«Металістам» — кришка

14.03.2006

      Фахівців обласного підприємства «Полтававодоканал» знають у багатьох містах України передовсім завдяки «Спруту» й «Зигзагу» — їхнім винаходам, які дозволяють відключати водопостачання та водовідведення в окремо взятих квартирах злісних неплатників за користування згаданими благами цивілізації. А віднедавна саме полтавські водоканальці стали піонерами у впровадженні своєрідної пастки для «металістів», котрі полюють за кришками люків «вуличних» оглядових колодязів. Глибочезні «дірки», що утворюються на дорогах, тротуарах, у дворах після набігів цих двоногих хижаків, дошкуляють не тільки комунальникам. Водночас спроби відмовитися від використання традиційних металевих кришок і замінити їх, скажімо, бетонними плитами не можна назвати вдалими: останні надто громіздкі, заважають рухові.

      Тож спеціалісти полтавського приватного підприємства «ВІЯ» розробили спеціальний полімербетонний сплав, покликаний замінити метал на згаданій ахіллесовій п'яті комунальних служб. Щоправда, спершу були побоювання щодо його спроможностi витримувати вагу, скажімо, вантажівок. Однак невдовзі авторам сплаву Ігорю Ковшику та Сергію Олексієнку вдалося досягти такої його механічної міцності, яка перевищує міцність металу для «лючних» кришок більш ніж на 10 кілоньютонів. За таких параметрів надійності полімербетонними кришками можна закривати не тільки газонні та тротуарні люки, а й магістральні.

      Власне, на переконання винахідників, новий сплав прислужиться не лише тим, хто має справу (і головний біль!) із кришками колодязних люків — з нього можна виготовляти набагато якіснішу тротуарну плитку чи ті ж бордюри. Хоча першим замовником новинки і помічником у налагодженні її виробництва став «Полтававодоканал». Тут уже встигли оцінити суттєві переваги «лючних» кришок із полімербетону: окрім надійності й, так би мовити, антивандальних властивостей, вони ще й майже удвічі дешевші за традиційні металеві. Тож, крім полтавців, новинкою зацікавилися у Дніпропетровську, Кременчуці, Миргороді, а також комунальники Росії та Литви.