Ніч яка темная

01.03.2006
Ніч яка темная

Тiна Кароль. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      На півфіналі українського відбіркового туру «Євробачення-2006» сюрпризів не сталося. В зірковому будинку залишилося троє конкурсантів — Тіна Кароль, Ірина Розенфельд та Кирило Туриченко, — яким за наступні два тижні треба вдало підібрати одну із запропонованих оргкомітетом «Ти — зірка» пісень, а також обдумати своє представлення та сценічний образ. Одному з них цей номер доведеться виконувати наступні три місяці в промо-турах, а також на фіналі в Афінах. На прес-конференції у понеділок журі конкурсу розповідає, що у них вже є база, до якої увійшли пісні і українських, і закордонних композиторів «однозначно у форматі «Євробачення». «У цій базі немає жодної соціальної пісні. Ми б хотіли, щоб Україна, на відміну від попереднього року, виглядала світло, святково, словом, кра-си-во», — запевнив один із членів журі Едуард Клім.

      Ще одне питання, яке, за словами представників журі, зараз займає їхні голови, — це «працевлаштування» «зірок на годину», які вибули у попередніх турах. Скажімо, в інтернеті з’явилася інформація про те, що одна з конкурсанток — Анна Коханчик, брала участь у відборі до телепроекту «Фабрика зірок-6». На думку Едуарда Кліма, «3-4 людини ми побачимо в якихось проектах вже найближчим часом — я вам гарантую. Їхні обличчя вже «засвітилися», і це дасть хороший старт у будь-яких нових починаннях. Хоча декого, мабуть, у щось схоже вже і на мотузцi не затягнеш, адже сидіти два місяці або й кілька тижнів у повній ізоляції — це вже героїзм». Голова журі Олена Мозгова, за її словами, підбадьорювала кожного учасника, називаючи його чемпіоном світу, який брав участь в Олімпіаді: «Але ми знаємо потенціал кожного з них, тому, оцінюючи виступи, брали до уваги підготовку до них, наскільки вдалося викластися і на сцені, і перед виходом. Тому досить часто думка глядачів, які бачили тільки короткий телевізійний виступ, і журі не збігалася». Звичайно, якби журі складалося не зі спонсорів чи організаторів проекту, а, скажімо, з десятка різних професіоналів, бажано незаангажованих у конкурсі, то запитання такого штибу взагалі не виникали б.

      Наступне, що викликає подив, — це сама процедура голосування журі. Якщо з повідомленнями і дзвінками все було зрозуміло ще минулого року під час національного відбору: не відображає реальної картини і нема на то ради, то схема 50 на 50 вселяла надії на об’єктивність. За словами ведучої конкурсу Марії Орлової, свій вердикт судді винесли одразу після виступів «зірок», щоправда, оприлюднили його тільки через день, коли завершилося телефонне голосування. Це багато-кому дає привід засумніватися в даті оцінювання журі. Олена Мозгова агресивно переконує, що всі дати завірені нотаріусом, у цьому можуть переконатися «всі, хто хоче». «Я особисто готова аргументувати свої оцінки по кожному виконавцеві. А голосування ми засекретили навмисне, щоб це не впливало на результати телефонного голосування. А то, як у пісні, продав будинок, купив мільйон «алых роз» і все — для улюбленого виконавця», — пояснила Олена. Чому фан-клубу заборонено вдень і вночі строчити повідомлення для улюбленого виконавця, вона не уточнила.

      А керівництво Першого національного в особі віце-президента НТКУ Павла Грицака тим часом просто гордиться проведенням проекту «Ти — зірка», оперуючи цифрами: 170 годин відеозапису, 23 години в ефірі, 100 працівників телекомпанії і 65 700 голосів за три концерти. Щоправда, не називаючи точну суму, яку довелося витратити на «Ти — зірка». Нагадаємо, що цього року, зважаючи на зайняте місце вище дванадцятого минулоріч, ми повинні також сплатити членський внесок, розмір якого визначає Європейська мовна спілка. Отож, голосуючи цього року на відбірковому турі, треба спочатку уявити конкурсанта на сцені «Євробачення» і згадати, що гроші, які Перший національний платить як внески, — бюджетні...