Білоруси — не боягузи

21.03.2006
Білоруси — не боягузи

Незважаючи на залякування та негоду, після завершення сфальсифікованих виборів на Октябрську площу вийшли десятки тисяч небайдужих. (Фото РЕЙТЕР.)

      82,6 вiдсотка голосів —  із таким більш ніж переконливим результатом Олександр Григорович Лукашенко втретє переміг на президентських виборах у Білорусі. Про що після підрахунку 100 відсотків бюлетенів урочисто повідомила голова білоруського Центрвиборчкому Лідія Єрмошина, відзначивши також рекордно високу явку —  92,6 вiдсотка та скромний результат «єдиного кандидата» від опозиції Олександра Мілінкевича, який, за даними ЦВК, набрав усього лише 6% голосів. При цьому, як твердо оголосила пані Єрмошина, «ніяких істотних, серйозних порушень не зареєстровано, у тому числі і міжнародними спостерігачами. Нічого пікантного не трапилося». Коронною фразою білоруської «Підрахуйки» стала відповідь на прохання журналістів прокоментувати заяви опозиційних кандидатів, які на мітингу в Мінську по завершенні голосування заявили про масові фальсифікації: «Треба вміти програвати гідно. У тому числі й чоловікам».

      Утім у чоловічих якостях Мілінкевича та ще одного опозиційного кандидата, Олександра Козуліна, як і в мужності їхніх численних прихильників і противників Лукашенка, пані Єрмошиній сумніватися б не слід. Адже вони, незважаючи на «бацьківські» обіцянки «негайно скрутити шию, як каченятам» тим, хто насмілиться «щось зробити в цій країні» (йшлося про спроби заперечити результати президентських виборів і вийти на демонстрації), не побоялися вийти на свій, мінський Майдан. Як не дивно, зійти з нього тисячам вільних, принаймні в душі, білорусів також вдалося мирно, хоча центр білоруської столиці й був запруджений міліцією. Як повідомляє з посиланням на свої джерела опозиційний сайт «Білоруський партизан», не виключено, що Лукашенко не ризикнув застосувати проти демонстрантів силу після того, як переговорив із президентом Росії Володимиром Путіним. Той нібито заборонив білоруському «собрату» діяти силовими методами: мовляв, ти, Саша, і без того переможеш, тому зайвий раз муляти диктаторськими замашками очі світової спільноти не варто.

      Та це було вже потім. А спершу відбулося голосування. Власне, значна його частина відбулася ще за кілька днів до самого дня виборів, адже нинішній процес обрання «третього бацьки» відзначився ще й напрочуд активним достроковим голосуванням, яке дивувало не лише спостерігачів із «цивілізованих» країн, а й нібито до всього звичних гостей із Росії. «Я не пам'ятаю жодної країни світу, де в достроковому голосуванні взяли б участь від 25 до 30 відсотків виборів, а в сільській місцевості —  від 50 до 60 відсотків!» —  обурювався депутат Держдуми РФ Володимир Рижков.

      Утім залишилися охочі проголосувати й 19 березня. Серед них і сам президент, який, за спостереженнями очевидців, здорово нервував і поводився «не зовсім адекватно». Образився на те, що в демократичних країнах його обзивають «останнім диктатором Європи». Мовляв, якщо комусь так хочеться —  хай називають, але який же він диктатор, якщо особисто розпорядився не лише впускати в країну всіх охочих міжнародних спостерігачів, а й... «відчинити двері навіть тим, кому був заборонений в'їзд до Білорусі». «Ми нікому не закрили в'їзд,  окрім 10—12 осіб», — запевнив Лукашенко. Що називається, без коментарів.

      А поки «головний білорус» розпинався перед телекамерами про демократичність свого «режиму», незалежні спостерігачі збирали дані про численні порушення. Особливо «тішили» повідомлення з закритих виборчих дільниць, особливо армійських. Попри запевнення керівників силових відомств у тому, що жодних наказів про повальне дострокове голосування в армії не буде, станом на ранок 19 березня вони ж урочисто відрапортували: всі, крім хворих і відряджених, в армії вже проголосували. За даними «Білоруського партизана», результати цього голосування вражають: Лукашенкові віддавали голоси «понад 99 відсотків виборців», «із 241 бюлетеня «за» Лукашенка —  240 (один визнано недійсним)» тощо.

      Спостерігачі від ОБСЄ вустами депутата данського парламенту Еппе Кофод заявили, що зафіксували низку порушень, особливо наголосивши на такій проблемі, як нерівні умови для кандидатів. При цьому, щоправда, Кофод зазначив, що сам процес голосування був організований нормально. Втім загальний висновок місія ОБСЄ мала оприлюднити учора під вечір, і принаймні голова ЦВК пані Єрмошина ще в неділю не сумнівалася, що буде він різко негативним. Мовляв, чого ж іще від «них» чекати?

      Надвечір державні ЗМІ розповсюдили результати екзит-полів, згідно з якими Олександр Лукашенко набирав понад 80 відсотків голосів. «Єдиний кандидат» Мілінкевич одразу заявив, що довіряти цим даним не можна. Для прикладу опозиціонер розповів про те, як група журналістів спостерігала за одним із таких «опитувань на виході» на одній з виборчих дільниць у Мінську: «За 30 хвилин було опитано 19 виборців. 16 із них відмовилися відповідати, за кого голосували, і по одному зізналися, що голосували за Лукашенка, Мілінкевича і проти всіх». До речі, литовське відділення найвідомішого своїми точними екзит-полами Інституту Геллапа ухвалило рішення цього разу не проводити опитування взагалі — «через дії білоруської влади». Як заявила представниця Інституту Раса Алішаускене, на заваді незалежним соціологам стали структури держбезпеки Білорусі.

      Натомість власні екзит-поли спромоглися провести незалежні від білоруської влади російські соціологічні служби, зокрема відомий російський соціологічний центр Левади, який зафіксував таке співвідношення голосів: 47,5 відсотка —  за Лукашенка, 25 відсотків — за Мілінкевича.

      З огляду на все вищенаведене опозиція (об'єднані демократичні сили Білорусі) заявляє, що не визнає оголошених ЦВК результатів голосування і вимагатиме повторних виборів, які відбулися б із дотриманням закону. «Це були не вибори, а конституційне захоплення влади», — від імені всіх опозиційних сил заявив Олександр Мілінкевич. За його словами, учасники акцій громадянської непокори вимагатимуть, аби на повторних виборах у виборчих комісіях були присутні представники всіх кандидатів (за словами Мілінкевича, 19 березня у виборчкомах на 74 тисячі осіб був тільки один представник від демократичної партії), а влада відмовилася від репресій, переслідувань і арештів опозиціонерів.

      Лідери опозиції переконані, що більшість білоруського населення не визнає офіційні дані про 80-відсоткову підтримку Олександра Лукашенка. Також опозиція закликає всі демократичні країни, включно з Росією, не визнавати результати президентських виборів у Білорусі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Євросоюз не виключає введення нових санкцій проти Білорусі. «Судячи з останніх подій, введення нових санкцій цілком реальне, — заявила комісар ЄС із зовнішніх зв'язків Беніта Ферреро-Вальднер. За її словами, це лише питання часу, повідомляє агенція «Франс-пресс», нагадуючи, що йдеться насамперед про розширення переліку білоруських офіційних осіб, яким буде закрито в'їзд до країн Євросоюзу. Наразі до цього списку входить шестеро осіб, серед яких і білоруський президент Олександр Лукашенко. Економічних санкцій проти Білорусі ЄС поки що запроваджувати не планує.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>