Народжена вдруге, або Хай живе королева!

14.03.2006
Народжена вдруге, або Хай живе королева!

На вирiшальний виступ Тiна-Тетяна вийшла з піснею I’m Your Queen («Я твоя королева»). (Володимира СТАДНИКА.)

      Тіна Кароль, яка постала в піні «Нової хвилі», народилася вдруге на фіналі українського відбіркового туру «Євробачення» — «Ти — зірка» з піснею I'm your queen («Я твоя королева»). Мабуть, все ж таки передбачено, хоча й заслужено. Скептики так і не знайдуть відповіді на своє запитання «Навіщо було витрачати такі гроші для того, щоб зрозуміти очевидне?». НТКУ лише відповідатиме, що активність глядачів протягом усього конкурсу, навіть якщо він і виглядав передбачуваним з початку, була дуже високою, а на самому фіналі зашкалила: тільки за двадцять хвилин проголосувало приблизно 12 800 глядачів. Тіна Кароль набрала 8 755 (пригадуєте дві з копійками тисячі «Гринджолів» минулого року?), Ірина Розенфельд — 2 397, Кирило Туриченко — 1 659. І, до речі, про голосування: звісно, знову утворилася купа незадоволених, чиї СМС не зарахувались, але чиї рахунки на мобільних телефонах зменшилися...

      Хтось також згадає, що Тіна Кароль все ж таки зірка, хай навіть маленька, і змагатися їй з поки що не такими відомими виконавцями все ж не пасує, і що більшість голосувала-таки за відоме ім'я співачки. Член журі Сергій Кузін говорить, що виходу з цієї ситуації не було: «У положеннях конкурсу «не була прописаною» ситуація, коли участь у «Ти — зірка» не може брати виконавець, який, скажімо, мав відеопокази на телебаченні...» Сама Кароль теж має міркування з цього приводу: «А чи питали ви кого-небудь із зірок, чи хочуть вони на два місяці закинути всі свої гастролі, відмінити домовленості й зустрічі й «законсервуватися» в одному будинку? От мені дзвонить продюсер і каже: «Тіна, ми банкрути». Продюсер Олег Чорний, який непомітно сидить у верхньому ряду, в цей час ствердно киває головою, схрестивши руки на грудях. Тіна: «Ну і, крім того, мені всього лише дев'ять місяців як Тіні Кароль...» Зрештою, саме час для вдалих пологів.

      Голова журі Олена Мозгова, якій увесь час доводилося «віддуватися» за будь-які події в зірковому будинку, говорить: «Це була дійсно боротьба, і я думаю, ніхто не може сказати, що умови перебування в будинку Тіни Кароль чимось відрізнялися від інших конкурсантів. З одного боку, я вітаю її з заслуженою перемогою, а з іншого — говорю з власного досвіду — ой, як не заздрю, тому що до того, як до Афін доїхати, треба ще багато чого зробити».

      На запитання «УМ», чи були цього року намагання з боку посадовців особисто проконтролювати перебіг конкурсу чи завітати на фінал, подібно до скандальної з'яви Миколи Томенка минулоріч, Олена Мозгова, карбуючи кожне слово, відповіла: «Слава Богу, цього року не було жодного контролю, ні зі сторони віце-прем'єра, ні тим більше Президента. Я взагалі не розумію, чому такі питання, як відбір на «Євробачення», повинні хвилювати політикум більше, ніж, наприклад, газова криза в країні!»

      Безперечно, ситуація в країні налагодилася б швидше, якби кожен займався своїми справами добросовісно. Тіна Кароль, скажімо, через двадцять хвилин після своєї перемоги в «Ти —зірка» вже думала, з якого би боку почати розгрібати вагон і маленьку тацю справ — мусить встигнути до травня: «Я навіть зараз думаю про те, що буде в Афінах. І вже завтра ми почнемо працювати над підготовкою до поїздки. Якщо є ще одна сходинка, то обов'язково треба на неї потрапити».

      — Яке місце ти плануєш зайняти?

      — (Не задумуючись, тихим голосом. — Авт.) Перше...

      — Ти переконана, що твоя композиція — середнє арифметичне з перших місць попередніх років, а найбільше нагадує «Намбер ван» Гелени Папарізу, має аж такі шанси?

      — Чому вона схожа на «Намбер ван»? По-моєму, будь-яка пісня зараз буде схожа на Папарізу або Руслану.

      — Між іншим, минулого року Греція тобі, здається, взагалі не сподобалася...

      — Мальта була кращою, Бельгія, Ізраїль, Молдова, Норвегія взагалі «зе бест».

      — Чи будуть етнічні мотиви в твоєму сценічному костюмі безпосередньо в Афінах, подібно до того, як ти вдягнена зараз?

      — А цей костюм зробила я сама. Дизайнери відмовилися взятися за пошиття цієї моделі, тому що дуже важко було це все (показує розшитий бісером ліф. — Авт.) розшити. Допомогли мої любi знайомі, які завжди виручають перед концертами. Тобто я веду до того, що українська тема точно залишиться. А номер, який ви бачили, буде зовсім не таким — думаю, мені допомагатиме балет «Дельсарт». Звичайно, обов'язково переробимо аранжування, щоправда, такі, суто технічні моменти, адже радикальна зміна пісні суперечить правилам конкурсу. Тобто я сподіваюся, що все в нас вийде! І повірте, важливою є не так пісня, яку співають, а те, з чим людина стоїть на сцені, наскільки викладається, робить це щиро чи ні. От ми переглядали 50 фінальних виступів переможців конкурсу.I я хочу вам сказати, що найвідвертішою, найдрайвовішою, найяскравішою була Руслана.

      — Тобто твоїм коником буде щирість?

      — Так, це обов'язково. Але Україна в моєму розумінні — це не гуцульська країна з мадярськими ритмами, а дівчата, хліб-сіль, посмішки й т.iн. От чому негритоски можуть показувати свої «джага-джага», а ми ні? І, можливо, хтось скаже, що це дурня, головне — сама пісня, але, повірте, будь-яку пісню можна передати так, що вона і прозвучить зовсім по-іншому. Крім того, за один тиждень було дуже складно вжитися в образ і зрозуміти масштаб цього.

      Варто згадати також Ірину Розенфельд, яку багато хто називав основною конкуренткою Кароль і яка справді достойно заспівала ліричну композицію. На запитання «УМ», чи почувається вона розчарованою, Ірина Розенфельд із букетом червоних троянд сказала: «Ні. Насправді це все неважливо. На цьому життя не закінчується і вбивати себе через якісь там... Треба вміти програвати!» «А очі блищать...» «Це ще зранку — я плакала, тому що в мене було незмикання зв'язок. Але я думаю, що, незважаючи на це, заспівала добре». Ще один «фінальний» учасник — одесит Кирило Туриченко, про якого члени журі завжди відгукувалися позитивно, сказав «УМ»: «Я хотів потрапити в Київ і це зробив. Тоді я сказав собі, що хто б не поїхав до Афін, вболіватиму за нього, а тим більше якщо це — Тіна, з якою я вже давно знайомий. Моя пісня була доволі ризикованою, тому що композиції такого плану ніколи не співав, тобто якщо я і розчарований, то тільки тому, що не всі задумки реалізував так, як хотілося».

      В оргкомітетi говорять, що на фінал пообіцяла зазирнути переможниця «Євробачення-2004» Руслана, але в останній момент вона перепросила — зустріч із виборцями й інші політичні справи. Схоже, що королева померла... а далі за текстом.