Табори для дітвори

04.05.2006
Табори для дітвори

У Криму дуже популярні дитячі табори для альпіністів. (Фото Укрінформ.)

Вже зовсім не піонерські...

      Колишні піонерські табори почали занепадати ще років 5-8 тому. Більшість із них або припиняли своє існування, або їх приватизовували підприємливі люди. Зараз, як розповів заступник голови управління Асоціації санаторіїв і курортів України Ігор Поляков, ще залишилися профспілкові табори відпочинку від успішних підприємств (передусім під Києвом та у Криму). Вартість путівки у таких таборах може бути досить невисока, але лише для «своїх». А більшість таборів перейшли на ринкову основу. Тому більшу частину місць у таборах найчастіше продають туроператорам, які за путівки платять наперед. За словами Ігоря Полякова, Крим дуже активно працює з російськими туроператорами, тож українські громадяни часто зіштовхуються із тим, що замовляти відпочинок у Криму потрібно через Москву.

      Для того, щоб дізнатися про літні табори відпочинку для дітей, найпростіше звернутися до місцевих туроператорів. Звісно, жителям великих міст сконтактувати з посередниками простіше. У турагентстві батькам можуть підібрати те, що влаштовуватиме родину найбільше. Тобто батьки називають суму, у межах якої має бути вартість путівки, бажане місце розташування та умови проживаня для своєї дитини. За послуги агентства беруть близько 100 гривень.

Від сотень — до тисяч гривень

      Табірна зміна триває 14—20 днів (у різних таборах по-різному). Традиційно відпочинок у дитячому літньо-оздоровчому центрі передбачає, що дитина житиме в загоні (20—30 чоловік), у який входять хлопці та дівчата приблизно одного віку. За ними «приглядають» та розважають-розвивають два чи навіть три вихователі (раніше — вихователь та вожатий). Хлопці та дівчата мають окремі спальні. У таборі має бути передбачене 3-п’ятиразове харчування, розвиваючо-оздоровлюючі заходи (ігри, конкурси, змагання, фестивалі) та заходи розважального плану.

      За путівку до дитячого літнього оздоровчого центру треба викласти від кількох сотень до кількох тисяч гривень — залежно від типу табору. Проїзд до місця відпочинку може входити у цю суму, а може й ні. Вартість екскурсій, які передбачають виїзд за межі табору, також найчастіше не входить у цю суму.

Сосновий ліс — варіант оптимальний

      Звісно, серед чималого списку варіантів є як найдешевші й значно скромніші, так і елітні, дорогі турбази та санаторії. До недорогих (це до 1 300 гривень) належать переважно регіональні табори, розташовані поблизу річок, озер, у соснових лісах Полтавської, Сумської, Чернігівської, Київської, Кіровоградської, Тернопільської, Львівської областей. Такими є табори «Ясний», «Енергія», «Джерело» у Київській області, «Капітошка» у Львівській. Інколи недорогими виявляються путівки у табори Одеської, Миколаївської областей, в гарні куточки Волині й навіть табори на березі Чорного моря, як, наприклад, дитячо-оздоровичй центр «Прибережний» у місті Саки.

      Вагомий «мінус» регіональних таборів полягає у тому, що в них погано працює рекламна служба. Хвиля капіталістичного прогресу ще не дійшла до таких таборів, тому вартість путівок тут нижча, а знайти їх важче, ніж, скажімо, кримські оздоровниці. Також ці центри відпочинку за звичкою мало працюють з туристичними агентствами. Інформація про такі табори відпочинку передається найдемократичнішою у світі системою ОБС (одна баба сказала), а домовлятися про те, щоб віддати до регіонального табору свою дитину, треба або безпосередньо з таборовим начальством, або з представниками профспілкового комітету підприємства, яке опікується табором. Буває, що ініціативу на себе беруть школи та виступають посередником між батьками та табором.

      «Мінус» недорогих таборів може полягати в тому, що дитина належатиме тут сама собі. Вихователі отримують досить невелику плату, тож не надто «напружуються» і не хочуть розвивати вміння та навички дітей. Тому діти за цей час вчаться фарбувати очі, вивчають нові «блатняки» та інші шедеври російської попси, вперше цілуються, пробують на смак цигарку абощо.

Болгарія та Угорщина дешевшi за «дитячий» Крим

      Табори середньої вартості (від 1 300 до 2 000 гривень). До цієї категорії можна віднести табори, в яких умови проживання дітей покращені порівняно з радянськими часами: 4-5 разове харчування, дітям дають фрукти, свіжу випічку; корпуси відремонтовано, діє блочна система, у кімнатах проживає до 6 дітей, санвузол один на блок, постійно є гаряча й холодна вода (це означає, що є автономна котельня). Крім того, дозвілля дітей організоване — вдень конкурси, активний відпочинок, ввечері — покази фільмів, дискотеки. Як правило, у таких таборах є спортивні майданчики, тенісні корти, бібліотека, ігрові зали.

      До цієї категорії якісних таборів можна віднести дитячий оздоровчий центр «Маяк» поблизу Євпаторії, «Молоду гвардію» у Бердянську на березі Азовського моря, табір «Аврора» у Скадовську, «Піонер» у Євпаторії, «Маяк» у Миколаївській області.

