Стережися, карієсе!

16.05.2006
Стережися, карієсе!

У кого тут зуби не в порядку? (Фото автора.)

      Це диво медичної техніки, схоже на автофургон, тепер побачать дитячі дошкільні установи та навчальні заклади міста. Всередині пересувної стоматологічної установки — продукту Київського заводу медтехніки — встановлено чеське і французьке обладнання. Крім стоматологічного крісла, бормашини, рентген-установки, відповідних приладів освітлення, автоклавів, всередині машини є водонагрівач, установка для дистиляції води, шафа для одягу, умивальник і навіть біотуалет. Перші відвідувачі «цікавої» машини — вихованці дитячого садочка № 25 — перерізали символічну стрічку, давали інтерв'ю місцевим ЗМІ та без остраху сідали в стоматологічне крісло. Найсміливішими, як завжди виявились дівчатка.

      Як розповів директор медичного територіального об'єднання стоматології Володимир Струк, така пересувна установка значно пришвидшить профілактичне обстеження дітей шкільного і дошкільного віку. Дотепер вони разом з вихователями або класними керівниками за графіком приходили на обстеження до стоматологічної поліклініки, а це спричиняло певні незручності, особливо взимку (спробуйте бодай раз відвести кількадесят малюків по слизькій дорозі до поліклініки, а потім назад, та ще й не залишити жодного Петрика чи Василька в нескінченних лікарняних коридорах — і зрозумієте, чому). З появою стоматологічної машини будуть мати спокій і керівники дитячих установ та шкіл, і самі діти. Тепер «зубник» зможе обстежити всіх дітей просто у дворі школи або дитячого садочка.

      До речі, Чернівці стали тринадцятим містом України, в якому працює така установка вартістю 380 тисяч гривень. Придбати машину за кошти державного бюджету вдалося завдяки зусиллям міської влади та керівників стоматологічних закладів. Мобільний стоматкабінет доїхав до Чернівців за рахунок Міністерства охорони здоров'я, тепер же машина перебуває на балансі дитячої стоматологічної поліклініки, і всі витрати, пов'язані з нею, лягають на плечі міського бюджету. Лише на цей рік місто виділило 40 тисяч гривень на закупівлю стоматологічних препаратів.