ХРОНІКА

27.05.2006
Футбол

      У Донецьку проходить відбір до фінальної частини чемпіонату Європи серед 19-річних. У стартовому матчі збірна України здолала швейцарців із рахунком 2:1 завдяки влучному удару зі штрафного на другій доданій хвилині київського динамівця Сергія Вороніна. Перший гол у команді Анатолія Бузніка на 56-й хвилині забив харків'янин Олександр Гладкий.

* * *

      Відбулися матчі другого туру в групі А фінальної частини молодіжного чемпіонату Європи, що триває в Португалії. Збірна Франції, перегравши німців із рахунком 3:0, забезпечила собі місце у півфіналі. В іншій зустрічі другої поразки зазнали господарі турніру, які не змогли протистояти команді Сербії й Чорногорії, — 0:2.

      Турнірне становище: Франція — 6, Німеччина, Сербія і Чорногорія — 3, Португалія — 0.

Шахи

      Нічийним видався п'ятий день Олімпіади в Італії для чоловічих команд. Рахунок 2:2 був зафіксований у всіх зустрічах за участю лідерів: Росія — Вірменія, Узбекистан — Голландія, Іспанія — Швеція, Україна — Болгарія, Індія — Китай. У нашій команді перемогу на першій дошці над Кирилом Георгієвим здобув львів'янин Василь Іванчук, а Андрій Волокітін програв Івану Чепарінову; Сергій Карякін і Павло Ельянов свої партії завершили внічию. Наразі в загальному заліку попереду росіяни й вірмени (по 15,5 очка), збірна України з 14 пунктами перебуває у групі команд, що ділять місця з 5-го по 11-те.

      Успішніше виступає наша жіноча збірна. Завдяки сенсаційній перемозі Наталки Жукової над Олександрою Костенюк українки переграли лідера турніру — збірну Росії — з рахунком 2:1. Зауважимо, що Жукова (рейтинг 2425) перебуває на 32-му місці в табелі про ранги, а чемпіонка світу Костенюк (2540) — на третьому. Інна Гапоненко та Ганна Ушеніна розійшлися миром з сестрами Тетяною й Надією Косинцевими. Після п'ятого туру росіянки залишилися на чолі таблиці (12,5 пункта), наші співвітчизниці тримаються на другій позиції (12), в угорок 11,5 очка, а далі розташувалася група з восьми команд, в активі яких по 11 балів.

Велоспорт

      Доволі спокійно пройшов 18-й етап багатоденної велогонки «Джиро Д'Італія». Дистанцію у 227 км першим подолав німець Штефан Шумахер, який на фініші випередив італійця Брусегіна й іспанця Паласіоса. Українець Володимир Густов приїхав у великій групі 62-м, програвши переможцю 2 хв. 43 сек. Серед лідерів змін у загальному заліку не відбулося — попереду так само господар траси Іван Бассо з відривом від іспанця Каталуни у 5 хв. 43 сек. Позиції українців майже не змінилися: Густов — 75-й, Кривцов — 115-й, Матвєєв — 135-й серед 155 учасників, що продовжують гонку.

Волейбол

      У кваліфікаційних змаганнях юнацького чемпіонату Європи в Італії збірна України здобула другу перемогу, і знову з рахунком 3:2. Цього разу наші хлопці здолали білорусів, причому продемонстрували силу волі, програвши перші дві партії і вигравши три останні. Так само дві перемоги у господарів, які переграли команду Латвії (3:1), а швейцарці розібралися з австрійцями (3:0).

* * *

      Кваліфікаційні змагання серед дівчат тривають у Черкасах. Знову порадувала місцевих уболівальників збірна України, не залишивши шансів австрійкам, — 3:0. Також дві перемоги в активі команди Білорусі, яка в трьох партіях переграла іспанок. Ще в одному матчі юні болгарки виграли у фінок — 3:0.

Хокей

      НХЛ. Кубок Стенлі. Фінал Західної конференції. «Едмонтон» — «Анахайм» — 3:6 (Бержерон, Сміт, Ларак — Гецлаф, Салей, Пеннер — 2, Лупул — 2; рахунок серії — 3:1).         «Могутні качки» з Анахайма «розмочили» рахунок у півфіналі, а білорус Руслан Салей закинув третю шайбу в «плей-оф», при тому, що за 78 матчів регулярного чемпіонату відзначився лише один раз.

Баскетбол

      НБА. «Плей-оф». Фінал Західної конференції. Перший матч. «Даллас» — «Фінікс» — 118:121 (Гарріс (30), Новіцьки (25+19 підборів) — Діао (34), Неш (27).