«Залізні люди» з «посольства» Подкопаєвої

01.03.2006
«Залізні люди» з «посольства» Подкопаєвої

Дмитро Халаджи підняв іншого силача мізинцем правої руки.

      Коли 17 листопада минулого року у представництві ООН в Україні відбувалося «призначення» Лілії Подкопаєвої послом доброї волі ООН iз проблеми ВІЛ/СНІД в Україні, вона заявила: «Для мене дуже важливо, щоб я менше розповідала, а більше робила». Лілія справді виявилася з числа тих, хто в цій справі не обмежується суто представницькими функціями. Минуло три місяці, і дворазова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики разом із чоловіком Тимофієм Нагорним, який очолює компанію «Спорт-Сервіс», організувала в Донецьку першу в Україні шоу-виставу «Айронмен» («Залізна людина»). Усі гроші від продажу квитків — а Палац спорту «Дружба» був заповнений вщерть — пішли в дитячий будинок, де мешкають ВІЛ-інфіковані діти.

      Цей заклад у Макіївці, де лікують 86 дітей, є найбільшим в Україні. «Тату! Тату!» — такими вигуками тут зустріли збентеженого кореспондента «УМ». Лікарі розповіли: у цих дітей є реальний шанс повернутися до нормального життя, закінчити школу, вступити до вищого навчального закладу, якщо зараз дотримуватися сучасних схем підтримання імунітету. Проблеми з фінансуванням чи його затримкою в даному випадку рівнозначні перериванню «схеми», а фактично — смертельному вироку. Щоб процес реабілітації цих малюків був безперервним, державу мають «підстрахувати» благодійники. На жаль, як висловився координатор програм Фонду народонаселення ООН в Україні Борис Ворник, благодійність у нашому суспільстві поки що таке ж не поширене явище, як і ті номери, які побачили глядачі в «Айронмені».

      Усі дві години на сцені «Дружби» панував ніби нереальний світ цирку-театру «Ризома» під керівництвом Анатолія Залевського. Неймовірна гнучкість та артистизм цього циркового гімнаста з Бердичева добре відомі за кордоном, де він одержав Гран-прі і золоту медаль міжнародного фестивалю «Цирк майбутнього» у Парижі та чотири нагороди на світовому конкурсі в Монте-Карло; з успіхом виступає у найкращих світових шоу-програмах. Також на сцену виходили заслужені майстри спорту й володарі престижних титулів з акробатики, гімнастики та бодібилдингу, і вони не просто виконували свої майстерні трюки, а вписувалися в сюжетну лінію, демонструючи професійний артистизм. Скажімо, чемпіон Європи Віталій Гречухов змусив зал вибухнути оваціями, коли під час виступу продемонстрував не лише м'язи, а й дивовижну для цього виду спорту пластику та елементи брейк-дансу й акробатики. «Айронмен» — це зразок нової концепції шоу-програми, яка об'єднує спорт і мистецтво», — пояснив Тимофій Нагорний.

      Усі неймовірні трюки описати неможливо — це потрібно бачити. У центрі уваги, безумовно, був український Геракл, самородок із донбаського міста Комсомольськ Дмитро Халаджи. Напередодні він отримав офіційний диплом Книги рекордів України, хоча ще минулого року встановив рекорди для світової Книги рекордів Гіннесса. Донецький спортсмен має грецьке походження, а саме античний силач Бібон у VI столітті до н.е. підняв каміння, яке зберігається в музеї Олімпійських ігор у Греції, вагою 143 кг. Дмитро ж у Нікулінському цирку в Москві виважив камінь вагою 151 кг мізинцем однієї руки. Там же він для розминки побив рекорд «короля гир» Петра Крилова, який однією рукою піднімав 112 кг. Для Халаджи винесли дві гірі: 56 і 64 кг (разом — 120 кг), які він взяв однією рукою і тримав над головою цілу хвилину.

      Мало хто знав, що з богатирем із Донбасу в чотири роки трапилося нещастя — хлопчик зазнав опіків 35 відсотків шкіри, переніс сім операцій і 12 переливань крові. Лікарі тоді сказали: дай Боже, щоб вижив, а фізичні навантаження — смерті подібні. Завдяки своїй бабусі Халаджи захопився легендами й міфами Давньої Греції і в один день закинув традиційне лікування подалі та почав працювати над своєю силою. Через дев'ять років наполегливих занять він відчув, що здатен не лише повторити, а й перевершити описані подвиги міфічних героїв. Сьогодні найсильнішу людину Донбасу вже запрошує до себе на «Арнольд классік» сам Шварценеггер.

      Минулих вихідних у Донецьку 26-річний богатир продемонстрував силові номери славнозвісного Валентина Дикуля, з тією лише різницею, що гирі та штанги, які спеціально до цієї програми виготовили з бронзи на військовому заводі, були значно важчими. Крім того, український нащадок древніх греків розривав на сцені листи з оцинкованого заліза та товстелезні ланцюги, зав'язував у вузол арматуру, вбивав у дошку голими руками довгі цвяхи. Потім Дмитро ліг на дошку зі штирями, ще однією вкрився, а поверх цього поклали важку плиту. Герой вечора без проблем витримав удари двох хлопців молотами по такій конструкції. Проблема була лише в тому, що «помічникам» забракло сил розбити плиту.

      Найближчим часом наш «айронмен» має намір прославити Україну встановленням ще двох рекордів. «Швидше за все, я спробую встановити рекорд у вправі «хрест» — це тест на абсолютну силу, коли на витягнутих руках на мізинцях слід утримувати по дві двопудові гирі (по 64 кг). Другий рекорд планую присвятити 70-річчю футбольної команди «Шахтар», пронісши здорового бика на 70 кроків».

      До речі, Дмитро сумнівається в тому, що Геракл і Мілон Кротонський переносили биків, як про це йдеться у міфах. Халаджи каже: «Якось я чесно піднімав 200-кілограмового бичка, але він втрачав свідомість, бо вага втискувала серце в ребра. Тепер точно знаю — або рекорди з биками вигадані, або греки, тренуючись, ціле стадо передавили». Про це Халаджи зможе запитати на своїй історичній батьківщині, адже 8—9 березня разом із Лілією Подкопаєвою та знаменитим артистом балету Вадимом Писарєвим візьме участь у Днях України в Греції.