Не сиротинець, а графський замок!

21.02.2006
Не сиротинець, а графський замок!

Принцеса Марія Саксонська-Альтенбург із подарованою їй іконою. Поряд — заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Анатолій Вихрущ. (автора.)

      Кілька днів тому в Тернопільській області, де колись народилася, побувала з незвичайним візитом принцеса Марія Саксонська-Альтенбург, герцогиня Саксонії, графиня Прашма, баронеса Бількау. Свого часу доля закинула ще зовсім юну Марію до Німеччини, де вона згодом почала успішно працювати в рекламному бізнесі. На одному з рекламних буклетів всесвітньо відомої автомобільної марки «Мерседес-бенц» уперше побачив біляву українську красуню німецький принц, відтак розшукав і познайомився з дівчиною. Ставши дружиною аристократа, Марія одержала всі вищеперераховані титули. Її величність здобула вищу економічну освіту, живе в Штутгарті, має двох дітей. Зрозуміло, що у неї цілком достатньо можливостей для самореалізації і в розвинутій Німеччині, однак за покликом душі принцеса почала займатися ще й благодійницькою діяльністю на Батьківщині. Минулого року вона заснувала добродійну організацію свого імені для всебічної допомоги дітям-сиротам, на рахунку якої, зокрема, фінансування ремонтно-будівельних робіт в одному з дитячих інтернатів під Тернополем.

      Цього разу її величність приїжджала шукати місце для реалізації окремого великого проекту, про який розповіла журналістам на офіційній зустрічі в Тернопільській облдержадміністрації. Його суть полягає у створенні притулку для сиріт сімейного типу. Під одним дахом тут проживатиме орієнтовно п'ять-сім сімей, які візьмуть на виховання до сімдесяти дітей дошкільного віку. Фрау Марія наголосила, що має своє бачення того, яким саме має бути цей притулок, і хоч готова прислухатись до всіх порад, не хоче, аби щось диктували зі сторони чи то церква, чи будь-яка інша організація. «Ми хочемо, щоб дітей у цьому сімейному притулку виховували по-європейськи, адже Україна прагне в Європу, а діти — це наше майбутнє, — сказала вона. — Наприклад, все робитиметься для того, щоб змалечку виявити у хлопчиків та дівчаток схильність до майстрування, спорту чи музики та забезпечити максимальне розкриття і розвиток цих талантів. Також їм будуть надані глибокі знання як мінімум однієї іноземної мови. Ми дуже ретельно відбиратимемо «батьків-вихователів» за моральними якостями, а потім ще серйозно готуватимемо їх, зокрема, проведемо низку спеціальних соціально-педагогічних семінарів за участю зарубіжних фахівців, бо в українських, вважаю, ще не достатньо знань у такій специфічній сфері. Що дуже важливо — всебічна допомога вихованцям не припиниться після того, як вони виростуть і стануть студентами вищих навчальних закладів. Вони ж, у свою чергу, коли стануть самостійними, будуть посильно допомагати молодшому поколінню вихованців притулку і морально, і фінансово. Це має бути як одна велика родина, яка все збільшуватиметься!..»

      Дуже вимогливо ставиться принцеса Марія Саксонська-Альтенбург і до вибору місця для реалізації проекту. В ідеалі це мав би бути старовинний замок, розташований серед красивого ландшафту, який з максимальним комфортом облаштують всередині. У пошуках вона об'їздила півобласті, але цього разу поки що не зробила вибору. За словами заступника голови Тернопільської облдержадміністрації з гуманітарних питань Анатолія Вихруща, до наступного приїзду принцеси буде підготовлено відповідний пакет пропозицій, аби пришвидшити початок реалізації проекту, в якому зацікавлені всі.