Хочемо ще!

21.02.2006
Хочемо ще!

Пробитися до пiвфiналу Володимиру Григор’єву (праворуч) не вдалося. (РЕЙТЕР.)

     Правильно кажуть, апетит приходить під час їди. Щойно українці після восьмирічної перерви здобули свою першу зимову олімпійську медаль, як почали прицілюватися, де ще щось можна в Турині «відхопити».

      У п'ятницю нарешті почали свої виступи у програмі з фігурного катання танцювальні дуети. Але тут на нас спочатку чекало розчарування. Одесити Олена Грушина й Руслан Гончаров, на яких в Італії розраховували чи не найбільше, опинилися аж на п'ятій сходинці протоколу після обов'язкового танцю. Ледь всі карти не сплутали італійські ветерани Барбара Фузар-Полі і Мауріціо Маргальйо. Тривалий час перебуваючи поза увагою і не заявляючись на міжнародних турнірах, за підтримки рідної публіки їм вдалося справити враження на суддів, які віддали господарям перше місце. З'явилися «у призах» ще одні «вискочки» — дует із Болгарії, котрий розташувався на третьому рядку. Щоправда, різниця між суперниками виявилася невеликою — ситуацію можна було виправити.

      Що в неділю й сталося. Всі фаворити змагань — росіяни Тетяна Навка з Романом Костомаровим, наша пара й американці Таніт Белбін і Бенджамін Агосто — продемонстрували свій рівень, окупувавши тимчасовий подіум. Творці ж італійської сенсації гучно гепнулися сідницями об лід і розбили свої медальні сподівання. Барбара, здавалося, після виступу була ладна розірвати партнера, який недовиконав підтримку.

      Учора ввечері відбувалася остання «серія» виступів у цій дисципліні. Перед понеділком перевага другої й третьої пар над переслідувачами із Франції й Канади не виглядала настільки великою, щоб хапати Бога за бороду, й ціна помилки в довільному танці була дуже великою. Втім Україна чекала від Руслана й Олени другої медалі для нашої збірної в Турині.

* * *

      Трохи раніше наш багаж могла поповнити біатлоністка Лілія Єфремова. За сильного снігопаду вона пішла зі старту третьою на гонку переслідування. Все для представниці Сум складалося доволі непогано аж до третьої стрільби, куди 28-річна спортсменка приїхала лише з одним невлучним пострілом у пасиві. І тут — одразу два промахи! Звісно, можна зважати на негоду, але ж усі суперниці були в рівних умовах. У підсумку, Єфремова прийшла на фініш восьмою, програвши на останніх метрах дистанції одну десяту секунди Ользі Назаровій з Білорусі. Олена Петрова вирішила на старт взагалі не виходити, оскільки погано виступила у спринті й шансів наблизитися до лідерів у неї не було. Тепер переносимо наші сподівання на естафетні гонки. Чоловіки спробують себе проявити вже сьогодні, а дівчата — у четвер.

* * *

      Минулих вихідних відбулися перегони естафетних команд поміж «звичайних» лижників. Наші хлопці й дівчата зірок з неба не хапали й посіли 14-те й 8-ме місця відповідно. Причому до чільної десятки нашу жіночу команду витягла Валентина Шевченко, для якої суботні перегони стали генеральною репетицією перед останньою гонкою Ігор на 30 км.

* * *

      Головною темою для звукового супроводу змагань із гірськолижного спорту в слаломі-супергіганті наш звитяжний коментатор обрав долю єдиного українця в цій дисципліні — Миколи Скрябіна. Тобто чи буде він останнім, чи ні? На превелике щастя, 27-річному українцеві вдалося випередити трьох спортсменів (з Албанії, Чилі, Сенегалу) й посісти 53-тє місце. Щоправда, чи варто для цього було мандрувати на Олімпійські ігри? Нашого земляка випередили представники таких «зимових» країн, як Таджикистан, Південна Африка, Монако тощо.

* * *

      Суттєво піднялися у командному заліку корейці, які всі три «золота» виграли у «своєму» виді спорту — шорт-треку. Наш Володимир Григор'єв на дистанції 1000 м далі чвертьфіналу не пробився.

* * *

      Набирає обертів хокейний турнір. Причому сенсації народжуються як у чоловіків, так і серед жінок. Чинним олімпійським чемпіонам канадцям, які двічі програли «всуху» — швейцарцям і фінам, ще можна буде виправити ситуацію у «плей-оф». Місце родоначальників хокею у чвертьфіналі сумніву не підлягає. А ось американські дівчата, яким заздалегідь відводили місце у фіналі разом із канадками, несподівано поступилися представницям Швеції. Скандинавки утримали нічию в ігровий час, а потім виявилися кращими в серії булітів.

      Чоловіча збірна Чехії ледь не залишилася без свого лідера — Яромира Ягра. Зірку Національної хокейної ліги у брудний спосіб атакував біля борту фінський гравець. Але вже в неділю найдорожчий хокеїст планети оговтався й допоміг своїй команді переграти господарів-італійців.

* * *

      Чергова допінгова історія, дуже схожа на детективну, розгортається на Іграх з австрійською командою. Отримавши за своїми джерелами інформацію про вживання допінгу представниками Австрії, антидопінгові служби разом із поліцією навідалися «у гості» просто серед ночі. Кількагодинний обшук очікуваних результатів не приніс. У 15 спортсменів з Австрії взяли допінг-проби, після чого двоє біатлоністів вирішили залишити Олімпійське селище. Чи то образилися, чи то злякалися, що щось таки у них знайдуть. Самі ж постраждалі переконані, що обшук ініціювали господарі Олімпіади, котрі конкурують з австрійцями за кращу позицію в командному заліку. Далі буде.

ОЛІМПІЙСЬКА ХРОНІКА

Хокей

      Чоловіки. Група А: Канада — Швейцарія — 0:2, Чехія — Фінляндія — 2:4, Італія — Німеччина — 3:3; Швейцарія — Німеччина — 2:2, Чехія — Італія — 4:1, Фінляндія — Канада — 2:0. Турнірне становище після 4 турів: Фінляндія — 8, Швейцарія — 5, Канада, Чехія — 4, Німеччина — 2, Італія –1. Група В: Словаччина — США — 2:1, Швеція — Латвія — 6:1, Росія — Казахстан — 1:0 (Харитонов, 32); Росія — Латвія — 9:2, Словаччина — Казахстан — 2:1, Швеція — США — 2:1. Турнірне становище: Словаччина — 8, Росія, Швеція — 6, США — 3, Латвія — 1, Казахстан — 0.

      Жінки. Півфінали: Канада — Фінляндія — 6:0, США — Швеція — 2:3 (по бул.; 1:0, 1:2, 0:0, 0:0, 0:1).

Фігурне катання

Танцювальні дуети.

Обов'язковий танець:

1. Фузар-Полі/Маргальйо (Італія) — 38,78

2. Навка/Костомаров (Росія) — 38,20

3. Денкова/Ставіськи (Болгарія) — 37,65

... 5. Грушина/Гончаров (Україна) — 37,39

Оригінальний танець:

1. Навка/Костомаров (Росія) — 61,07

2. Белбін/Агосто (CША) — 60,53

3. Грушина/Гончаров (Україна) — 59,29

 

Турнірне становище

перед учорашнім вечором:

1. Навка/Костомаров (Росія) — 99,27

2. Белбін/Агосто (CША) — 97,89

3. Грушина/Гончаров (Україна) — 96,68