Харчі теж по вдяганці зустрічають

23.05.2006

      Коли купуємо в магазинах новий продукт, погодьтеся, що при цьому звертаємо увагу не тільки на якість та ціну, а й упаковку. І вона має бути не просто яскравою, а й зручною, а головне — надійно зберігати обраний нами продукт. А ось тут уже просто так не розібратися. Саме тому відома в усьому світі компанія «Тетра Пак» започаткувала всеукраїнську соціальну кампанію «Захист». У рамках цієї багатоцільової соціальної програми мешканцям України прививатимуть основні засади здорового способу життя, зокрема, навчатимуть орієнтуватися в тому, як ліпше харчуватися і які продукти є корисними.

      Наприклад, молоко та соки дуже чутливі до впливу світла і тепла. Якщо не забезпечити їм надійне зберігання, то ці продукти дуже швидко псуються. Зберегти сік, мов у шкірці фрукта, а молоко, мов у холодильнику, здатна упаковка. Втім не будь-яка, а лише асептична. Тобто така, що гарантує високий рівень захисту продукту та збереження його поживних властивостей і смаку, а також забезпечує тривале зберігання без консервантів навіть за кімнатної температури. Цього вдається досягти завдяки високотемпературній обробці (спосіб стерилізації, при якому напій миттєво нагрівається і дуже швидко охолоджується та фасується у cтерильну упаковку).

      «Під час кампанії «Захист» ми здійснимо цілу низку заходів, щоб спонукати людей активніше замислюватися та турбуватися про своє здоров'я та здоров'я своїх дітей, — каже голова департаменту комунікацій «Тетра Пак Україна» Адрієн Де Гір. — Наша кінцева ціль — це здорова Україна». Під час повномасштабної інформаційної кампанії в містах України відбуватимуться заходи з іграми, конкурсами, розвагами та іншими сюрпризами, де можна буде весело відпочити всією сім'єю. Зокрема, перше таке свято заплановане на 18 червня у столичному Маріїнському парку. Веселий чоловічок Пакмен та комікси з ним із пізнавальною інформацією для дітей будуть розміщені також на школярських зошитах, закладках і навіть рюкзаках. А для дітей створено спеціальний сайт pakman.com.ua, де можна поринути у пізнавальну віртуальну гру.

Ліна СКОРНЯК.

 

ДО РЕЧІ

      * Понад 14 мільярдів літрів води, соку та молока щодня випивають люди на планеті.

      * Торік кожен українець випив по 18 пакетів соків та молока в упаковках «Тетра Пак».

      * Упаковки для тривалого і надійного зберігання напоїв на 75 % складаються з паперу, на 20% — з поліетилену (його в кожній упаковці аж чотири шари, які слугують бар'єром для мікроорганізмів) та на 5 % — з алюмінієвої фольги (вона попереджає проникнення всередину упаковки повітря й світла, які можуть зіпсувати продукт).

      * У країнах, що розвиваються, більше 30 відсотків усіх продуктів харчування просто псуються через погану упаковку та тривале транспортування в непристосованих для цього умовах.