«Карпати» знову програли футбол

07.04.2006
«Карпати» знову програли футбол

У матчi проти «Карпат» сумчани боролися «понарошку». (Фото УНІАН.)

      Tе, що в українській першості трапляються договірні матчі, відомо всім і давно. Але довести це дуже важко, адже «здавати» самі себе учасники змови не будуть. Тому для того, щоб вищі футбольні інстанції країни зацікавилися схожим на «договорняк» матчем, потрібні... публікації на сторінках преси. Стаття в газеті «Команда» стала приводом для розгляду комісією чесної гри ФФУ зустрічі 19-го туру першої ліги між «Карпатами» й сумським «Спартаком». Нагадаємо, тоді львів'яни перемогли 2:1, але сюжет перебігу подій на полі мало в кого викликав сумніви стосовно присутності в грі справжньої боротьби. Про «купівлю» своєю командою «прохідного» матчу з аутсайдером напередодні кубкового двобою з «Динамо» говорили на повний голос навіть фанати «Карпат».

      Ще б пак. На останній хвилині основного часу за рахунку 1:0 гості зрівняли рахунок (Ігор Тимченко несподівано влучив у «рамку»), і молодий гравець сумчан від несподіванки, замість святкування, схопився за голову. Від деяких партнерів по команді Ігор отримав навіть не привітання, а кілька стусанів. Врешті-решт за допомоги спартаківців (їхній воротар відверто кидав м'яча майже в ноги суперникам) форвард «Карпат» Максим Фещук забив-таки переможний гол. У протоколі матчу навпроти автора переможного м'яча вказано цифри 90+2, хоча насправді Максим відзначився на третій доданій хвилині. Оскільки перед тим арбітр Венгер додав лише дві хвилини компенсованого часу, виникають думки ще й стосовно участі у змові служителя Феміди.

      Позавчора комісія чесної гри ФФУ, у складі якої — такі авторитетні люди, як Володимир Трошкін, Костянтин Вихров, Анатолій Тимощук, вісьмома голосами «за» і двома «утрималися» визнала матч «Карпати» — «Спартак» таким, що відбувся «без належної спортивної боротьби». Це, фактично, й означає «договорняк». Свою думку комісія передала до бюро ПФЛ, яке й має застосувати штрафні санкції проти львівського та сумського клубів.

      Кілька років тому за подібну провину бориспільський «Борисфен» і житомирське «Полісся» були позбавлені трьох очок. Що буде тепер із явним лідером та аутсайдером першої ліги, незабаром вирішить відомство Равіля Сафіулліна.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Головний тренер футбольного клубу «Кримтеплиця» Олег Федорчук, який восени був звільнений з посади головного тренера «Таврії», в інтерв'ю львівській газеті «Поступ» розповів, чому залишив сімферопольський клуб: «Проблеми в мене почалися після того, як я відмовився «здати» ігри «Шахтарю» й «Динамо». Причому «плавили» мене свої ж гравці, адже я їм не дав отримати «лівий» заробіток. Команда почала програвати всім підряд, хоча за своїм потенціалом могла претендувати на місце в четвірці».