      Цікаво, що майже до цієї цінової категорії можна віднести дитячий відпочинок у Болгарії, Угорщині, Словаччині. Так 2 400—2 600 гривень коштує дитяча путівка у табір «Містраль» у Болгарії (включає безкоштовне проживання одного дорослого на 15 дітей), близько 1 800 гривень — чотирнадцятиденне перебування дитини на відомому болгарському курорті «Золоті піски». При цьому у вартість путівки входить навіть проїзд. За оформлення візи доведеться доплатити додатково. Близько 2000 гривень коштує проживання у молодіжно-дитячому таборі «Зора» у цій же країні. Рекламні оголошення туроператорів, які працюють з Болгарією, обіцяють відпочинок на піщаних пляжах, повний сервіс у номерах (холодна-гаряча вода, душ, басейн), відвідування різноманітних спортивних майданчиків, інколи навіть серфінг та катання на «банані».

      В Європі також не надто поспішають подорослішати, тому батьки можуть менше турбуватися про те, що їхня дитина надто рано зацікавиться стосунками з протилежною статтю. Безумовно, самому туроператору батьки мають довіряти або їхати разом з дитиною та відпочивати десь недалеко у санаторії для дорослих.

      Дорожчим, судячи з пропозицій, вміщених на сайтах турфірм, є дитячий відпочинок на Кіпрі, у Туреччині, Греції, в Італії, Франції. За ціною тури у ці країни найчастіше потрапляють у категорію дорогих та «люксових».

Еліта обирає «Артек»

      Коли йдеться про дитячий табір екстра-класу, завжди згадується відомий ще з радянських часів міжнародний табір «Артек». Потрапити сюди можна, як і за «совка», за якісь особливі досягнення у творчості, активність у громадському житті. Досі існують пільги для талановитих дітей-сиріт. Люди з грошима також можуть придбати путівку до «Артеку», середня вартість якої — близько 4 000 гривень.

      Через те, що в «Артек» почало приїздити більше дітей так званих мажорів, дух творчості, волі, свободи почав занепадати навіть у цій «країні дитинства». За словами Дмитра Полюховича, редактора інтернет-проекту «Артековець», дуже важко працювати з дітьми, які приїхали з установкою «ми за все заплатили, а тепер розважайте нас».

      «Артек» — це не один великий табір, а швидше, система різних таборів — Лісовий, Морський, Лазурний, Кришталевий — загалом їх десять. Кожна зміна  має свою програму. Так, цього року в Артеку проходитиме всеукраїнська ігротека, міжнародний карнавал; шоу «З днем народження, Артек!», XIV міжнародний дитячий кінофестиваль «Артек», аква-шоу «Таємниці Чорного моря» та дитячий фестиваль мистецтв «Артек запалює зірку».

      За словами менеджера туристичного агентства «Наутилус» Наталі Лук'яненко, дуже гарні умови та за більш скромну плату (2 400—2 800 гривень) надає дитячий табір «Мандарин» у селі Піщаному (Крим). Цей табір пані Наталя також віднесла би до розряду елітних. Як і дитячий оздоровчий центр «Атлантика» під Севастополем (ціна від 1700 до 2 300 гривень).

      Менеджер «Наутилусу» переконана, що в «Артеку» саме завдяки його давній та міцній традиції у дітей не буде часу та бажання різко «дорослішати». Вона ж радить при виборі місця літнього відпочинку для своєї дитини просити туристичні агентства показати фотографії корпусів та території, а також цікавитися тим, хто працює у таборі вихователями. Краще, щоб це були студенти педагогічних навчальних закладів.

Для спелеологів, дайверів чи любителів замків і привидів

      Існують також так звані «табори за інтересами», де дитина може в ігровій формі опановувати іноземну мову, займатися улюбленим видом спорту. Для старших (від 17 років) є табори так званого екстремального туризму. У них молодь може сплавлятися на байдарках чи катамаранах бурхливими карпатським річками, зайнятися дайвінгом, спелеологією та оглянути кримські чи карпатські печери. Українські агентства ще активно не пропонують, але існують кінні тури замками Західної України. Є тури для тих, хто не вірить у привидів. Організатори екскурсії по замках Львівщини кажуть, що примусять сумніватися в своїх переконаннях найзапекліших скептиків.

      Також існують релігійні табори, у програму яких може входити паломництво до храмів та монастирів. Невідомо, чи будуть такі тури цікаві значній частині молоді (але батьки точно можуть бути впевненими у моральній чистоті таких зібрань).

      Українська скаутська організація «Пласт» щорічно організовує літні табори для своїх вихованців, де діти вчаться жити на природі, самостійно готувати їжу, здобувають різні спортивно-туристичні навички. Львівський Центр молодіжного працевлаштування «Альфа плюс» організовує табори праці та відпочинку для важких підлітків. Існують також табори для дітей з особливими потребами.

      Табори за інтересами найчастіше потребують значно менше грошей, ніж звичайні оздоровчі. Винятки — мовні табори, де діти спілкуються іноземною (найчастіше англійською). І хоча умови проживання у них можуть бути різні — від звичайного табору під Києвом до елітних груп відпочинку на Чорному морі, в Європі, Греції, — за відпочинок у таких таборах доведеться платити більше, ніж у оздоровчих. Хоча б через те, що організатори наймають додатково вчителів та носіїв мови.

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>