Пекельне задоволення

18.05.2006
Пекельне задоволення

      Для більшості людей рівна засмага — ознака краси й здоров'я, ось і записуються «блідолиці» чоловіки й жінки до солярію, а потім, з настанням літа чи принаймні теплої весни, здійснюють вилазки на пляж, аби гарно «забронзовіти». У гонитві за темною шкірою мало хто думає, що засмага — це ніщо інше, як захисна реакція організму на дію сонячного випромінювання, і ресурси цього захисту, на жаль, не гумовi. Меланін — пігмент, який не пускає до наших клітин «зле сонце» і надає шкірі бажаний темний відтінок — не зможе захистити людину, яка щодня лізе в «саме пекло», тобто загоряє в період від 11 до 16 години. Від такої форсованої атаки засмага не буде «краще прилипати», натомість пляжник може заробити сильні опіки, неестетичні пігментні плями і навіть ракові пухлини... Для того аби розібратися коли, де, як і скільки можна засмагати без шкоди для здоров'я, «УМ» звернулася до працівника Київського міського шкірновенерологічного диспансеру лікаря-дерматолога Євгена Васильчука.

 

Увага — сезон!

      — Євгене Олександровичу, чого від засмаги більше — користі чи шкоди?

      — Натуральна, тобто отримана на сонці, засмага — це завжди добре, але деяким людям треба готуватися до прийняття перших у сезоні сонячних ванн, щоб не було біди. Крім того, засмагати треба дозовано, бо якщо людина відразу «дорветься» до моря, з першого дня замість приємних вражень матиме цілу купу проблем.

      — А чи правда, що ультрафіолет викликає фотостаріння шкіри?

      — Безперечно. Тому у нас шкіра обличчя й рук завжди виглядає гірше, ніж ділянки шкіри, які дуже рідко «бачили» сонечко. Ультрафіолет руйнує колаген та еластин — основні білки шкіри, які відповідають за її еластичність. У результаті знижується тонус шкіри, на ній швидше формуються зморшки, утворюються пігментні плями. Але для більшості українців такі проблеми не є актуальними, за винятком хіба що мешканців південних областей, які протягом року отримують більшу дозу сонячного випромінювання, ніж решта регіонів.

      — Тому киянам чи, скажімо, львів'янам треба їздити на берег Чорного моря, щоб гарно «забронзовіти»?

      — Не обов'язково. Людині, яка живе в нашій широті, за літо вистачає сонця, щоб засмагнути, навіть якщо вона не їде для цього спеціально на пляж. Літні екскурсії, походи, просто прогулянки на свіжому повітрі теж залишають свій «сонячний» слід на відкритих ділянках тіла. Причому більш за все чутливий до ультрафіолету тулуб, руки — менше, а ноги згоряють дуже рідко. Але бувають такі стани, коли людині взагалі не можна з'являтися на сонці. Це так звані фотодерматози (неправильна, надмірна реакція на сонячне проміння у вигляді висипань на тілі, почервоніння тощо), вітіліго (білі плями, які розкидані по тілу хворого, не можуть засмагати, натомість неушкоджені ділянки набираються пігмента, і дефект стає ще більш помітним), червоний вовчак (під дією сонячного проміння на шкірі хворого з'являються круглі червоні утворення, іноді з рубцями). В альбіносів меланін взагалі не виробляється, і хоча, за статистикою, таких людей дуже мало, вони є...

      — А що буде з альбіносом, якщо він довго пробуде на сонці?

      — Отримає дуже сильні опіки. Такі люди фізично не можуть загоріти, природнього захисту від ультрафіолету в них немає, тож на сонці вони можуть перебувати тільки якщо будуть користуватися спеціальними засобами.

      — Для захисту від сонця існує чимало кремів, спреїв, лосьйонів тощо від різних косметичних фірм, причому ціна на тюбик може коливатися від 10 гривень до 100 доларів. На що треба в першу чергу звертати увагу, вибираючи таку продукцію?

      — Ясна річ, у першу чергу вибір сонцезахисту залежить від того, скільки грошей людина може на нього витратити. Якісну продукцію відомих брендів навряд чи назвеш дешевою, але вона дійсно блокує ульрафіолет, як це і написано на упаковці. Важливий момент: навіть якщо споживач може витратити кількадесят доларів на крем чи молочко, він мусить пам'ятати, що дорого — не завжди якісно. Сьогодні дерматологи радять споживачеві користуватись тільки аптечними кремами і професійною дерматокосметикою, оскільки якість побутової хімії та косметики, яку останнім часом завозять до України, залишається дуже низькою. По-друге, зважте на тип шкіри, щоб зупинитися на «вашій» формі випуску сонцезахисних засобів. Для жирної шкіри краще брати легкі форми: спрей, молоко, лосьйон, а суха шкіра більше любить жирний крем.

