«У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

27.05.2015
«У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

Прикордонний контроль у «Жулянах». (з сайта cheap-trip.eu.)

Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». Водночас із розповіді знаного туриста також випливає, що на рішення українських прикордонників вплинула його зухвала поведінка під час проходження прикордонного контролю в аеропорту. Тож нашим прикордонникам можна лише поаплодувати за пильність у дотриманні нових правил в’їзду в Україну громадян РФ чоловічої статі віком від 16 до 60 років.

День народження нахаби

За словами Вінського, він прибув до «Жулян» із дружиною літаком і мав на руках квиток на зворотний рейс наступного дня. Професійний мандрівник нібито мав на меті перевірити режим прикордонного контролю в Україні на нинішньому етапі та замовити ресторан у Києві для відзначення свого 50-річного ювілею у вересні. Крім квитків, пасажир мав на руках документи про бронювання готелю та 4 тисячі доларів США в гаманці.

Дружина Вінського пройшла кордон без проблем. А ось до самого Сергія у прикордонників виникли запитання.

При цьому Вінський визнає, що в розмові біля «будки», назвавши метою свого візиту «туризм», він не вказав місце своєї роботи, а лише повідомив, що «мандрівник». На уточнювальне запитання прикордонника — «Чи означає це, що ви ніде не працюєте?» — Вінський відповів ствердно: «Так, не працюю».

Сергій Вінський відмовився телефонувати друзям у Києві та домовлятися, аби ті оформили йому офіційне запрошення. Натомість у розмові зі старшим лейтенантом прикордонної служби Артемом Поворозніком росіянин «розрядив лють, що в ньому кипіла, нецензурними сполучними частками».

У своїй статті Сергій Вінський зневажливо відгукується про манеру носити автомат Калашникова українськими прикордонниками, розповідає, що на виході він «відсунув плечем бійця з автоматом» та «чекав пострілів у спину, але їх не було».

Вінський погодився вилетіти назад у Москву найближчим літаком авіакомпанії «Трансаеро». Депортацію було оплачено державним коштом України («Певно, західна допомога дозволяє робити широкі жести», — кпинить росіянин).

Старший лейтенант Поворознік повернув Вінському паспорт зі штампом про відмову у в’їзді та надав офіційне Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України іноземцю. Як повідомляє сайт «Смак подорожника», в цьому документі вказано, що на підставі частини 1 статті 8 пункту 4 Закону України «Про прикордонний контроль» причина відмови — «не підтвердив мету запланованого перебування на території України».

Наприкінці своєї статті Вінський визнає, що «треба було почитати власний форум, зокрема статтю «В’їзд громадян РФ в Україну…» Свій ювілей він, імовірно, тепер відзначатиме в Криму.

Реакція соцмереж

У коментарях до статті українські читачі сайта Вінського — справді дуже популярного серед туристів російськомовного інтернет-ресурсу — здебільшого перепрошують відомого мандрівника за дії прикордонника та запрошують Сергія в Україну пізніше. Мовляв, «не всі українці такі», «не судіть по одному дебілу» тощо. Дехто пропонує навіть «ключі від квартири».

Однак є й інші відгуки, на кшталт: «Іде війна між Росією й Україною. Зрозуміло, що прикордонник має бути більш вимогливим, ніж у мирний час, і за найменшої підозри не пускати. Адже ваші співвітчизники приїздять [в Україну] і влаштовують теракти. Здається, з повним пакетом підстав для приїзду — пустили б без проблем».

Авторові також резонно вказують на потребу зменшити гонор та надавати представникам влади точні відповіді на запитання про свою професію й мету візиту. Адже за таку пихатість у спілкуванні з прикордонниками мандрівника могли б депортувати і з будь-якої іншої країни, не лише з воюючої України. Ще дехто зазначає: якраз завдяки таким пильним прикордонникам війна на Донбасі ще не дісталася до Києва.

Сам Сергій Вінський категорично заперечує факт війни Росії проти України, визнаючи лише «інформаційну війну та локальний конфлікт на сході».

На сторінках українського Facebook коментатори одностайно вітають вчинок українського прикордонника щодо Вінського, дякуючи Артему Поворозніку за бездоганну службу. «Мета — «туризм»? «Ніде не працює»? У нас таких «туристів» пів-Донбасу!» — зазначає коментаторка Ірина Шевченко. А Сергій Герасимчук додає: якби Вінський так повівся на кордоні США чи Ізраїлю — справа могла б закінчитися навіть арештом.

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>

  • Острів втрачених ілюзій

    Упродовж останніх 23 років незалежності України кожен курортний сезон у Криму традиційно отримував оцінку — ніякий. За цей період вислів перетворився на таке собі гасло або навіть мантру. Так говорили у 1993 році, коли Крим прийняв лише 2,5 млн. туристів. >>