Без Бубки та іноземців не розібралися

17.03.2006

      Усім уже набив оскому розбрат у вітчизняній гімнастиці, що тривав із грудня 2004 року. Тоді Стелла Захарова на виборах президента Української федерації гімнастики перемогла Ігоря Коробчинського з перевагою в один голос. Хоча сама процедура виборів у Коробчинського і його прибічників викликала підозру в фальсифікації. Деякий час ситуація завмерла на стадії холодної судової війни керівників (а Коробчинський офіційно нібито став першим віце-президентом), що, звісно, не сприяло розвитку цього виду спорту.

      У листопаді 2005-го на позачерговій конференції УФГ, скликаній Коробчинським, зняли з посади президента Захарову, а на її місце обрали нейтральну людину — Віктора Коржа. Але пані Стелла заявила про нелегітимність тієї конференції і подала позов до суду. Неодноразові спроби різних організацій владнати ситуацію успіхом не увінчалися. Зокрема, профільне міністерство як державний орган, згідно з законодавством, не мало права втручатися в діяльність цієї громадської організації. І ось позавчора у тривалому конфлікті нарешті було поставлено крапку.

      За ініціативи НОК України та участі Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту в Києві відбувся «круглий стіл» за участю зацікавлених сторін. Спеціально для цього до України прибув президент Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді та генеральний секретар Андре Гесбюлер. До зустрічі долучилися «спортивний» міністр Юрій Павленко, президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, заступник міністра, віце-президент НОК Володимир Бринзак, представники Міністерства юстиції, а також Віктор Корж і Стелла Захарова.

      Підсумком тригодинного засідання стала спільна заява, під якою поставили підписи всі учасники «круглого столу». Сторони зобов'язалися відкликати всі позовні заяви, подані за цей час щодо легітимності рішень конференцій УФГ та не оскаржувати надалі рішення позачергової конференції, яка обрала президентом Віктора Коржа. Водночас президент має винести питання про поновлення членства Стелли Захарової у федерації та її президії. Ухвалюючи зазначене рішення, сторони виходили з того, що на перше місце необхідно поставити інтереси розвитку гімнастичного спорту, підготовки спортсменів та роботи тренерів.

      Президент ФІЖ Бруно Гранді сказав: «Ми прагнули остаточно вирішити конфліктну ситуацію, адже українська гімнастика є однією з провідних у світі. Я радий, що, приїхавши до Києва, мені вдалося посприяти учасникам зустрічі розставити всі крапки над «i» й розв'язати конфлікт». Сергій Бубка подякував високому гостю за візит і допомогу у прийнятті компромісного рішення, без якого було б складно рухатися вперед.