Антисонячний блок

      — Яке значення мають цифри, які пишуть на упаковці таких засобів?

      — Це так званий коефіцієнт сонцезахисного фактору (SPF), який може коливатися від 2 до 100 (за новою класифікацією — до 50'). Чим вищий цей показник захисту, тим більше ультрафіолету затримує крем чи молочко і, відповідно, тим довше можна валятися на пляжі. Ви, напевно, знаєте, скільки можете побути на вулиці в сонячну днину, поки шкіра не стане червоною? Кількість сонячної радіації, яку ви отримаєте за цей час, називається еритемною дозою (від латинського «еритема» — почервоніння). Сонцезахисний крем збільшує час, протягом якого ви цю дозу отримуєте, а у скільки разів — якраз написано на упаковці. У середньому виходить 2-3 години, але виробники схильні завищувати фактор захисту, до того ж багато залежить від сонячної активності, типу шкіри, активності потовиділення, контакту з рушником тощо, тому сміливо діліть отриманий час на 4. Скажімо, почервоніння у людини з'являється через 20 хвилин. Якщо намазатися кремом iз коефіцієнтом 10, можна без особливої шкоди для організму «смажитись» на сонці уже 20х10/4 = 50 хвилин.

      — За рахунок чого крему вдається збільшити час безпечного контакту з сонцем?

      — Сонцезахисні засоби містять спеціальні фільтри (хімічні та фізичні), які чинять різні перешкоди на шляху ультрафіолету, захищаючи шкіру від шкідливого проміння. Хімічні фільтри (наприклад, оксибензон) — дешеві, але не завжди корисні для шкіри. Вловлюючи ультрафіолет, ніби мініатюрні антени, хімічні фільтри змінюються під впливом сонячної енергії та перетворюють її на звичайнісіньке тепло, безпечне для клітин організму. Втім серйозним недоліком цих речовин є те, що на них часто виникають алергічні реакції. Тому молодим та дуже молодим людям кремами з хімічними фільтрами краще не користуватися. Фізичні, або ж мінеральні, фільтри (скажімо, сполуки титану, цинку) якісніші, тому й коштують дорожче. Вони закріплюються на поверхні шкіри і відбивають сонячне проміння, наче мікроскопічні дзеркала. На відміну від хімічних, ці фільтри чудово переносить навіть найчутливіша шкіра.

      — Що робити людині, яка ще жодного разу в новому сезоні не засмагала і не пам'ятає, яка в неї еритемна доза?

      — У будь-якому разі обов'язково треба захистити свою шкіру під час прийняття перших за сезон сонячних ванн. Світлошкірі блондини мають починати захист iз кремів, які мають SPF 20, а шатенам і брюнетам з темною шкірою треба запастися молочком зі SPF хоч би 15 для першого разу. Але це, наголошую, годиться для відпочинку в нашій широті. Якщо ж людина їде у відпустку не в Україну, а набагато далі, мусить брати крем із фактором захисту 40 і 60 — десь у Єгипті чи, скажімо, на Мальті «двадцяточка» вже не врятує нашу шкіру від «злого» сонця. Якщо не подбати про таку деталь, люди зi світлою чутливою шкірою, вперше вийшовши під пляжне сонце, отримають опіки навіть у тіні!

Пляжні правила

      — Не можна наносити крем на пляжі. Більшість людей як робить? Прийшли на пляж і починають активно мазатися. Що виходить? Крем не встигає розподілитися по шкірі та зафіксуватись, як мав би... Наносити сонцезахисні засоби треба заздалегідь. Не за два дні до виходу, звичайно, але як мінімум за 30—40 хвилин.

      — Чи треба мазатися кремом протягом відпочинку на пляжі? Адже коли людина купається, а потім витирається рушником, крем може змитися чи стертися, і захисту не буде...

      — Повторно наносити засіб на тіло треба за інструкцією. Але якщо вода дуже солона, то можна і без вказівки намазуватися після кожного виходу з води.

      — А це правда, що біля води засмага «прилипає» швидше?

      — Так, вода відбиває близько 20 відсотків сонячного проміння, тож якщо людина плаває на матраці, вона згоряє в 2-3 рази швидше, ніж на суші.

      — Чому медики радять пляжникам пити багато води?

      — Щоб організм міг компенсувати втрату вологи, яка виходить через потові залози. Влітку за добу в людини легко виходить iз потом до 2 літрів вологи. І це не в найгарячіший період, а коли температура повітря становить плюс 30 і вологість ближча до 90 відсотків. Тому й виникає спрага, і треба пити, причому не різні солодкі напої, не лимонад, не пиво, а чисту воду. Газовану чи без газу — особливої різниці немає.

