Економіка живе окремо від політики?

13.04.2006

      «Ми маємо приймати ті рішення, які потрібні українській економіці, і менше дивитися на свою популярність чи непопулярність. І не забути, що ми, в першу чергу, відповідаємо за те, щоб людям було з чого отримувати зарплату і пенсію...».

      Про це на попередньому засіданi Кабміну нагадав Прем'єр Юрій Єхануров.

       Незважаючи на усі політичні пристрасті, на думку міністра економіки Арсенія Яценюка, уряд спокійно, виважено контролює ситуацію в державі, а парламентські вибори не мали ніякого негативного впливу на економічний розвиток України. Бюджет наповнюється за планом, інфляція — в межах норми, на жодному з ринків не спостерігають криз. 

      За даними Державного комітету статистики, у березні ціни майже не зростали, а на деякі види продукції навіть знижувалися. Наприклад, вартість м'яса, зокрема і м'яса птиці, знизилася на 1,9 відсотка, вершкового масла — на 0,2, соняшникової олії — на 0,8, молока і молочної продукції — на 1,7, яєць — на 6,5, картоплі — на 1,2, овочів — на 3,8 відсотка.

      Ціни на цукор, які підстрибнули декілька місяців тому, вдалося стабілізувати без адміністративного втручання та ввезення цукру з-за кордону завдяки ефективним переговорам з вітчизняними цукровиками. Трохи знизилися і ціни на паливно-мастильні матеріали. Цей сегмент ринку, за словами Арсенія Яценюка, наповнений на сто відсотків — за рахунок імпортного палива та палива, що виробляють вітчизняні НПЗ (які, до речі, повністю забезпечено сировиною).

      Вiдтак інфляції у березні не було, натомість спостерігався зворотний процес — дефляція. Вона становила 0,3 відсотка.

      Державний бюджет за перший квартал, за словами Прем'єр-міністра Юрія Єханурова, виконано повністю, навіть незважаючи на те, що деякі області відрахували до нього дещо менше грошей, ніж планувалося. Зокрема, Донеччина — лише 75 відсотків від планових показників. Але всі видатки соціального спрямування, дотації, оплата комунальних послуг, енергоносіїв профінансовано з держбюджету в повному обсязі.

      Ніякого ажіотажу немає і навколо підготовки до весняно-польових робіт, хоча це —традиційна тема для України. «На моїй пам'яті це вперше за час мого перебування на державній службі немає істерії з приводу весняно-польових робіт, — зазначив Арсеній Яценюк після чергового засідання Кабміну. — У всіх є дизпаливо, бензин, засоби хімічного захисту, мінеральні добрива. Коли ми мали відповідні слухання у Верховній Раді півтора місяця тому, Мінекономіки всім агентам аграрного ринку запропонувало негайно купувати дизельне паливо, що і зробили. Таким чином, не можна говорити про те, що країну не забезпечено тими чи іншими продуктами. Сьогодні аграрний сектор увійшов надзвичайно позитивно у весняно-польові роботи з точки зору дотримання фінансової стабільності і хоча б якоїсь об'єктивності цін на паливно-мастильні матеріали та мінеральні добрива».

      «Українська економіка і українська демократія настільки розвинені, що економіка, здається, живе окремо від будь-яких електоральних настроїв чи окремо від будь-яких перипетій в парламенті... І це є велике досягнення того, коли населення орієнтується саме на себе, а не на політиків», — зауважив міністр.

      Тож уряду вдається наводити лад в країні, забезпечуючи її стабільний розвиток. А от як довго ця стабільність протримається — мабуть, залежатиме від результатів виборів, а точніше, від того, як політичні партії, які потрапили до парламенту, цим скористаються, кого Верховна Рада призначить Прем'єр-міністром та яких обере міністрів. Адже від складу уряду залежить і його ідеологія — спрямування економіки, важелі та принципи керівництва.

      Якщо Прем'єром, скажімо, знову стане Юлія Тимошенко (а свої претензії на прем'єрське крісло вона й не приховує), тоді країна, прогнозують експерти, може опинитися в зоні ризику реприватизації, тиску на малий та середній бізнес. Така ситуація вже була на початку минулого року під час прем'єрства леді Ю.

      Є й інший, привабливіший варіант розвитку подій. Якщо Прем'єром залишиться Юрій Єхануров, то країна матиме можливість продовжити свій, хоч і не надто швидкий, але впевнений розвиток. Нинішній Кабмін уже неодноразово демонстрував свій професіоналізм і виважену політику. Навіть у розпал газового конфлікту та у важкий передвиборчий період він продовжував контролювати ситуацію в країні.

      Якою буде наступна урядова команда — стане відомо не раніше, ніж за місяць-півтора. А може, й ще пізніше. Бо, згідно зі змінами до Конституції, Прем'єр-міністр тепер складатиме свої повноваження перед Верховною Радою, і вона ж призначатиме нового керівника уряду. Міністерству юстиції довелося навіть оприлюднювати спеціальне роз'яснення з цього приводу, оскільки така процедура здійснюватиметься в Україні вперше. Раніше Кабмін складав свої повноваження перед новообраним Президентом.

      Тож спочатку новий парламент має зібратися на засідання та обрати собі спікера. Потім Прем'єр-міністр зробить у парламенті заяву про те, що складає свої повноваження. Далі Верховна Рада зобов'яже міністрів продовжувати свою роботу, доки не обере новий склад Кабміну. Обирати ж його парламент має право протягом тридцяти днів.

      Поки народні депутати визначатимуться, чинний уряд обіцяє працювати на повну силу. До цього Юрій Єхануров закликає чи не на кожному засіданні Кабміну. Як раніше зазначав Прем'єр-міністр, «...більшості українських політиків, які вже декілька років відкладають економіку в довгий ящик, пора її звідти дістати...».

Тетяна ПРОЦЕНЮК.