Бонджорно, Олімпіадо «б'янко»!

10.02.2006
Бонджорно, Олімпіадо «б'янко»!

(РЕЙТЕР.)

Справи Сергія Бубки

      Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка — людина, до якої в олімпійському світi ставляться з великою повагою. Саме його клопотання в МОК дозволило українським журналістам отримати 14 акредитацій на зимові Ігри замість наданих 12. У ці дні видатний легкоатлет, як і належить, опікується нашою командою в Італії.

      Учора в насиченому робочому плані Бубки значилися два особливі пункти. О 15.00 за місцевим часом (16.00 за Києвом) він узяв участь у церемонії підняття в олімпійському селищі державного прапора України. А вже за годину президент НОК став учасником естафети олімпійського вогню в центрі Турина.

      Сьогодні він, звісно, навряд чи пропустить церемонію відкриття Ігор, що розпочнеться о 21.00 за київським часом.

Знайомтеся — Неве і Гліц

      Талісмани Ігор у Турині — Неве і Гліц — одна з найоригінальніших пар в історії Олімпіад. Вона — м'яка, дружелюбна та елегантна снігова кулька, він — життєрадісний, грайливий крижаний кубик. Талісмани відображають найвищі італійські й олімпійські цінності: дружбу та ентузіазм, лояльність та приємний час, дизайн і прагнення до інновацій.

      Емблема зимових Олімпійських ігор 2006 року зображає будівлю Моле Антонелляна — архітектурний символ Турина. Вона трансформована у гори, між кристалами льоду, там, де білий сніг зустрічає блакитне небо. Поєднуючись між собою, кришталики утворюють ніби павутиння — павутиння нових технологій та вічного Олімпійського духу єднання людей.

Гори-гори ясно!

      Факел з олімпійським вогнем набув нової інтерпретації, на відміну від традиційного, зробленого з дерева. Полум'я огортає його корпус, а не виходить з отвору на верхівці, як це було раніше.

      Смолоскип заввишки 77 см, 10,5 см у діаметрі, його вага —1,85 кг. Вогонь не можна запалювати вдруге, тому він не повинен згаснути навіть за поганих погодних умов. Полум'я кожного факелу, яке горить 15 хвилин, має бути не вищим за 10 сантиметрів.

      Корпус факелу зроблено з алюмінію, внутрішнє начиння — із сталі, міді та технополімерів. Довершує зовнішній вигляд факела спеціальна фарба, яка витримує високі температури.

Квартирне питання

      Учасники нинішніх Ігор мешкають у трьох олімпійських селищах. Головне з них, у Турині, включає житлові та сервісні будівлі для атлетів та для членів офіційних делегацій. Тут розташований міжнародний телерадіомовний центр та головний прес-центр. Площа Олімпійського містечка — більш ніж сто тисяч квадратних метрів, воно може вмістити 2500 атлетів. У селищі розміщені центр акредитацій, торговельний центр, два великi ресторани, медичний центр тощо.

      Селище Сестрієре знаходиться на висоті 2 км над рівнем моря й на відстані 120 км від Турина. Тут проходитимуть змагання й Олімпійських, і Паралімпійських ігор. Тут височіють два хмарочоси, символи міста Сестрієре, та житловий комплекс, збудований спеціально до Олімпіади. В селищі мешкатимуть приблизно 2 000 атлетів, членів офіційних делегацій і організаційного комітету, волонтерів. Сестрієре є повністю автономним і матиме змогу надати будь-які необхідні послуги. Площа містечка — 75 квадратних кілометрів.

      В олімпійському містечку Бардонеккіа, розрахованому всього на 700 місць, оселилися атлети, які змагатимуться на місцевих майданчиках. У селищі дислоковані розважальні заклади, спортивний зал, ресторан, медичні кімнати, приміщення для масажу, торговельний центр, перукарня, пошта, туристичне агентство, банк. Після Олімпійських ігор приміщення Бардонеккіа будуть використані для побутових служб.

 

ЦІКАВІ ЦИФРИ

15 — видів спорту, в яких будуть розігруватися олімпійські нагороди (біатлон, бобслей, лижне двоборство, керлінг, фристайл, хокей, фігурне катання, ковзанярський спорт, стрибки на лижах з трампліна, гірськолижний спорт, лижні гонки, шорти-трек, скелетон, санний спорт, сноуборд).

15 — олімпійських об'єктів у Турині , на яких будуть проходити змагання.

17 — днів триватимуть Олімпійські ігри-2006.

84 — комплекти медалей розіграють спортсмени в Турині.

82 — країни-учасниці ХХ зимової Олімпіади.

90 — мільйонів євро витратив уряд Італії на забезпечення безпеки Ігор.

500 — співробітників ФБР прибули зі збірною США в Турин.

650 — суддів.

2 300 — представників МОК, НОКів і федерацій.

2 500 — спортсменів .

9 000 — поліцейських будуть забезпечувати безпеку Ігор.

10 000 — представників ЗМІ.

15 000 — агентів спецслужб, які охоронятимуть Олімпіаду.

25 000 — добровільних помічників будуть допомагати організаторам на всіх етапах проведення Ігор.

1,5 — мільйона туристів вiдвiдають Італію під час Олімпіади.