«Заворожене» ТОВ

04.05.2006

      Газовий «офшор» у Сумах розкрила місцева  податкова міліція. Для цього їй варто було лише перевірити газопостачальну компанію. Завуальовані фінансові афери в «Сумигазі», за попередніми даними правоохоронців, сягнули мільйонних сум.

      За матеріалами податкової міліції, обласна прокуратура порушила три карні справи відносно посадових осіб відкритого акціонерного товариства «Сумигаз». Голову правління товариства та одного з його заступників обвинувачують у скоєнні низки тяжких злочинів, пов'язаних з ухиленням від сплати податків у особливо великих розмірах, розкраданням майна підприємства та проведенням незаконних операцій з отримання готівки. Про це повідомив «УМ» начальник управління податкової міліції Сумської області Микола Тимченко. Він зазначив, що під час перевірки податківці встановили тіньові схеми, які використовували посадові особи «Сумигазу» для незаконного заволодіння коштами підприємства та зменшення податкових зобов'язань перед бюджетом.

      Одним із таких способів було застосування безтоварних операцій з купівлі-продажу металопрокату та залучення до тіньової схеми фіктивних фірм і підконтрольних керівництву «Сумигазу» посередницьких комерційних структур, зареєстрованих у Миколаївській, Запорізькій, Київських областях. Ця тіньова схема допомогла махiнаторам зменшити відрахування до бюджету податку на додану вартість та податку на прибуток на суму 1 мільйон 28,6 тисячі гривень. Крім того, для прикриття незаконної діяльності з розкрадання коштів та майна підприємства посадові особи товариства утворили комерційну структуру для незаконного отримання готівки. Так званий конвертаційний центр функціонував упродовж року. За цей час загальна сума незаконних операцій сягнула близько мільйона гривень.

      Застосування на підприємстві тіньових схем дозволяло посадовим особам обкрадати не тільки бюджет, а й самих засновників «Сумигазу». Мільйон гривень коштувала акціонерам товариства операція з незаконного відчуження корпоративних прав ВАТ «Сумигаз». Голова правління самостійно, без узгодження з іншими акціонерами, за попередньою змовою з майбутнім власником, передав йому частку майна ВАТ «Сумигаз». Згідно з договором купівлі-продажу, товариство з обмеженою відповідальністю «Ворожбянське» як частина статутного фонду товариства перейшло у власність іншої особи. У результаті цієї операції підприємство так і не отримало оплати, передбаченої угодою, голова правління ВАТ одержав 500 тисяч гривень готівкою від нового власника.

      Наразі обвинувачуваних за справою — голову правління та його заступника — взято під варту. Подальшу долю заарештованих по закінченнi попереднього слідства вирішить суд. А тим часом підприємство вже почало погашати збитки. Перший внесок — 243 тисячі гривень — повернуто до бюджету завдяки спільним заходам податківців та прокуратури Сумської області.