнко (Михалик, 46), Чеберячко, Алієв, Оберемко, Фещук (Фомін, 60), Мілевський.

Данія — Голландія — 1:1 (Каленберг, 48 — Хунтелаар, 38)

Становище команд після двох турів:

1. Італія   2     1     1     0     4-3   4

2. Україна  2     1     0     1     2-2   3

3. Данія    2     0     2     0     4-4   2    

4. Голландія      2     0     1     1     2-3   1