Шанс на медаль — уже сьогодні

11.02.2006
Шанс на медаль — уже сьогодні

Олімпійські змагання в Турині розпочалися. (Фото РЕЙТЕР.)

      Отже, вогонь ХХ зимових Олімпійських ігор запалено. Тепер уся увага спортсменів, їхніх тренерів, чиновників і, звісно, чотирьох мільярдів прихильників спорту біля екранів телевізорів (стільки, за підрахункам організаторів, складе глядацька аудиторія) упродовж 16 днів буде прикута безпосередньо до стартiв.

      Уже в перший змагальний день, тобто сьогодні, у Турині розіграють чотири комплекти нагород: у фристайлі (могулі), біатлоні, лижному двоборстві й ковзанярському спорті. Погляди українських уболівальників у першу чергу будуть спрямовані до траси в Сан-Сікаріо, де в індивідуальній гонці на 20 км стартуватимуть біатлоністи. Шанси наших співвітчизників (Олександра Біланенка, Андрія Дериземлі, Олексія Коробейникова та Руслана Лисенка) піднятися на високі позиції i виглядають тут значно вище, ніж в інших дисциплінах суботи. До речі, віце-президент НОК Володимир Бринзак повідомив, що жодних проблем із здоров'ям у наших олімпійців немає. Також сьогодні відкатають коротку програму спортивні пари у фігурному катанні, у кваліфікації змагатимуться стрибуни з трампліна, чоловіки — у санному спорті, у жінок стартує хокейний турнір.

      А тим часом по П'ємонту вже пішов запашок допінгового скандалу. МОК і ВАДА (Всесвітнє антидопінгове агентство) ще напередодні турніру заявляли, що, ведучи боротьбу за чистоту спорту, значно збільшать кількість перевірок спортсменів. Першими результатами роботи антидопінгової лабораторії в Італії стало поки що п'ятиденне відсторонення від стартів вісьмох атлетів. Серед них — по двоє представників США і Білорусі, по одному — Канади, Франції, Німеччини, Росії. Причина — підвищений рівень гемоглобіну в крові. Як відомо, це приводить до підняття планки фізичних можливостей людини, а викликано може бути як вживанням заборонених препаратів, так і природними причинами, тобто реакцією організму на перебування в горах. Поки що нікого у вживанні допінгу офіційно не звинувачують, а тимчасове відсторонення називають піклуванням про здоров'я олімпійців.

      Скандал іншого плану спалахнув у німецькій команді. Виявилося, що тренер пари з фігурного катання у складі екс-українки Олени Савченко та Робіна Шолкови Інго Штойєр двадцять років тому працював на таємну розвідку Східної Німеччини — «Штазі». Німецький олімпійський комітет заборонив Штойєру їхати до Італії, але фахівець домігся скасування цього рішення через берлінський суд і таки прибув на місце змагань.

      Не сплять і служби безпеки. У четвер ввечері поблизу центральної площі Турина спрацювала система виявлення вибухових пристроїв. Щоправда, тривога виявилася помилковою. Спеціальний детектор, установлений у цій зоні, зреагував на «підозрілий» матеріал, який містився в залишеній кимсь валізі. На місце негайно прибули сапери, розкрили підозрілу знахідку, але знайшли там... звичайні батарейки до фотоапарата.

      Можливо, хтось таким чином вирішив розважитися або ж перевіряє роботу спецслужб. А то й самі правоохоронці доводять, що недаремно їдять свій хліб.