Володимирове воскресіння

26.04.2006
Володимирове воскресіння

Поєдинок у Мангеймі у Великодню ніч Володя виграв технічним нокаутом у сьомому раунді. (Фото РЕЙТЕР.)

      Понад три роки тому Володимир Кличко втратив титул чемпіона світу за версією WBO після нокатуту від Коррі Сандерса. Два роки тому була невдала спроба повернення й поразка за дивних обставин від Леймона Брюстера. Лише у вересні минулого року вболівальники відчули, що Володя здатний повернутися до еліти суперважкого дивізіону, коли він грамотно подолав «нігерійський жах» на ім'я Самуель Пітер. Місцем «воскресіння» Кличка-молодшого на троні було обрано німецький Мангейм, де на нього чекав поєдинок із володарем поясів IBF та IBO Крісом Бірдом — тим самим невисоким американцем, який уже віддавав українцеві титул WBO у 2000-му. Ось і стверджуй, що в одну й ту саму річку не можна увійти двічі.

      Наші побоювання виявилися марними, хоча Кріс перед двобоєм щосили грав роль упевненого в собі чемпіона, який знає, як нокаутувати високих хлопців. За голлівудською посмішкою Бірда, як виявилося, крилася безмежна нервова напруга. Це й не дозволило «Швидкому вогню» реалізувати свій план проти «Доктора Сталевої Кувалди». Хоч як намагався технічний, швидкий і стійкий Бірд зблизитися з Володимиром на середню відстань, де він міг бути небезпечним, на шляху в нього ставав лівий джеб Володимира. У перших трьох раундах наш боксер лише пару разів перевірив суперника правою, але й після цього в американця, очевидно, спрацював інстинкт самозбереження.

      Кличко незворушно «тримав дистанцію». У принципі, двом американським та одному британському арбітрам за рингом залишалося фіксувати перемогу Володі в кожному раунді за очками аж до останнього, 12-го. Претендент був чудово готовий і до такого, не надто видовищного, сценарію здобуття титулу. Але психологічна стійкість переросла у впевненість у своїх силах, і наш співвітчизник, починаючи з четвертого раунду, почав реалізовувати більш агресивний і привабливий для публіки план.

      Щойно почастішало чергування лівого джебу з правим прямим, як дострокове завершення поєдинку стало справою часу.  У п'ятому раунді якісна «двійка» у виконанні Володимира відправляє Бірда на підлогу. Той підвівся, і глядачі підхопилися на ноги, вимагаючи добивання. Кличко гамселив суперника понад хвилину, але той вистояв. За це американцеві справді честь і хвала. Кріс — добропорядний батько і глибоко віруючий християнин (а Бірд вийшов перед боєм у футболці з написом «Бог береже») — ще демонстрував дива стійкості у шостому раунді, коли хитався після «перевірок» подвійними ударами. А в сьомому «серія» Кличка знову вразила «наповал». Кріс знову підскочив, однак американський рефері у ринзі Вайн Келлі, подивившись на заплиле око та розбитий ніс 36-річного ветерана, вирішив не продовжувати криваву драму.

      Своїм рішенням припинити поєдинок за 41 секунду до завершення сьомого раунду суддя не просто приніс перемогу Володимирові Кличку технічним нокаутом, а й порятував володаря одного з трьох найпрестижніших титулів у професійному боксі від серйозних проблем зі здоров'ям.

      «Твій батько — справжній боєць», — сказав Володя 11-річному синові Кріса Джастіну, який підбіг до нього після закінчення бою й привітав із перемогою.

      Ось так девіз двобою «Усе або нічого» розподілився навпіл: перша частина — нам, друга — американцю. І хоча Бірд сказав згодом на прес-конференції, що ще порадиться зі своєю родиною, насправді було б логічно завершити кар'єру саме цим поєдинком. У Володимира ж відкривається реальна перспектива зібрати решту поясів у суперважкій вазі. У рейтингах WBA та WBO він є першим номером серед претендентів. Складніше з найпрестижнішим поясом — WBC, який минулого року «здав» старший брат Віталій. Титулом там володіє Рахман, на поєдинок із ним претендує росіянин Олег Маскаєв, а Кличка-молодшого  взагалі немає у чільній «п'ятнадцятці».

 

ПІСЛЯМОВА

Володимир Кличко:

      — Наш план на двобій припускав, що відбудуться всі дванадцять раундів. Нокдаун чи нокаут — це лише збіг багатьох факторів в один час. Коли я побачив, що Кріс починає пропускати мої удари, я просто трохи, як кажуть, дотиснув... Результат ви бачили.

      Кріс довів, що має велике серце. Я хочу висловити йому слова глибокої поваги. Я ще ніколи не отримував таке задоволення від двобою, як цього вечора. Дякую за підтримку вболівальникам, тренерові Еммануелю Стюарду, Фріцу Здунеку, який склав для мене план тренувань, братові. Хочу привітати всіх зі святом Великодня. Моя перемога — це подарунок усім вам!

Кріс Бірд:

      — Я хочу подякувати Богу за те, що він дозволив мені бути частиною цього чудового поєдинку. Я хочу поздоровити Володимира з перемогою. Для мене цей день був не найкращим у житті, але я повинен чесно та відкрито заявити: Володимир виграв цей бій, тому що був кращим. Тепер я можу побажати Володимирові так само гідно захищати свій титул.