      — Чому пиво не можна?

      — По-перше, це не просто рідина, а додаткові калорії, і є люди, яким це не дуже треба. По-друге, пиво — це алкоголь. Засмага, в принципі, з ним сумісна, але в міру. Адже алкоголь впливає на багато процесів, які відбуваються в організмі, зокрема і на теплообмін. Можуть бути порушення водно-електролітного балансу.

Рятуйте наші шкури!

      — Що робити, коли відпочивальник, дорвавшись до моря, не розрахував власних сил і «згорів»? Люди часто обмащують червоне тіло кефіром. Начебто допомагає...

      — Кефір — це те, що доступно всім і завжди, і я не скажу, що це дуже погано. Цей продукт частково прибирає підвищену температуру, плюс у ньому є натуральні речовини, які зволожують шкіру. Це залежить від жирності продукту.

      — Чим жирніше, тим краще?

      — Ні, не можу так сказати. Жирність має бути не меншою від 2,5 відсотка, а більше не треба. Зайвий жир — це теж для шкіри не дуже корисно. Але в будь-якому разі кефір тільки полегшить страждання людини, зніме деякі симптоми, але не буде блокувати ті процеси, які почалися в клітинах після опіку, не зупинить утворення та розрив пухирів. Краще взяти не менш доступні, але значно дієвіші засоби, що продають у кожній аптеці, які містять пантенол. Але теж важливо, в якій формі. Спрей більше підходить для лікування опіків полум'ям, а для обпеченої на сонці шкіри краще брати засоби з пантенолом у вигляді лосьйону чи крему. Але це якщо немає перегріву і ознак теплового удару. Якщо ж крутиться голова, мурашки перед очима літають, з'являється сильний головний біль або ж людина втрачає свідомість, кефіром чи кремом уже не допоможеш. У такій ситуації людина сама не справиться. Треба забрати потерпілого в тінь і відвезти до лікаря    — чим швидше, тим краще.

      — А як оцінюють дерматологи варіанти лікування опіків (без теплового удару) сирою картоплею, олією та іншими народними методами?

      — Навіювання і гіпноз, мабуть, теж допомагають. Люди ж усі, в принципі, бояться лікаря, тож з'являються в лікарні або коли їх уже приносять, або приводять. Тому все, що пропонує народна медицина, — картопля, помідори, огірки — має місце, але наскільки ефективні ці методи, важко сказати. Швидше за все, не дуже...

      — Добре, людина намастилася чим вдалося, пухирі не вилізли, але через кілька днів після опіку починає потроху облазити шкіра...

      — Обдирати не можна!

      — Чому? Пам'ятаю, в дитинстві це було таким цікавим заняттям. І знімати прозору плівочку зі спини чи з рук було зовсім не боляче, тільки трохи лоскотно...

      — Шкіра має відлущуватися самостійно і відпадати, коли їй призначено.

      — Людина терпляче чекає, поки цей процес закінчиться, а за вікном — погода просто супер, і їй знову хочеться на пляж. Можна?

      — На сонце не лізти! Засмагати можна буде, тільки коли шкіра повністю загоїться, через 7—10 днів, добре намастившись сонцезахисним кремом із SPF не менше 25. В іншому разі ризикуєте заробити собі повторний опік і взагалі зіпсувати весь відпочинок! Тому краще пересидіти кілька днів у затінку, обов'язково використовуючи зволожуючі засоби. Але не жирні мазі, які місять гліцерин, ланолін і парабени — похідні парафіну. Це дуже важливо!

      — Ця пересторога стосується тільки сонцезахисних засобів?

      — Ні, косметики взагалі.

      — Цікаво, чим же ці компоненти не догодили дерматологам?

      — Парабени утворюють плівку на поверхні тіла і дають відчуття гладенької, зволоженої шкіри, але коли ми цю плівку змиваємо під душем, то шкіра яка була, така і залишилась. Не полінуйтесь прочитати склад засобу, а якщо на тюбику немає складу взагалі, його треба кинути і бігти якомога далі. В принципі, парабени — це бич дешевої косметики, а дешевизна і якість — речі несумісні. Лікувальні засоби, які дійсно покращують стан шкіри, цього не містять, але ж вони і коштують в районі 10 євро за упаковочку...

 

ОБЕРЕЖНО!

      Дерматологи стверджують, що деякі медичні препарати підвищують чутливість людського організму до сонячного проміння. Це переважно антибіотики тетрациклінової групи. Пацієнт, якому призначають курс лікуваня тетрацикліном чи діоксицикліном улітку, мусить знати, що виходити на сонце йому дуже небажано.